Λίγα ποτά στην ιστορία του μπαρ μπορούν να καυχηθούν ότι ταξίδεψαν, έστω και μεταφορικά, μέχρι το φεγγάρι. Το Moonwalk cocktail, ένα αρωματικό απεριτίφ με βάση το Grand Marnier, τον χυμό γκρέιπφρουτ, το ροδόνερο και τη σαμπάνια, δημιουργήθηκε το 1969 από τον Joe Gilmore, θρυλικό επικεφαλής bartender του American Bar στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου.

Η ιστορία πίσω από το Moonwalk cocktail

Ο Gilmore, γνωστός για τη συνήθειά του να δημιουργεί κοκτέιλ αφιερωμένα σε ιστορικά γεγονότα, εμπνεύστηκε το Moonwalk με αφορμή την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου από την αποστολή Apollo 11. Όπως δήλωσε αργότερα, η αποστολή στη Σελήνη ήταν «ένα γεγονός που καθήλωσε όλο τον κόσμο» και ήθελε να φτιάξει ένα ποτό που θα τιμούσε αυτό το επίτευγμα της ανθρωπότητας. Το κοκτέιλ ετοιμάστηκε και στάλθηκε σε φλασκί μέσω της NASA στους Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins, κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους μετά την επιστροφή στη Γη. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του ίδιου του μπαρ, ήταν το πρώτο αλκοολούχο ποτό που ήπιαν οι αστροναύτες, με τον Armstrong να στέλνει επιστολή ευχαριστίας στον Gilmore. Αυτή η επιστολή εκτίθεται ακόμη στο Savoy.

Παρά το ιστορικό του υπόβαθρο, το Moonwalk δεν έγινε δημοφιλές όπως άλλα κοκτέιλ της εποχής. Κι όμως, όσοι το ανακαλύπτουν σήμερα, μιλούν για έναν συνδυασμό που συμπυκνώνει τη δεκαετία του ’60. Αρκετά φουτουριστικό, κομψό και σίγουρα ονειρικό.

Η πρόσφατη αναφορά του Moonwalk cocktail στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για αυτό το ιστορικό ποτό, φέρνοντάς το ξανά στο προσκήνιο.

Η κλασική συνταγή Moonwalk

15 ml Grand Marnier (ή άλλο λικέρ πορτοκαλιού)
15 ml χυμός γκρέιπφρουτ
2-3 σταγόνες ροδόνερο
σαμπάνια

Οι σύγχρονες παραλλαγές

Sparkling Moonwalk
Τον ρόλο της σαμπάνιας παίρνει το prosecco. Είναι πιο οικονομικές επιλογές, χωρίς να θυσιάζονται οι μπουρμπουλήθρες και η φρεσκάδα του κοκτέιλ.

Floral Twist
Προσθέτουν λίγες σταγόνες liqueur ανθών σαμπούκου (Elderflower) μαζί με ή αντί για ροδόνερο. Δίνει πιο floral και μοντέρνο προφίλ, ιδιαίτερα αγαπητό σε νεότερο κοινό. Συχνά το παρομοιάζουν ή το μπερδεύουν με το κοκτέιλ mimoza.

Citrus Boost
Συνδυασμός λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με γκρέιπφρουτ, για πιο έντονο γευστικό προφίλ εσπεριδοειδών. Ενισχύει την οξύτητα και ισορροπεί καλά με πιο γλυκά αφρώδη κρασιά.

No Bubble, No Problem
Αντικαθιστούν ένα μέρος της σαμπάνιας με σόδα ή tonic.Έχει λιγότερο αλκοόλ, γίνεται πιο ελαφρύ και ιδανικό για brunch ή ζέστη.

Moonwalk Mocktail (χωρίς αλκοόλ)
Χυμός γκρέιπφρουτ, σταγόνες ροδόνερο, ανθρακούχο νερό ή αφρώδης μηλίτης. Πιο κοντά σε απεριτίφ χωρίς αλκοόλ, που διατηρεί το ύφος.

Διαβάστε επίσης

Έτσι πίνουν καφέ στο διάστημα – Η κούπα της NASA που αψηφά την έλλειψη βαρύτητας

Λικέρ μπανάνα: Το αγαπημένο ποτό της Μαρίας που έγινε Κάλλας σε 2 συνταγές

Aperol Spritz: Απλά tips για να το πετυχαίνετε πάντα- Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην παρασκευή του