Το ρούμι το πρόσφεραν στους σκλάβους που δούλευαν στις φυτείες ζάχαρης στην Κούβα, γιατί θεωρούνταν κάτι σαν γιατρικό. Οι σκλάβοι, για να το κάνουν πιο τονωτικό και αναψυκτικό για τη ζέστη, του πρόσθεταν δροσερό νερό, μέντα, χυμό λάιμ και μαύρη ζάχαρη. Ήξερες ότι mojito σημαίνει “κάτι ελαφρώς υγρό”;

Υλικά
50ml ρούμι λευκό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
λίγο χυμό λάιμ ή λεμονιού
2 κλαδάκια δυόσμου με τα κοτσανάκια (περιέχουν αιθέρια έλαια πολύ σημαντικά για το άρωμα του κοκτέιλ)
μπόλικο πάγο
σόδα
μερικές φέτες λάιμ

Διαδικασία
Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι (όχι πολύ ψηλό). Ρίχνετε χυμό λάιμ ίσα να τη σκεπάσει, ύστερα τα κλαδάκια του δυόσμου και, με ένα μικρό γουδοχέρι, χτυπάτε πολύ απαλά το χυμό με τη ζάχαρη και το δυόσμο.

Προσθέτετε πάγο μέχρι πάνω στο ποτήρι και σόδα να γεμίσει κατά τρία τέταρτα. Ύστερα προσθέτετε το ρούμι και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε στο ποτήρι φετούλες λάιμ και σερβίρετε.