Η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε τον κουρκουμά και το τζίντζερ, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε ζεστά ροφήματα που μας αγκαλιάζουν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αυτά τα δύο «θαυματουργά» μπαχαρικά, ευρέως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και τονωτικές τους ιδιότητες ενάντια στις κρύες μέρες του χειμώνα. Τώρα, ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε σε μια διαφορετική εκδοχή. Από το κλασικό ρόφημα «τσαγιού», περνάμε σε δημιουργικές εκδοχές που συνδυάζουν τη θαλπωρή των μπαχαρικών με τη «σπιρτάδα» ενός κοκτέιλ. Παρακάτω θα βρείτε δύο ξεχωριστές και άκρως χειμωνιάτικες συνταγές για δύο κοκτέιλ που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις και μοναδικές ιδιότητες του κουρκουμά και του τζίντζερ, αποδεικνύοντας πως μπορούν να μας ζεστάνουν εξίσου γλυκά με αλκοόλ.
Ginger-Turmeric Tonic Cocktail
Για το Ginger-Turmeric Tonic
Υλικά
1 (περίπου 5 εκ.) κομμάτι φρέσκος κουρκουμάς, καθαρισμένος και τριμμένος, ή 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
1 (περίπου 5 εκ.) κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
3 λοβούς καρδάμωμο (κακουλέ), κοπανισμένους
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
4 φλιτζ. φιλτραρισμένο νερό
¼ φλιτζ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από περίπου 1 λεμόνι)
2 κουτ. σούπας μέλι
Για το Ginger-Turmeric Tonic Cocktail
Υλικά
περίπου 45 ml ρούμι με μπαχαρικά
περίπου 90 ml Ginger-Turmeric Tonic (σύμφωνα με την παραπάνω συνταγή)
περίπου 7 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
φλούδα λεμονιού και φρέσκο τζίντζερ για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, βάζουμε τον τριμμένο κουρκουμά, το τζίντζερ, το κοπανισμένο καρδάμωμο, ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι και 2 φλιτζ. νερό. Σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα. Σουρώνουμε το μείγμα με λεπτό σουρωτήρι σε ένα ανθεκτικό δοχείο που κλείνει καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το μέλι με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του κουρκουμά μαζί με τις υπόλοιπες 2 φλιτζ. νερού. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Το βγάζουμε από το ψυγείο, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και ανακινούμε δυνατά μέχρι να παγώσει το μείγμα. Σουρώνουμε σε ένα νέο ποτήρι με φρέσκο πάγο. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού και ένα λεπτό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ.
Turmeric Ginger Hot Toddy
Υλικά
3 φλιτζ. νερό
2 φακελάκια τσαγιού με κουρκουμά και τζίντζερ (ή φτιάξτε σπιτικό τσάι κουρκουμά-τζίντζερ)
1 ξύλο κανέλας
λικέρ τζίντζερ, κατά βούληση
Για το γαρνίρισμα
½ πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τα φακελάκια τσαγιού και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει περίπου 5 λεπτά. Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και απλώνουμε το μείγμα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε πάνω τις φέτες πορτοκαλιού και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το ζεστό τσάι σε κούπες ή ποτήρια, προσθέτουμε όσο λικέρ τζίντζερ επιθυμούμεκατά βούληση και γαρνίρουμε με τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού.
Tip
Προαιρετικά, μπορούμε να βουτήξουμε το χείλος της κούπας στο τσάι και μετά στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας για έξτρα γεύση και εμφάνιση.