Κάποιες ετικέτες στέκονται πέρα από μόδες και τάσεις, γράφοντας μια ξεχωριστή πορεία στον οινικό κόσμο και διατηρώντας μια ξεχωριστή θέση στις κάβες μας.

Amethystos Cava 2019
Δράμα ΠΓΕ
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Πίσω από την κομψή ετικέτα του Κάβα Αμέθυστου κρύβονται τουλάχιστον τρεις ενδιαφέρουσες ιστορίες. Πρώτα, αυτή του Κώστα Λαζαρίδη, δημιουργού του ομώνυμου κτήματος, ο οποίος εγκατέστησε, το 1979, τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα στη Δράμα και λίγο αργότερα το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο της περιοχής. Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας των μαρμάρων, παθιάστηκε με το κρασί και αφοσιώθηκε σε αυτό, επιδιώκοντας «όχι να κάνει καλό κρασί, αλλά το καλύτερο». Μια επιδίωξη που υποστηρίχθηκε με τη συνεργασία σπουδαίων συμβούλων και αποτυπώνεται σε όλες τις ετικέτες τις οποίες υπογράφει, ώστε ο χαρακτηρισμός «πατριάρχης του δραμινού κρασιού» να μη φαντάζει υπερβολικός.

Ύστερα, της ποικιλιακής σύνθεσης του Amethystos Cava, που ξεκίνησε πατώντας αποκλειστικά στο Cabernet Sauvignon –πιθανότατα το πρώτο που φυτεύτηκε στη Δράμα- για να καταλήξει σταδιακά, νομίζω από τον τρύγο του 2015, σε ένα καθαρόαιμο Cabernet Franc, κερδίζοντας δεσπόζουσα, κατά τη γνώμη μου, θέση ανάμεσα στις κορυφαίες εκφράσεις της ποικιλίας στην Ελλάδα.

Και τέλος, του χαρακτήρα του κρασιού, που διαμορφώνεται τόσο από τους καρπούς ενός ενιαίου αμπελώνα, όσο και από τη 18μηνη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, την οποία ακολουθεί αντίστοιχη στη φιάλη. Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τη γενικότερη φιλοσοφία του Κτήματος, που δεν «φοβάται» τη συμπύκνωση και την αλκοόλη. Έτσι, η σοδειά του 2019, παρουσιάζεται με βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα και πυκνοϋφασμένο αρωματικό μπουκέτο, όπου πρωταγωνιστούν η βιολέτα, τα κόκκινα και τα μαύρα φραγκοστάφυλα, το δέρμα, το μελάνι και ο καφές, συνδυασμένα με έντονες νότες δρυός. Θερμό και πληθωρικό στο στόμα, με σμιλεμένες τανίνες ντυμένες με άφθονο φρούτο, δομή, βάθος και πολυπλοκότητα, αλλά και την αναγκαία οξύτητα για να διατηρεί τη ζωντάνια του συνόλου. Εξαιρετικά επίμονο τελείωμα.

Τιμή: περίπου €35 στο ράφι