Κάθε μήνα δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό τυρί και αναζητούμε τα κρασιά που θα του κάνουν συντροφιά.
Το τυρί
Είναι αλήθεια ότι η Μυζήθρα θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο του ελληνικού τυριού με τα περισσότερα πρόσωπα. Δημιούργημα της ανάγκης για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος που προκύπτει κατά τη διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών, είναι διαδεδομένη σε όλες τις κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας, συχνά με διαφορετικές ονομασίες, όπως Ούρδα, Γκίζα και Θηλυκοτύρι. Η ίδια η ονομασία Μυζήθρα, πάντως, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε βυζαντινά κείμενα. Παρουσιάζεται με πολλούς τύπους και παραλλαγές ανάλογα με το είδος του τυριού από το οποίο προέρχεται το τυρόγαλα – τα σκληρά τυριά, κατά κανόνα, δίνουν πιο λιπαρές και πλούσιες Μυζήθρες σε σχέση με τη Φέτα, το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε, κατσικίσιο, πρόβειο ή αγελαδινό ή/και μείγματά τους, την περιεκτικότητα σε λιπαρά, τις τεχνικές τυροκόμησης, το αλάτισμα, αλμυρή ή γλυκιά, την ωρίμανση, φρέσκια ή ξερή, αλλά και τις ιδιαίτερες παραδόσεις κάθε περιοχής.
Η ξερή Μυζήθρα που δοκιμάζουμε παράγεται από τυρόγαλα παστεριωμένου αιγοπρόβειου γάλακτος και αντανακλά την παράδοση της πελοποννησιακής Μανουρομυζήθρας, με την πιο πλούσια υφή. Χωρίς επιδερμίδα, με μάζα συμπαγή, συνεκτική, σκληρή, αλλά όχι θρυπτή, χωρίς οπές και υπόλευκο χρώμα, προκαλεί με τα έντονα γαλατένια αρώματα στη μύτη, ενώ στο στόμα χαρακτηρίζεται από γεμάτη, ευγενικά αλμυρή γεύση και μεγάλη διάρκεια. Η υγρασία δεν ξεπερνά το 40% κατά βάρος και τα λιπαρά βρίσκονται πάνω από το 50% επί ξηρού.
Δύο κρασιά με διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες δοκιμάζονται δίπλα στην ξερή Μυζήθρα.
Το κρασί
Sauvignon Blanc 2019
Οίνος Λευκός Ξηρός
Φλώρινα ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιία Βεγορίτις
Ίσως η επωνυμία «Οινοποιία Βεγορίτις» να θυμίζει στους παλιότερους την πρώτη εμφιάλωση Sauvignon blanc, από τον αμπελώνα του Αμυνταίου, με την υπογραφή του Γιάννη Μπουτάρη, εκεί στις αρχές του 2000. «Παιδί» του Γιάννη Μπουτάρη δηλώνει ο για αρκετά χρόνια συνεργάτης του Χρήστος Μπόσκος, στον οποίο μεταβιβάστηκε η επωνυμία και πλέον ακολουθεί αυτόνομη πορεία, με βάση τα 140 στρέμματα του οικογενειακού αμπελώνα, παράγοντας μια ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών, την οποία επιμελείται οινολογικά η Άρτεμις Τουλάκη.
Η δική του εκδοχή του Sauvignon blanc έρχεται με χρυσόξανθο, λαμπερό χρώμα και κομψά αρώματα που θυμίζουν λεμονόχορτο, πεπόνι, ανανά και μάνγκο, σε διακριτικό φόντο πράσινης πιπεριάς. Στο μεσαίου όγκου στόμα, η οξύτητα ζωντανεύει τους 14 βαθμούς της αλκοόλης, δημιουργώντας ένα ευχάριστο σύνολο, με λεμονάτο τελείωμα.
Η οξύτητα τονίζει και τα αρώματα του τυριού, αν και στο στόμα η αλμύρα φαίνεται δύσκολο να τιθασευτεί.
Ροδίτης Orange 2015
Οίνος Λευκός Ξηρός
Μακεδονία ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Τάτση
Το Κτήμα Τάτση, στη Γουμένισσα, δημιουργεί ένα από τα εντυπωσιακότερα «πορτοκαλί» κρασιά της αγοράς. Παρατεταμένη εκχύλιση του Ροδίτη με τα στέμφυλα σε ανοιχτές δεξαμενές, μακρά παλαίωση σε βαρέλι, ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση, αυτόχθονες ζύμες, απουσία θειωδών, μαζί με πολλές ακόμα λεπτομέρειες, οδηγούν σε ένα σπουδαίο κρασί, για το οποίο ο όρος αντισυμβατικό ίσως να μοιάζει λίγος.
Το χρώμα του κινείται σε βαθείς πορτοκαλί τόνους, με μια σχετική θολότητα στην όψη, ως αφιλτράριστο, ενώ στη μύτη το πολυεπίπεδο, πυκνό μπουκέτο αρωμάτων παραπέμπει σε ζαχαρωμένα φρούτα, κερί, μέλι, γλυκό πορτοκάλι, με μια αύρα «πετρελαίου» να περνάει στο βάθος θυμίζοντας ώριμο Riesling. Στο στόμα, η πολυπλοκότητα, η ένταση, οι αισθητές, σχεδόν επιθετικές τανίνες, η συμπύκνωση, το γλυκό φρούτο και το εξαιρετικά μακρύ τελείωμα, ολοκληρώνουν την εντύπωση.
Ο συνδυασμός με την ξερή Μυζήθρα άψογος, τόσο σε γευστικό, όσο και αρωματικό επίπεδο.
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Olive Ιουλίου, τεύχος 155
Δείτε επίσης:
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Αρσενικό Νάξου;
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την κρητική γραβιέρα;
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τον ξερό ανθότυρο;