Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, εστιάζει στο καλαρρύτικο πρόβατο, το λεγόμενο «Μπούτσκο». Το ντοκιμαντέρ -το σενάριο και τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο Τάσος Γεωργίου- καταγράφει τον τόπο του Μπούτσκο και τις συνθήκες διαβίωσης στα ανατολικά Τζουμέρκα που ζει, τα τελευταία 200 σχεδόν χρόνια. Το συνεργείο ιχνηλατεί τις συνήθειες του μέσα στην καλοκαιρινή του διαμονή στα 1540μ. υψόμετρο, μέσα σε συνολικά, έναν ολόκληρο χρόνο δραστηριότητας.
Μαζί με αυτό, γνωρίζουμε και έναν από τους τελευταίους τσέλιγκες, τον Πέτρο Μόκα, μετακινούμενο κτηνοτρόφο, που παρόλες τις δυσκολίες τις δουλειάς, επιμένει, και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση 6η γενεών προβατεκτροφής αλλά και τρεις επιστήμονες. Τον Γιώργο Αρσένο, Γιάννη Σκούφο και Μανώλη Καγιαμπάκη, που ο καθένας, μέσα από τη μεγάλη εμπειρία και γνώση του, μας εξηγεί και μας ενημερώνει για άγνωστες πτυχές του μοναδικού φυσικού πόρου που λέγεται μπούτσκο πρόβατο.
Σε παράλληλο χρόνο συναντάμε τον Γιώργο Τόλια, έναν εκ των τελευταίων επίσης εκτροφέων που εδρεύει στο Μέτσοβο, που με τον γιο του Αποστόλη, μας μιλούν για τη ζωή τους στα βοσκοτόπια του Μαυροβουνίου και το μέλλον της προβατοτροφίας.
Οι παλιοί προβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το καλαρρύτικο πρόβατο προήλθε από τη διασταύρωση του Ορεινού Ηπειρώτικου με το πρόβατο της φυλής Comisana της Σικελίας, το οποίο είχε εισαχθεί στα μέσα του 18ου αιών από Συρρακιώτες εμπόρους με σκοπό την παραγωγή μαλλιού καλύτερης ποιότητας και περισσότερης ποσότητας σε σχέση αυτή του Βλάχικου προβάτου που εκτρέφανε μέχρι τότε.
Λέγεται ακόμη ότι οι Συρρακιώτες διατηρούσαν περίπου 120.000 πρόβατα, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες έβοσκαν στους ορεινούς βοσκότοπους των Τζουμέρκων, ακόμη του Σμόλικα και των Αγράφων, ενώ τους χειμερινούς μήνες άλλα διέμεναν στις πεδιάδες της νότιας Ηπείρου και άλλα στις πλησιέστερες της Θεσσαλίας.
Συντελεστές
Τάσος Γεωργίου, σκηνοθεσία-σενάριο
Δημήτρης Μήτσης, διεύθυνση φωτογραφίας
Γιάννης Κορφιάτης, τεχνικός drone
Κωνσταντίνος Αδρακτάς, μοντάζ
Απόστολος Τότσικας, αφηγητής
Γεράσιμος Κρεμμύδας, διεύθυνση παραγωγής
Μαρίνα Γαλανοπούλου, συν-σεναριογράφος
Yotam Agam, τεχνικός ήχου, μουσική επιμέλεια
Νίκος Τζαφερίδης, γραφικά
Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά / Yπ.επικοινωνίας και προβολής
12.Αντώνης Κουνέλλας ,color grading
Δείτε επίσης:
Ο καλύτερος συνδυασμός τροφών στο δείπνο για απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Το μεγαλύτερο ιγκλού εστιατόριο βρίσκεται στα Ιμαλάια
Αν προσθέσουμε κινόα στη βρώμη, έχουμε το τέλειο σνακ ενέργειας