Ένα γευστικό ταξίδι σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για κατοίκους της Αθήνας, ανεξαρτήτως καταγωγής, επιχειρεί η διαδικτυακή δράση «Foodies», που οργανώνει η ΜΚΟ Zaatar, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ).

Κάτοικοι της Αθήνας, Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, συναντώνται, μαγειρεύουν δημοφιλή πιάτα άλλων χωρών και τρώνε όλοι μαζί τις δημιουργίες τους. Οι πρωτότυπες αυτές συναντήσεις έχουν μετασχηματιστεί εξαιτίας της πανδημίας και είναι διαδικτυακές: οι συμμετέχοντες συνδέονται ταυτόχρονα στην πλατφόρμα Zoom.

Ο Μούσα από τη Γουινέα προετοίμασε τα υλικά του, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, καρότα και κρεμμύδια, και στη συνέχεια ξεκίνησε την αφήγησή του για την πατρίδα του και την κουζίνα της. Η Γουινέα, λέει, είναι μια χώρα που συγκεντρώνει πλήθος διαφορετικών διαλέκτων, παραδόσεων και γιορτών και αυτό την κάνει μοναδική.

Ο σεφ επέλεξε να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τρία διάσημα στην πατρίδα του πιάτα: «τιαγκί» με λαχανικά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα και φυστικοβούτυρο, «λαφίντι» με ρύζι και πουρέ μελιτζάνας και μπάμιας και τέλος, μπανάνες πλαντέιν τηγανισμένες, για επιδόρπιο.

Μπορεί ο 27χρονος Μούσα να μην έχει αποκτήσει ακόμα επαγγελματική σχέση με τη μαγειρική, ωστόσο όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του αρέσει πολύ «και όταν ήρθα στην Ελλάδα ξεκίνησα να προσπαθώ να φτιάχνω φαγητά από πολλές κουζίνες και κυρίως από την ελληνική».

Έτσι, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής που διοργάνωνε η ΜΚΟ Zaatar στη δομή της Orange House και έχοντας ως εφόδιο τις γνώσεις που έχει αποκτήσει και την αγάπη του για τη μαγειρική, ελπίζει να έχει την ευκαιρία στο μέλλον να δουλέψει επαγγελματικά στο αντικείμενο αυτό.

Με τη διαδικτυακή καθοδήγηση του Μούσα και των υπευθύνων της ΜΚΟ Zaatar οι συμμετέχοντες στη δράση μαγείρεψαν τις συνταγές, ο καθένας από την κουζίνα του. Λίγες ώρες νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν παραλάβει στο σπίτι τους τα υλικά που χρειάζονταν, κάποια από τα οποία είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα, όπως το μείγμα μπαχαρικών «Nερέ», που ο Μούσα έφερε από την πατρίδα του.

Όταν ολοκληρώθηκε η μαγειρική, όλοι έφαγαν «μαζί» συνοδεία ζωντανής μουσικής. Σε κάθε δράση του Foodies συμμετέχουν κατά μέσο όρο 20-30 άτομα. Παλιοί και νέοι κάτοικοι της πόλης, Έλληνες και πρόσφυγες, έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μέσα από το φαγητό, ενώ οι πρόσφυγες που μαγειρεύουν κατακτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την επαγγελματική αποκατάστασή τους στο χώρο της εστίασης.

«Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε κάτι για να φέρουμε κοντά τους Έλληνες με τους πρόσφυγες και αυτό είναι πιο εύκολο μέσα από το φαγητό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Λιάκη, υπεύθυνη της ΜΚΟ Zaatar. Μέσα από το Foodies, συνεχίζει η ίδια, «δείχνουμε την κουλτούρα των προσφύγων, αλλά με έναν τρόπο που να αλλάζουν οι ρόλοι: οι πρόσφυγες είναι που διδάσκουν πράγματα στους Έλληνες, ενώ συνήθως οι Έλληνες είναι που μαθαίνουν στους πρόσφυγες τη γλώσσα και την κουλτούρα τους».

Κάθε δράση μαγειρικής, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Foodies, επικεντρώνεται σε μια διαφορετική κουλτούρα, με στόχο να συστήσει το κοινό σε άλλους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το Foodies εντάσσεται στο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων co-Athens, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρότζεκτ ένταξης «Curing the Limbo» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το co-Athens λήγει τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Foodies, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσα από τις σελίδες της Zaatar στα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε επίσης:
Nέα διάκριση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

Στην Βarilla το βραβείο Premiere Catalyst 2021

Melianthos: Το αρτοποιείο που ταΐζει τους Βρετανούς μελομακάρονα και μουσακά σε πίτα!