Στις ετικέτες ενός αφρώδους οίνου χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ενδείξεις για να δηλώσουν τη συγκέντρωση σακχάρων και συνεπώς τα επίπεδα γλυκύτητας. Το Brut Nature περιέχει από 0 έως 3g/L, το Extra Brut: από 0 έως 3g/L και το Brut: 0 έως 12g/L. Τα σάκχαρα στα παραπάνω κρασιά γίνονται δύσκολα αντιληπτά με τις αισθήσεις λόγω της υψηλής οξύτητας. Οι ενδείξεις Extra Sec, Sec, Demi Sec και Doux δηλώνουν προοδευτικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σακχάρων από τα 12g/L και πλέον η αίσθηση του γλυκού γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή.
Ποιες είναι οι κλίμακες ποιότητας στα κρασιά τύπου Cava;
Ένα κρασί για να ονομαστεί Cava θα πρέπει να έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον εννέα (9) μήνες πριν από το disgorgement. Τα κρασιά αυτά έχουν περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα και ελάχιστα αρώματα αυτόλυσης. Οι τύποι Reserva και Gran Reserva έχουν παλαιωθεί για 18 και 30 μήνες αντίστοιχα. Αυξάνοντας τον χρόνο παλαίωσης το κρασί αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η
Cava de Paraje Calificado, η οποία παράγεται από συγκεκριμένα αμπελοτόπια που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, ωριμάζει για τουλάχιστον 36 μήνες και τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερης έντασης, συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας.
Ποιες ελληνικές ποικιλίες δίνουν αφρώδη κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο;
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται αρκετές γηγενείς ποικιλίες για παραγωγή αφρωδών κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο. Ιδιαίτερα πετυχημένα είναι τα παραδείγματα του Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία, του Ξινόμαυρου στο Αμύνταιο, του Ασύρτικου στη Σαντορίνη και του Αθηριού στη Ρόδο. Οι ποικιλίες αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλές οξύτητες, γεγονός που προσδίδει στα αφρώδη κρασιά φρεσκάδα, νεύρο και ζωηρό φρουτώδη χαρακτήρα.
Τι σημαίνει το «Blanc de Noirs» στην ετικέτα ενός αφρώδους;
Τα «Blanc de Noirs» είναι τα λευκά κρασιά που φτιάχνονται από κόκκινα σταφύλια. Στο σταφύλι οι κόκκινες χρωστικές βρίσκονται στη φλούδα και όχι στη σάρκα, συνεπώς αφαιρώντας τις φλούδες από τα πρώτα στάδια της οινοποίησης το κρασί δεν αποκτά χρώμα. Τα αφρώδη «Blanc de Noirs» προέρχονται αποκλειστικά από ερυθρές ποικιλίες και στο αρωματικό τους μπουκέτο μπορείς να βρεις αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα ή/και κόκκινα άνθη.
Τι σημαίνει το «Blanc de Blancs» στην ετικέτα ενός αφρώδους;
Τα «Blanc de Blancs» είναι αφρώδη κρασιά που φτιάχνονται αποκλειστικά από λευκά σταφύλια. Συνεπώς μια «Blanc de Blancs» σαμπάνια παράγεται από την ποικιλία Chardonnay. Τα «Blanc de Blancs» από Chardonnay εκφράζουν όμορφα τον αυτολυτικό χαρακτήρα δίνοντας αρώματα μπισκότου, φρυγανισμένου τοστ, μπριός και ζύμης. Επίσης, οι καλύτερες από αυτές μπορούν να παλαιώσουν εξαιρετικά δίνοντας πολύπλοκα αρώματα ξηρών καρπών, λευκής τρούφας και κερήθρας.
Τι σημαίνει η μέθοδος δεξαμενής ή charmat για ένα αφρώδες κρασί;
Κατά την παραγωγή ενός αφρώδους οίνου με τη μέθοδο δεξαμένης ή τη μέθοδο charmat, η δεύτερη αλκοολική ζύμωση, που δημιουργεί και τον αφρισμό, δεν πραγματοποιείται εντός της φιάλης αλλά εντός μια κλειστής δεξαμενής, σε μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Τα αφρώδη κρασιά αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται περισσότερο από αρώματα φρούτων, αναπτύσσουν ελάχιστα ή καθόλου αυτολυτικό χαρακτήρα, προορίζονται για άμεση κατανάλωση και οι τιμές τα κάνουν εύκολα προσιτά.
