Ουίσκι, γλυκό βερμούτ και αρωματικά bitters, ένα εκρηκτικό τρίο που έχει δοκιμάσει κάθε Νεο-Υορκέζος δίπλα σε μια ζουμερή strip steak. Αυτό είναι το περίφημο Manhattan, ένα από τα κλασικά cocktail με βερμούτ που κάθε σοβαρός πότης έχει δοκιμάσει.

Ένα από τα δημοφιλέστερα σενάρια δημιουργίας του αναφέρει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Iain Marshal το Νοέμβριο του 1874 στο Manhattan Club, μια λέσχη της Νέας Υόρκης, σε γεύμα της Jennie Jerome (ή αλλιώς λαίδη Randolph Churchill), μητέρας του Winston Churchill για τον εορτασμό της επιτυχίας της κυβερνητικής καμπάνιας του Samuel Jones Tilden. Βέβαια πλέον είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν το εν λόγω σενάριο δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως αποκάλυψε ο ιστορικός ποτών David Wondrich, η Jerome ήταν έγκυος και βρισκόταν στην Αγγλία και όχι στο Μεγάλο Μήλο.

Όπως λοιπόν στα περισσότερα από τα cocktails, οι ιστορίες της παρθενικής του εμφάνισης στην μπάρα ποικίλουν ή χάνονται στο χρόνο. Μια πηγή που θεωρείται έγκυρη είναι η ιστορία του William F. Mulhall, ενός bartender που δραστηριοποιούνταν στο χώρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, και, πιο συγκεκριμένα στο φημισμένο Hoffman House της Νέας Υόρκης, ξεκινώντας περίπου στα 1880. Γράφει ο Mulhall στο βιβλίο του «Valentine’s manual for New York»: «Το Manhattan δημιουργήθηκε από έναν άντρα που το όνομά του ήταν “Black”, που είχε ένα bar ανάμεσα στις Houston Street και Broadway, κάπου γύρω στα 1860. Ήταν πιθανόν το πιο διάσημο ποτό της εποχής του». Επίσης, μια από τις παλαιότερες καταγραφές του Manhattan Cocktail βρίσκεται στο «The flowing Bowl» του William Schmidt, που δημοσιεύτηκε το 1891. Η συνταγή περιείχε τα εξής συστατικά: σιρόπι από αραβικό κόμμι, bitters, αψέντι, ουίσκι και βερμούτ.

Αν θέλετε να φτιάξετε την κλασική εκδοχή του, προτιμήστε αμερικανικό ουίσκι σίκαλης (rye), παρόλο που συχνά φτιάχνεται με καναδικό ή Bourbon. Όσο για το τελικό στάδιο παρασκευής, προτιμήστε το stirred και όχι shaken για να μην δημιουργηθεί αφρός. Στο γαρνίρισμα συνήθως χρησιμοποιείται φλούδα πορτοκαλιού ή κεράσι μαρασκίνο, ανάλογα με τον τύπο του Manhattan που φτιάχνετε, Dry (με ξηρό βερμούτ), Perfect (με ξηρό και γλυκό βερμούτ) ή Sweet (με γλυκό βερμούτ). Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι του Martini.