Με νέα μέτρα και διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ξεκινά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης. Σε πρώτη φάση και έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, μπορούν να εισέρχονται και ανήλικοι, εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Σημαντικό ρόλο για την τήρηση των κανόνων διαδραματίζει η εφαρμογή «Covid Free GR» που είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση σε όλες τις συσκευές με λογισμικό iOS ή Android και μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση τόσο των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid, όσο και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Ήδη, τα μέτρα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την τελευταία εβδομάδα, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τα νέα μέτρα για την εστίαση
Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Το μέτρο θεωρείται επιβεβλημένο, λόγω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας και της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Πέραν των κλειστών χώρων, που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολισμένους, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Η απόφαση θα αφορά το εάν εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή αν δεν θέλουν να προβαίνουν σε διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικά:
Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι κανόνες για τα πανηγύρια και τους αθλητικούς χώρους

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει

Πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Παράλληλα, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για την «Covid Free GR», που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Αυτά είναι τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων
Με τρία διαφορετικά σήματα πρόκειται να «χαρτογραφηθούν» οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο, έως τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος covid free


Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Πηγή:Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Εστίαση: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Μετάλλαξη Δέλτα: Οι αλλαγές στην εστίαση και στη νυχτερινή διασκέδαση