Από την 1η έως και την 3η Αυγούστου, η Σκάλα Καλλονής μεταμορφώνεται σε υπαίθρια γαστρονομική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα, το εμβληματικό ψάρι του κόλπου που για δεκαετίες συνδέεται με την ταυτότητα του τόπου. Η καθιερωμένη Γιορτή Σαρδέλας, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και με τη στήριξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, επιστρέφει πιο δυναμική, πιο δημιουργική και, κυρίως, πιο γευστική από ποτέ.
Πρόκειται για μια βαθιά κατάθεση αγάπης προς την τοπική παραγωγή, τη θαλάσσια παράδοση και τη λεσβιακή κουζίνα. Η γιορτή ξεδιπλώνει ένα πολυστρωματικό αφήγημα που ξεκινά από τα αλίπαστα του κόλπου και φτάνει έως το τραπέζι, με ενδιάμεσους σταθμούς τη μαγειρική τέχνη, τη λαϊκή σοφία και τη σύγχρονη δημιουργία.
Περισσότερο από μια ευκαιρία για γλέντι, το φεστιβάλ της Καλλονής αποτελεί πλατφόρμα ανάδειξης της τοπικής παραγωγής και της γαστρονομικής ταυτότητας της Λέσβου. Η σαρδέλα, ως ΠΟΠ προϊόν, λειτουργεί ως αφετηρία για να επανασυστηθεί το νησί μέσα από τις γεύσεις του, και να δημιουργηθεί μια νέα, σύγχρονη σχέση με τον τόπο.
Φεστιβάλ Σαρδέλας Καλλονής
Μια σαρδέλα μαγειρεμένη με υπογραφή
Καλεσμένοι σεφ δίνουν τονρυθμό: ο πολυβραβευμένος Λευτέρης Λαζάρου, η αγαπημένη του κοινού Μαρία Εκμεκτσίογλου και η ντόπια σεφ Καλλιόπη Μπεζαντέ μαγειρεύουν ζωντανά και επανερμηνεύουν τη σαρδέλα μέσα από πιάτα που γεφυρώνουν το τοπικό με το παγκόσμιο. Ο Στράτος Ιωσηφέλλης, με τον ρόλο του οικοδεσπότη, συντονίζει το γαστρονομικό κομμάτι του φεστιβάλ, ενώ οι ομάδες των σεφ από το ξενοδοχείο «Mythical Coast» και το κτήμα «Ελιά και Θάλασσα» δίνουν τον δικό τους τόνο, με έμφαση στην εποχικότητα και τις πρώτες ύλες του νησιού.
Από το τραπέζι δεν λείπουν τα συνοδευτικά της τοπικής γης: φρέσκο ψωμί από προζύμι, ελιές, τουρσιά, λαδοτύρι και φυσικά το ούζο. Οι ποτοποιίες της Λέσβου θα προσφέρουν δωρεάν δοκιμές, ενώ 38 περίπτερα με τοπικά προϊόντα θα δημιουργήσουν μια γευστική αγορά δίπλα στη θάλασσα.
Πιάτο της νοικοκυράς: η παράδοση στο προσκήνιο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος ο νέος διαγωνισμός «Πιάτο της Νοικοκυράς», που προσκαλεί τις γυναίκες (και τους άνδρες) της Λέσβου να μαγειρέψουν τις συνταγές της καθημερινότητας – αυτές που κρύβουν μέσα τους μνήμες, αγροτική σοφία και οικογενειακά μυστικά. Μια γιορτή για την αυθεντικότητα του σπιτικού φαγητού.
Και μια γεύση για το σπίτι
Από φέτος, το Φεστιβάλ αποκτά και το δικό του «Sardine Store». Ένα pop-up κατάστημα που θα λειτουργεί από 1 έως 8 Αυγούστου στη Σκάλα Καλλονής και θα διαθέτει αναμνηστικά, προϊόντα μικρών παραγωγών και γαστρονομικά δώρα εμπνευσμένα από τη λεσβιακή κουζίνα.
Το Φεστιβάλ Σαρδέλας Καλλονής παρουσιάζουν οι Θεόφιλος Μυζίκας και Κλέλια Πανταζή
Φωτογραφίες: Πέτρος Σοφικίτης
Διαβάστε επίσης
Λέσβος: Όστρακα, σαρδέλα και αλάτι από το φυσικό ιχθυοτροφείο της Καλλονής
Σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα: Τα μυστικά που την κάνουν μοναδική (+συνταγή)
Το άρθρο της εβδομάδας
