Γραβιεράκι Τριπόλεως. Κάθε μήνα δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό τυρί και αναζητούμε τα κρασιά που θα του κάνουν την ιδανική συντροφιά.

Ένα μικρό κεφαλάκι τυρί, χάρισμα από την αγαπημένη οικογένεια Τσέλεπου, δίνει αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα. Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο γενικός όρος Γραβιέρα αναφέρεται σε έναν τύπο τυριού και δεν αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, επομένως και το είδος του γάλακτος, η προέλευση, οι τεχνικές παρασκευής και τα χαρακτηριστικά του εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον παραγωγό και τη… συνείδησή του. Αντίθετα, η Γραβιέρα Αγράφων ΠΟΠ, η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ και η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι οι μόνες που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης, άρα υπόκεινται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, που, συνήθως οδηγούν σε κάποια κοινά βασικά γνωρίσματα.
Πάντως, ανεξάρτητα από τα πιο πάνω θεωρητικά, το Γραβιεράκι της οικογένειας Μπαζιωτάκη είναι ένα νόστιμο και «φιλικό» τυρί, από αιγοπρόβειο γάλα, που αν έχει κανείς την υπομονή να το ωριμάσει για 2-3 μήνες ακόμα στο ψυγείο, χωρίς το προστατευτικό περιτύλιγμα αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο πλούτο. Η επιδερμίδα του είναι σχετικά λεπτή, υπόλευκη, όπως και η συμπαγής, ελαστική μάζα του, με τις λίγες, μικρές διάσπαρτες οπές. Στη μύτη επικρατούν αρώματα βουτύρου, γιαουρτιού και φρέσκου φουντουκιού, ενώ στο στόμα έρχεται ευγενικό, ήπιο, βουτυράτο, με διακριτική παρουσία αλατιού και ευχάριστο τελείωμα. Τεχνικά, η υγρασία δεν ξεπερνά το 38% και τα λιπαρά βρίσκονται πάνω από το 48% επί ξηρού.
Δοκιμάζουμε τις αντοχές του δίπλα σε ένα πληθωρικό, λευκό Chardonnay και το αφήνουμε να πάρει ανάσα δίπλα σε ένα ροζέ καλής ανατροφής.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ
Chardonnay 2019
Οίνος Λευκός Ξηρός, Φλώρινα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Άλφα

Το Κτήμα Άλφα, δημιούργημα του Άγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη, διαθέτει, κατά τη γνώμη μου, έναν από τους ωραιότερους ενιαίους αμπελώνες στην Ελλάδα. Περισσότερα από 1.800 στρέμματα στο Αμύνταιο της Φλώρινας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα και σε πλαγιές με ήπιες κλίσεις, φιλοξενούν ελληνικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες σταφυλιού. Από το μόλις 20 στρεμμάτων αμπελοτεμάχιο Τραμόντο, αυτού του αμπελώνα, προέρχεται το Chardonnay που δοκιμάζουμε. Έχει ωριμάσει για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Λαμπερό χρυσόξανθο στο χρώμα, με ελκυστική σύνθεση αρωμάτων στη μύτη, όπου πρωταγωνιστούν το λεμόνι, το αγιόκλημα, το ώριμο αχλάδι και το πεπόνι, μαζί με μια λεπτή νότα φύλλων κασσίς, σε διακριτικό φόντο ξύλου και γεμάτο, πυκνό στόμα, ισορροπημένο, με δύναμη και ζωντάνια, φρούτο και μεγάλη διάρκεια στο τελείωμα, είναι αλήθεια ότι «ταλαιπώρησε» λίγο το τυρί, καθώς αναζητά πιο στιβαρούς συντρόφους.

Φραγκοσυκιά 2020
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοφόρος Α.Ε.

Ο Άγγελος Ρούβαλης, δημιουργός της Οινοφόρος, ήταν χωρίς αμφιβολία ο πρώτος οινοποιός που με το Ασπρολίθι έφερε στο προσκήνιο τον ορεινό Ροδίτη της Αιγιαλείας και τα ξεχωριστά χαρίσματά του. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η Θεοδώρα Ρούβαλη, επόμενη γενιά του οινοποιείου, τον παντρεύει με το κοσμοπολίτικο ερυθρό Cabernet Franc για να δημιουργήσει το δικό της ιδιαίτερο ροζέ, το οποίο παίρνει το όνομά του από την τοποθεσία όπου βρίσκεται η παραδοσιακή αγροικία της οικογένειας.
Κάπου ανάμεσα στο ώριμο φραγκόσυκο και τη σάρκα του σολομού κινείται και το χρώμα του κρασιού, ενώ στη μύτη ξεχωρίζουν δροσερά αρώματα κερασιού, φραγκοστάφυλου, μούρων και περγαμόντου σε λεπτό, φυτικό υπόβαθρο. Μεσαίου όγκου στο στόμα, ισορροπημένο, κομψό, με οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια και ωραίο φρουτώδες τελείωμα, συνεργάστηκε πολύ καλά με το κρασί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη λιπαρότητά του, αλλά χωρίς να το καλύπτει.

Δείτε επίσης:
Τραγανές πατάτες φούρνου με θυμάρι και γραβιέρα

Τσιπς γραβιέρας με προσούτο και κυδωνόπαστο

Γραβιέρα: Επιτραπέζιο τυρί με καταγωγή