Ο αμπελώνας του Κτήματος Πόρτο Καρράς μας συστήνει το νέο του ροζέ κρασί, το Granduca, που κρύβει πίσω του όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις τριών γενεών και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μας επιλογή το φετινό καλοκαίρι.
Πρόκειται για ένα blend από Syrah 50%, Cinsault 30% και Mourvedre 20%, που προσεγγίζει την περιοχή του Ροδανού, έχοντας χαρακτήρα μεσογειακής Προβηγκίας. Η περιοχή του Ροδανού χαρακτηρίζεται από τις ποικιλίες Syrah, Cinsault και Mourvedre, από τις οποίες παράγονται μερικά από τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου. Ενώ η Προβηγκία είναι ένας ηλιόλουστος τόπος που χαρακτηρίζεται από το οινόφιλο κοινό για τα υπέροχα ροζέ κρασιά της.
Βάζοντας κάτω τα δεδομένα και σε μια προσπάθεια συνέχειας της γαλλικής φιλοσοφίας στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός του αμπελώνα, η ομάδα του Κτήματος Πόρτο Καρράς αξιοποίησε τις ποικιλίες, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες, για να φτιάξει ένα κρασί με χαρακτήρα και δομή που θα ευχαριστήσει τους ουρανίσκους μας.
Προέρχονται από το βορειοδυτικό τμήμα του ενιαίου και βιολογικού αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα. Η φύτευσή τους ξεκίνησε πειραματικά το 1970, στην προσπάθεια μελέτης της προσαρμοστικότητας των γαλλικών ποικιλιών σε ελληνικά εδάφη. Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά την έκθλιψη των σταφυλιών, για την παραλαβή του χυμού, ακολουθήθηκαν δύο μέθοδοι ροζέ οινοποίησης. Για την ποικιλία Syrah, η μέθοδος της “αφαίμαξης” και για τις ποικιλίες Cinsault και Mourvedre, η μέθοδος της κρυοεκχύλισης. Στη συνέχεια οι σταφυλοχυμοί αναμιγνύονται και ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων, σε θερμοκρασίες 14-16οC. Μετά την ολοκλήρωσή της και μετά την πρώτη μετάγγιση, το κρασί ωριμάζει πάνω στις οινολάσπες του, ενώ ανά διαστήματα γίνονται αναδεύσεις.
Το Granduca έχει χρώμα τριανταφυλλί με ροδί ανταύγες, αρώματα από φράουλα, μάνγκο, βιολέτα, κράνο, ζαχαρωτό και είναι ένα κρασί ισορροπημένο, με όγκο, ένταση, λιπαρότητα, οξύτητα και λίγες τανίνες. Το απολαμβάνετε δροσερό ως απεριτίφ αλλά και παρέα με ανατολίτικα και μεσογειακά πιάτα, από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μέχρι πικάντικες και εξωτικές γεύσεις, καλύπτοντας εύρος γευστικών προτάσεων από θαλασσινά, λευκά και ερυθρά κρέατα,ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα.
Όσο για το όνομα του, το οφείλει στην γενική διευθύντρια του Κτήματος Πόρτο Καρράς Υλιάνα Στέγγου, που μέσα από την ονομασία Granduca τιμά τις όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις της από τη Ζάκυνθο, πατρίδα της μητέρας της Ζωής Στέγγου, που είναι πλημμυρισμένες από το άρωμα του λουλουδιού granduca, το διπλό φούλι των Ιονίων Νήσων.
Για την ιστορία, το ταξίδι του λουλουδιού ξεκίνησε από την κεντρική Ασία, εκεί που το ονομάζουν «λουλούδι της ελπίδας» για να μεταφερθεί από θαλασσοπόρους στο δουκάτο της Τοσκάνης, δώρο στον grand duke of Tuscany. Στη συνέχεια, ο γιος του αρχιδούκας Λουδοβίκος Σαλβατόρε το έφερε στην Ζάκυνθο και από τότε έγινε γνωστό ως το «φιόρε του Λεβάντε», δηλαδή το «λουλούδι της ανατολής».Με το μονό λουλούδι είναι γνωστό ως “μπουγαρίνι” ενώ το διπλό ή υπέρδιπλο, ως “granduca”.
Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ μιας και η Ζωή, κόρη της κας Υλιάνας Στέγγου, αποτύπωσε το λουλούδι σε καμβά, δίνοντάς του ροζέ αποχρώσεις όπως τις αποχρώσεις του κρασιού. Αυτό το λουλούδι κοσμεί σήμερα τις ετικέτες στις φιάλες του Granduca, του Κτήματος Πόρτο Καρράς.