Το ελληνικό μέλι φαίνεται ότι προτιμούν οι καταναλωτές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλη Ντούρα.
Ο κ. Ντούρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι οι Έλληνες στράφηκαν στα ελληνικά μέλια γιατί «καταλαβαίνουν πως όταν αγοράζεις ένα μέλι, αγοράζεις κάτι παραπάνω από τροφή». Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις «ενώ μειώθηκε η κατανάλωση του μελιού στα σούπερ μάρκετ, παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις των ελληνικών μελιών κατά 15%» και υπογράμμισε ότι «η μείωση στη συνολική αγορά του μελιού στα σούπερ μάρκετ έφτασε το 5%».
Από την άλλη, σημείωσε ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων, είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα για τον κλάδο της μελισσοκομίας. «Ένα μέρος των μελισσοκόμων έχουν χάσει από τους περιορισμούς καθώς δεν μπόρεσαν να πάνε σε άλλους νομούς» είπε ο κ. Ντούρας. «Στερηθήκαμε πολλές ανθοφορίες, μεταξύ αυτών την ανθοφορία της πορτοκαλιάς, η οποία τελειώνει τώρα, των πεύκων κ.α.» επισημαίνοντας ότι «αυτό συνεπάγεται με απώλεια εισοδήματος σε πρώτη φάση, ενώ σε περίπτωση που η χρονιά δεν πάει καλά ενδέχεται να εξελιχθεί και σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου».
Μάλιστα, εξαιτίας και αυτής της εξέλιξης η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος «απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη προκειμένου να ενταχθούν οι μελισσοκόμοι στους ΚΑΔ» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας. Βέβαια, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων που παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες, η 18η Μαΐου είναι μια κομβική ημερομηνία και για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Πρόκειται για την ημέρα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να επιτραπεί η μετακίνηση προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά, πράγμα που αναμένεται να γίνει μετά την 1η Ιουνίου. «Ελπίζουμε μετά τη 18η Μαΐου να μας δώσουν άδεια να μετακινούμαστε», είπε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ εκφράζοντας το παράπονο ότι «είχαμε ζητήσει να λάβουμε εξαίρεση και δεν πήραμε καμία απάντηση».
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Η Rolls-Royce δεν παράγει αυτοκίνητα, αλλά μόνο μέλι!
Λαϊκές αγορές: Πώς θα λειτουργούν έως το τέλος Μαΐου και ποιες οι απαγορεύσεις
Ο κορωνοϊός έφερε «έκρηξη» εξαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων