Το αφρώδες κρασί είναι ίσως η πιο κοινή επιλογή από το γυναικείο φύλο κατά τη βραδινή έξοδο. Ακόμη και αν σας αρέσει κάποιο άλλο ποτό σίγουρα κάποιο βράδυ θα επιλέξετε ένα ποτήρι αφρώδη οίνου. Βέβαια, συνήθως υπάρχει και ένα μπουκάλι στο σπίτι για τους επισκέπτες.

Βρήκαμε λοιπόν 3 νέες προτάσεις για καλοκαιρινά κοκτέιλ, που θα μπορέσουν να κάνουν τα βράδια σας ωραιότερα απολαμβάνοντας το αγαπημένο σας κρασί. Πριν όμως δώσουμε τις συνταγές, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα κρασιά, που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ιταλική καταγωγή
Asti Sprumante
Τόσο το Moscato d’Asti, όσο και το Asti Sprumante παίρνουν το όνομά τους από την πόλη Asti -Άστι- της περιφέρειας Πιεμόντε της Ιταλίας. Το Asti Spumante είναι λευκό κρασί φτιαγμένο από τη ποικιλία σταφυλιών Moscato Bianco. Παρόλο που η ποικιλία Moscato Bianco υπάρχει στην Ιταλία για σχεδόν χίλια χρόνια, η παράδοση της παρασκευής αφρώδους οίνου με αυτήν είναι σχετικά πρόσφατη.

Το 1993 αναγνωρίστηκε ως DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Αυτό σημαίνει πρακτικά πως υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί τόσο γεωγραφικοί, όσο και στην παραγωγή του κρασιού (στρεμματική απόδοση, ποικιλίες σταφυλιών, χρώμα, άρωμα, γεύση, περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οξύτητα, παλαίωση κλπ). Τα κρασιά αυτά περνούν από τυφλή γευστική δοκιμή και χημική ανάλυση πριν την εμφιάλωση για να διασφαλισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ποιότητά τους.

Moscato d’Asti
Το Moscato d’Asti DOCG υπόκειται στους ίδιους ελέγχους με το Asti Spumante. Το Muscat ή το Moscato είναι μια οικογένεια σταφυλιών που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ποικιλίες. Αλλά από αυτά τέσσερα μέλη μόνο της οικογένειας σταφυλιών Muscat χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην οινοποίηση.Το Moscato d’Asti πρόκειται για ένα αληθινό ιταλικό παραδοσιακό κρασί που, με την πάροδο του χρόνου, έχει φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας.

Για τα κοκτέιλ
Το Asti Spumante και το Moscato d’Asti DOCG αποτελούν την βάση αυτών των καλοκαιρινών κοκτέιλ. Το Consorzio dell’Asti Spumante e del Moscato d’Asti DOCG συνεργάστηκε με τον Giorgio Facchinetti, μπάρμαν, για να δημιουργήσει αυτά τα 3 δροσιστικά κοκτέιλ.

Asti signature
4 φύλλα βασιλικού
1 φέτα ροζ γκρέιπφρουτ
Sichuan πιπέρι
Asti Dolce DOCG
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το κρασί με το Sichuan πιπέρι και προσθέτουμε το τέλος τον βασιλικό με το γκρέιπφρουτ.

Thai passion
45 ml λευκό ρούμι
25 ml σιρόπι ντομάτας
30 ml χυμό passion fruit
25 ml χυμό λάιμ
Στο τέλος προσθέτουμε Asti secco DOCG
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί, που θα το προσθέσουμε για φινίρισμα.

Red hot veggie pepper
45 ml pepper βότκα
25 ml χυμό λεμονιού
20 ml σιρόπι ζάχαρης
20 ml εκχύλισμα φράουλας;
Moscato d’Asti DOCG
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Με τι κρασί ταιριάζει το γραβιεράκι Τριπόλεως

Φτιάχνουμε την τέλεια σπιτική Μargarita κοκτέιλ

Midnight Stinger: Το κοκτέιλ που απαιτεί ένα διάσημο ιταλικό λικέρ