Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο με πολλαπλές χρήσεις στην κουζίνα. Τρώγεται ωμό, γίνεται χυμός, ενώ παράλληλα μπορεί να μπει σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ανάλογα με το πώς θέλουμε να το καταναλώσουμε, μπορούμε να το «καθαρίσουμε» με διαφορετικό τρόπο.

Ξύσμα
Το ξύσμα είναι το εξωτερικό μέρος του πορτοκαλιού που συγκεντρώνει όλο το άρωμα. Είναι ιδανικό συστατικό για γλυκές παρασκευές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιες αλμυρές ή και σε σαλάτες. Ξύνουμε το πορτοκάλι με τον τρίφτη την ώρα που παρασκευάζουμε τη συνταγή, καθώς αν αφήσουμε το ξύσμα για ώρα, χάνει τα υγρά του και τα αρώματά του. Προσοχή: όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο τα πορτοκάλια, πρέπει να προσέξουμε να είναι ακέρωτα. Τα καλύτερα και τα πιο αρωματικά πορτοκάλια για ξύσιμο είναι αυτά που κόβουμε από τον κήπο μας! Και επίσης πρέπει να θυμόμαστε να μην ξύνουμε το πορτοκάλι μέχρι να φτάσουμε στο άσπρο σημείο της φλούδας γιατί όλα τα έλαια βρίσκονται πάνω πάνω, ενώ όσο προχωράμε πιο μέσα, πικρίζει.

Φλούδες πορτοκαλιού
Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιούμε φλούδες πορτοκαλιού για άρωμα. Συνήθως μπαίνουν στο φαγητό ή το γλυκό, από πάνω για να δώσουν άρωμα, ή σε κάποιο σιρόπι που ετοιμάζουμε. Φυσικά, οι φλούδες πορτοκαλιού ταιριάζουν με πολλά κοκτέιλ. Για να τις χρησιμοποιήσετε είτε τις κόβετε με ένα κανονικό μαχαίρι -αλλά εκεί ρισκάρετε να κόψετε και από το άσπρο του εσωτερικού που πικρίζει και χαλάει τη γεύση- είτε με τον αποφλοιωτή πατάτας.

Μικρές τριγωνικές φετούλες
Ο ιδανικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το πορτοκάλι σε φαγητά, σε σαλάτες, σε φρουτοσαλάτες, ακόμα και ως γρήγορο σνακ. Για να πετύχετε τη συγκεκριμένη κοπή, κρατάτε το πορτοκάλι κάθετα και κόβετε από την κορυφή μέχρι την άκρη του μια φέτα. Στη συνέχεια, την κρατάτε οριζόντια, έτσι όπως είναι με τη φλούδα της και κόβετε σε όσο μικρές τριγωνικές φετούλες θέλετε και το χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ροδέλες πορτοκαλιού
Σε πολλά γλυκά όπως η πορτοκαλόπιτα μπορούμε να βρούμε τέτοιες φετούλες. Αλλά και σε σαλάτες και σε κοκτέιλ. Μπορούν να στολίσουν ακόμα και έναν χυμό πορτοκαλιού σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι μας. Για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα, θέλετε ένα καλό μαχαίρι. Κρατάτε οριζόντια το πορτοκάλι και προσπαθείτε να κόψετε ομοιομορφες ροδέλες.

Μικρές λεπτές ζουμερές φετούλες
Αυτός είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να κόψετε το πορτοκάλι, αν θέλετε να μπει ως βασικό υλικό σε σαλάτες ή όπου θέλετε να εκμεταλλευτείτε και το άρωμά του και τους χυμούς του αλλά και τη γεύση του.

Δείτε επίσης:
Trifle κρέμας με σάλτσα πορτοκάλι

Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι

Μια φλούδα πορτοκάλι αρκεί για να εξαφανίσεις τις δυσάρεστες μυρωδιές