Διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάλλιστα θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως ένα «ρομαντικό» κοκτέιλ: κόκκινο, γοητευτικό χρώμα, γλυκό προφίλ και από πίσω του κρύβεται μια ιστορία αγάπης. Το Blood and Sand είναι από τα πιο γνωστά κλασικά ποτά το οποίο αποτελείται από ίσα μέρη από σκοτσέζικο ουίσκι, λικέρ κεράσι, γλυκό βερμούτ και χυμό πορτοκαλιού.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1922 και το όνομα του εμπνεύστηκε από την ομώνυμη βουβή ταινία με πρωταγωνιστή τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Η ταινία είναι βασισμένη στο ισπανικό βιβλίο Sangre y arena (Αίμα και άμμος στα ελληνικά) του οποίου κεντρικό θέμα είναι οι ταυρομαχίες. Πρωταγωνιστής είναι ο Juan Gallardo, ένα φτωχό αγόρι της ισπανικής υπαίθρου που γίνεται ένας από τους πιο διάσημους matador (ταυρομάχος) της χώρας. Παντρεύεται τον παιδικό του έρωτα, την Carmen, την οποία, όταν αποκτά φήμη και δόξα, απατά με μια ευκατάστατη χήρα. Οι τύψεις, όμως, τον κάνουν να επιστρέψει στην γυναίκα του, πράγμα που εξοργίζει τη χήρα και εκείνη με τη σειρά της αποκαλύπτει στην Carmen τη παράνομη σχέση που διατηρούσε με τον άνδρα της. Ο Juan λίγο μετά την αποκάλυψη πεθαίνει άδοξα στην αρένα από έναν ταύρο.

Βέβαια, για το ποιος εμπνεύστηκε από την ταινία και το βιβλίο για να φτιάξει το συγκεκριμένο κοκτέιλ δεν υπάρχουν στοιχεία. Μόνο κάποιοι παραλληλισμοί όπως ότι το αίμα του ταυρομάχου Juan αντιπροσωπεύεται από το κοκκινωπό λικέρ κερασιού και από το γλυκό βερμούτ ενώ το πορτοκαλί χρώμα της άμμου της αρένας από τον χυμό πορτοκάλι. Λέγεται, ακόμα ότι το εν λόγω κοκτέιλ προσφέρθηκε στην πρεμιέρα του remake της ταινίας το 1941 με πρωταγωνιστές τον Τάιρον Πάουερ και τη Ρίτα Χέιγουορθ.

Όπως είναι φυσικό για όλα τα κλασικά κοκτέιλ υπάρχουν και οι παραλλαγές του. Στο Blood and Sand, λοιπόν, πολλοί αλλάζουν τον χυμό πορτοκαλιού με χυμό σαγκουίνι ή προσθέτουν λίγο χυμό λεμόνι. Στην τελευταία περίπτωση στα υλικά μπαίνει και σιρόπι ζάχαρης για να μην χάσει το κοκτέιλ τον γλυκό του χαρακτήρα. Επίσης, κάποιοι αλλάζουν το λικέρ κεράσι με eau de vie ή ακόμα να βάλλουν μίση ποσότητα από γλυκό βερμούτ και άλλη μισή από ξηρό.

Πώς φτιάχνεται

Υλικά
20 ml σκοτσέζικο ουίσκι
20 ml λικέρ κεράσι
20 ml γλυκό βερμούτ
20 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούμε καλά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι και σερβίρουμε.