Βλάστη ή Μπλάτσι στην ντοπιολαλιά  είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Κοζάνης, 24 χλμ. από την Πτολεμαΐδα, χτισμένο ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο και Μουρίκι, σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ. Σπουδαίο κτηνοτροφικό κέντρο παλιότερα, φημιζόταν για τα τυριά της, ιδιαίτερα το Μανούρι, που παραγόταν από κατσικίσιο τυρόγαλα και γάλα, συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, και στέγνωνε στον αέρα για περίπου έναν μήνα. Βέβαια, όταν το 1996 το Μανούρι αναγνωρίστηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), το Μανούρι της Βλάστης βρέθηκε «εκτός νόμου», μια και ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής και ο χαρακτήρας του δεν συμβάδιζαν με τις προδιαγραφές της ΠΟΠ, που καλύπτει ολόκληρη τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη Θεσσαλία.

Έτσι, επινοήθηκε το Τυρί Αέρος Βλάστης για να περιγράψει ένα από τα πιο ξεχωριστά και νόστιμα ελληνικά τυριά τυρογάλακτος. Το τυρί της δοκιμής μας προέρχεται από τη μικρή Τυροκομία Βλάστης, τη μόνη μάλλον στην περιοχή που παράγει αυτό τον τύπο τυριού, καθώς διάφορα «μπλατσιώτικα αερομάνουρα» παράγονται σε άλλους νομούς. Κυλινδρικό μπαστούνι στο σχήμα, χωρίς επιδερμίδα, υπόλευκη, ελαφρά ελαστική, συμπαγής μάζα, χωρίς οπές και με αρώματα κατσικίσιου γάλακτος, γιαουρτιού και βοτάνων στη μύτη. Απολαυστικά βουτυράτο και πλούσιο, με γεμάτη γεύση, αλλά και μια διακριτική οξύτητα και αλμύρα, που δεν το αφήνουν να γίνει πλαδαρό. Τα λιπαρά στο τυρί πλησιάζουν το 15%, ενώ το αλάτι μόλις ξεπερνά το 2%.

Παραγωγός: Τυροκομία Βλάστης ,Γεώργιος Τζιόμπρας, τηλ.  2463 054705

1. Καλλιστώ 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός Ηλεία ΠΓΕ, Κτήμα Μερκούρη
Δύο νησιωτικές λευκές ποικιλίες σταφυλιού, το Ασύρτικο και η Ρομπόλα, με ισχυρή προσωπικότητα αμφότερες, καλλιεργημένες στον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του Καλλιστώ, που θα δοκιμάσουμε δίπλα στο τυρί της Βλάστης. Ο μάλλον ασυνήθιστος συνδυασμός των δύο ποικιλιών δίνει ένα πολύ κομψό κρασί, με λαμπερό, κιτρινόξανθο χρώμα και δροσερή, αλλά διακριτική, αρωματική παλέτα, όπου αναγνωρίζονται λεμονανθοί, ξύσμα λεμονιού, χαμομήλι και αχλάδι, ενώ στο υπόβαθρο διακρίνονται νότες τσακμακόπετρας. Στο στόμα το νεύρο και η ζωντάνια ντύνουν όμορφα το 13,5% της αλκοόλης, δημιουργώντας μια αίσθηση πλούτου και ισορροπίας. Στο καλής διάρκειας τελείωμα επανέρχονται τα φρουτώδη αρώματα. Με το τυρί, τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα στη μύτη απ’ ό,τι στο στόμα, όπου μια ανεπιθύμητη πίκρα χάλασε την αρχικά καλή εντύπωση.

2. Ξινόμαυρο Ροζέ 2020
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Θεσσαλονίκη ΠΓΕ Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου
Για περισσότερα από 35 χρόνια ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, δημιουργός του ομώνυμου Κτήματος, πρωταγωνιστεί στα οινικά δρώμενα της Ελλάδας. Με βάση τον αμπελώνα της Επανομής, ανέδειξε ποικιλίες, διαμόρφωσε τάσεις και επηρέασε τη σύγχρονη εικόνα του ελληνικού κρασιού. Διαλέγουμε να δοκιμάσουμε με το τυρί το πρώτο και μοναδικό –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– ροζέ που παρουσίασε το Κτήμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα χαρίσματα του Ξινόμαυρου, όπως αυτά εκφράζονται στο περιβάλλον της Επανομής. Μας άρεσαν το φωτεινό, αχνορόδινο χρώμα του και η χαριτωμένη παρουσία του στη μύτη, με τα φρούτα του δάσους, το κεράσι, τα πράσινα φραγκοστάφυλα και τα φύλλα τομάτας να δίνουν τον τόνο. Αρμονικό και ισορροπημένο στο στόμα, με καλή δομή, ευχάριστη οξύτητα και μακρύ φρουτώδες τελείωμα. Πολύ καλός ο συνδυασμός με το τυρί, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά.

Δείτε επίσης:
6 μύθοι και αλήθειες για τα κρασιά που ταιριάζουν στα γιορτινά μας τραπέζια!

Οινικές αρμονίες: Ημίσκληρο τυρί με 4 πιπέρια και 2 κρασιά έκπληξη

Με τι κρασί ταιριάζει το μηλέικο σκωτύρι;

Το άρθρο της εβδομάδας