Τι είναι το Prosecco;
Τα prosecco είναι αφρώδη κρασιά που παράγονται στη βορειοανατολική Ιταλία μεταξύ Βερόνας και Τεργέστης, βόρεια της Βενετίας και νότια του Μπολτσάνο. Η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Glera και η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η μέθοδος της δεξαμενής. Τα prosecco χαρακτηρίζονται ως spumante όταν έχουν έντονο αφρισμό και frizzante όταν έχουν ήπιο αφρισμό. Τα Prosecco DOC έχουν μέτριο σώμα, δροσιστικές οξύτητες και ήπια αρώματα πράσινων φρούτων, μήλο και αχλάδι.
Ποια είναι τα επίπεδα ποιότητας στο Prosecco;
Τα Prosecco που παράγονται σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή γύρω από τα χωριά Conegliano και Valdobbiadene θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη συμπύκνωση, υψηλότερη αρωματική ένταση και έχουν πιο ζωηρές οξύτητες. Τα κρασιά αυτά φέρουν τη σήμανση Prosecco DOCG, το όνομα του χωριού και απαιτούν υψηλότερες τιμές από εκείνα που παράγονται εκτός αυτής της ζώνης. Στην κορυφή της πυραμίδας υπάρχουν κάποια Prosecco που παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, τέτοια είναι τα Asolo Prosecco Superiore DOCG, τα Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG και τα Superiore di Cartizze.
Τι είναι το Pet Nat;
Το Pet Nat προκύπτει από το «Pétillant Naturel». Το αρωματικό τους προφίλ είναι ιδιαίτερο, με αρώματα πράσινων φρούτων, ζύμης και σε μερικές περιπτώσεις θυμίζουν τα αρώματα του μηλίτη. Τα κρασιά αυτά εμφιαλώνονται πριν ακόμη τελειώσει η αλκοολική ζύμωση, η οποία θα συνεχιστεί εντός της φιάλης δημιουργώντας αφρισμό και ελαφρά θολότητα. Συνήθως η αύξηση της εσωτερικής πίεσης στη φιάλη προκαλεί την παύση της ζύμωσης πριν καταναλωθούν όλα τα σάκχαρα, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση. Τα μπουκάλια φέρουν μεταλλικά καπάκια τύπου μπίρας και τα κρασιά προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αν και η παραγωγή τους ξεκίνησε στην περιοχή του Λίγηρα με κύρια ποικιλία το Chenin Blanc, σήμερα παράγονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα έχουμε κάποια παραδείγματα από Ασύρτικο.
Τι είναι τα Asti DOCG και Moscato d’ Asti DOCG;
Τα Asti DOCG είναι γλυκά, αφρώδη κρασιά με χαμηλό αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Τελευταία παράγονται κάποια Asti DOCG με υψηλότερο αλκοόλ σε πιο ξηρά στυλ. Τα Moscato d’ Asti θεωρούνται ανώτερης ποιότητας και έχουν υψηλότερη οξύτητα και γλυκύτητα. Η περιοχή παραγωγής τους βρίσκεται στο Πεδεμόντιο, νότια της πόλης του Τορίνο. Η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι το λευκό μικρόραγο Μοσχάτο που θεωρείται το πιο αρωματικό και πιο ποιοτικό από τα Μοσχάτα. Τα αρώματα που τα χαρακτηρίζουν είναι τα λευκά άνθη εσπεριδοειδών, τα αρώματα σταφυλιού και ροδάκινου.
Υπάρχουν ελληνικά αφρώδη που φτιάχνονται με τη μέθοδο δεξαμενής και τη μέθοδο τύπου Asti;
Στη χώρα μας εκτός από τα αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου παράγονται υψηλής ποιότητας κρασιά με τη μέθοδο της δεξαμενής. Τα κρασιά αυτού του τύπου κερδίζουν τον καταναλωτή με τη φρεσκάδα και τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Τέτοιου τύπου κρασιά παράγονται από ερυθρές ποικιλίες όπως είναι το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο και η Λημνιώνα, αλλά και από λευκές ποικιλίες, όπως το Μοσχάτο, το Αθήρι, η Ντεμπίνα και ο Ροδίτης. Με τη μέθοδο παραγωγής τύπου Asti υπάρχουν λίγες αλλά αξιόλογες προσπάθειες, όπου τα αρώματα του Μοσχάτου, η ελαφριά οξύτητα και η γλυκύτητα σαγηνεύουν τον καταναλωτή.
Τι είναι το carbonation;
Η απευθείας εισαγωγή και ενσωμάτωση αέριου διοξειδίου του άνθρακα στο κρασί ονομάζεται carbonation και χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρωδών κρασιών χαμηλής ποιότητας. Οι τιμές τους είναι χαμηλές και χαρακτηρίζονται από χαμηλή αρωματική ένταση, μέτριες οξύτητες και επιθετικές φυσαλίδες που χάνονται άμεσα με το σερβίρισμα στο ποτήρι.