Μία νέα ετικέτα προστέθηκε πρόσφατα στην οικογένεια των κρασιών «Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ», ολοκληρώνοντας την περίφημη σειρά της οινοποιίας Tsantali.
Με την ονομασία της να προσδιορίζει αφενός την προέλευση τους από τους αμπελώνες του Αγίου Όρους, ένα terroir με ένα σπάνιο οικοσύστημα και αφετέρου την αγνή φύση του Αγίου Όρους, τον τρόπο ζωής που δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πνεύμα και την καθαρότητα της γης, οι τέσσερις ετικέτες της σειράς Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ, απευθύνονται σε όσους αναζητούν οίνους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γευστική δύναμη.
Ειδικότερα, στη σειρά περιλαμβάνονται το Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ λευκό (Αθήρι 50% και Ασύρτικο 50%), το Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ ερυθρό (Ξινόμαυρο 50%, Grenache 30% και Λημνιό 20%), το Αγιορείτικο ABATON Gold Selection ερυθρό (Cabernet Sauvignon 80% και Λημνιό 20%, Βιολογικής καλλιέργειας) και το Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ Λιαστό, φυσικώς γλυκός οίνος (Ξινόμαυρο 50% και Grenache Rouge 50%).
Ο αγιορείτικος αμπελώνας
Οι αγιορείτικοι οίνοι φέρουν την ένδειξη «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιο Όρος», μία περιοχή όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος Τοπικός Οίνος της Ελλάδας. Τα όρια της ΠΓΕ ζώνης περιλαμβάνουν τη διοικητική περιοχή του Αγίου Όρος και το όμορο διοικητικό διαμέρισμα Ουρανούπολης του Δήμου Σταγγίρων – Ακάνθου του Νομού Χαλκιδικής, σε υψόμετρο από 10 έως 400 μέτρα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα γνωρίσματα του είναι το γεγονός της απομόνωσης της περιοχής, η οποία περιβάλλεται από πυκνό δάσος (καστανιές, έλατα κλπ) και τη θάλασσα. Παράλληλα, ο μοναστικός τρόπος ζωής επιβάλλει το σεβασμό απέναντι στη φύση και τους πόρους της. Έτσι, σε όλη τη χερσόνησο εφαρμόζονται μόνο παραδοσιακές πρακτικές γεωργίας, καθιστώντας τον Άθω ένα από τα πλέον ουσιαστικά παραδείγματα βιολογικής καλλιέργειας.