Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των φετινών World’s 50 Best Restaurants που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη στις 25 Ιουνίου, ανακοινώθηκε- ως είθισται- το πρόσωπο που η επιτροπή του θεσμού ξεχώρισε από το χώρο της ζαχαροπλαστικής διεθνώς. Εφέτος, η Jessica Préalpato, Head Pastry Chef στο τριάστερο Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι, είχε την τιμητική της.

Είναι η πρώτη φορά στα 17 χρόνια του θεσμού που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε γυναίκα ζαχαροπλάστη. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που φορέας διεθνούς κύρους επιβραβεύει γυναίκα που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο κλάδο δεδομένου ότι το 2018 η Cristelle Brua, chef pâtissière του Le Pré Catelan του Frédéric Anton, ανακηρύχθηκε από τον διεθνή εστιατορικό οδηγό Grandes Tables du Monde ως η Καλύτερη Ζαχαροπλάστης Εστιατορίου Διεθνώς. Η λίστα των pastry chefs στους οποίους απονεμήθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα όπως Pierre Hermé, Dominique Ansel, Cédric Grolet, Albert Adria κ.ά. Η Préalpato, είναι μέλος της ομάδας του Alain Ducasse au Plaza Athénée από το 2015 (Νο 13 στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants) και το φίνο ρεπερτόριο των επιδορπίων της περιλαμβάνει προτάσεις όπως οι «φράουλες clafoutis με παγωμένο ανανά και κέικ Millason», «σύκα μαγειρεμένα με τρεις τρόπους με παγωτό σύκου και μπισκότο» κ.ά. Η φιλοσοφία της τέχνης της στηρίζεται στην desseralité, συνδυασμό του dessert (επιδόρπιο) και naturalité (φυσικότητα, δεδομένου ότι έτσι τιτλοφορείται και το μενού του εστιατορίου). Χρησιμοποιεί ψηλής ποιότητας εποχικά υλικά και επισημαίνει ότι η ζαχαροπλαστική στο naturalité είναι φωτεινή απόδειξη ότι ακόμα και χωρίς ποσότητες μους, ζάχαρης και κρέμες μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά γλυκά. Οι συνδυασμοί των υλικών της απλοί αλλά καινοτόμοι ενώ δε διστάζει να πειραματιστεί με τις γεύσεις για ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μπίρα, σόγια ή ακόμα και ξίδι.

https://www.instagram.com/p/ByjuGyJIJ06/?utm_source=ig_embed


Φράουλες με σόγια. Φωτογραφία: Virginie Garnier

Aποδεχόμενη το βραβείο είπε: «Είναι μεγάλη τιμή να αναγνωρίζεται η προσφορά μου στο χώρο και να μου απονέμεται ο τίτλος της καλύτερης ζαχαροπλάστη του κόσμου. Ως κόρη ζαχαροπλαστών, εντρυφώ στον κόσμο της γαστρονομίας ολόκληρη τη ζωή μου. Το βραβείο αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι ζωής και το πάθος που έχω για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανερχόμενους επαγγελματίες ανά τον κόσμο».

Φωτογραφία κεντρική: Benjamin Schmuck

Δείτε επίσης
«World’s 50 Βest Restaurants 2018»: Ο απόηχος της γιορτής της παγκόσμιας γαστρονομίας