Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της μπύρας προσφέρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε έναν νέο εκπληκτικό χώρο σύγχρονης βιομηχανικής αισθητικής, το Αθηνέο, εκεί ακριβώς στο σημείο που δημιούργησε πριν 50 χρόνια το πρώτο της Ζυθοποιείο.
Με ένα ποτήρι φρέσκιας lager μπύρας θα περιηγηθείτε στον λειτουργικό χώρο που σας συστήνει με ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο. Εδώ θα ανακαλύψετε τα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική σας μπίρα, θα πειραματιστείτε με τα συστατικά της, αλλά και θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία της. «Δημιουργήθηκε ένα κέλυφος για την ιστορία της ζυθοποίησης», λέει η Ίρις Κρητικού ιστορικός και επιμελήτρια τέχνης, που επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον interior designer Χάρη Λουρίδα και την εταιρία επικοινωνίας Newton, τον σχεδιασμό του χώρου, καθώς τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την εμπειρία του επισκέπτη. Στο χώρο του Αθηνέο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες.
Στο έμπα θα συναντήσεις τα καζάνια του πρότυπου μικροζυθοποιείου που παράγει φρέσκες, βυθοζύμωτες και αφροζύμωτες μπίρες. Στην συνέχεια, θα περιηγηθείς στο μικρό μουσείο που καταγράφει το παρελθόν της μπύρας. Στις προθήκες φιλοξενείται μια μόνιμη έκθεση με συλλογή πρωτότυπων κεραμικών κυπέλων μπίρας που ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της ανά τους αιώνες. «Τα κύπελλα από Κινέζικο, Σουμεριακό, Αιγυπτιακό, σκύφος Ελληνικής κλασσικής εποχής μέχρι Γερμανικό του 19ου αιώνα οπτικοποιούν την ιστορία της μπύρας» εξηγεί η Ίρις Κρητικού. Εκεί, προβάλλεται ένα εξαιρετικό σύντομο βίντεο για την ιστορία της μπίρας που σε καθηλώνει με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Λίγα βήματα πιο δίπλα την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αφηγούνται τα παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, οι συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, οι παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό που συγκέντρωσε η επιμελήτρια τέχνης από τις τρεις μονάδες της εταιρείας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Θα χαζέψεις με ενδιαφέρον διάφορα δειγματοληπτικά όργανα, παλιά ξύλινα κασόνια, ζυγούς ακριβείας από το 1970, θολόμετρο του 1965, κοπτήρα σπόρου κριθαριού, χάλκινες κουτάλες δειγματοληψίας κ.α. Την προσοχή σου θα τραβήξουν τα memorabilia συνδεδεμένα με την εκάστοτε εποχή, όπως αυτό με τη ρετρό διαφημιστική βεντάλια του ’60 με έναν τσολιά που κρατά από το χέρι μια Ολλανδέζα. «Το Αθηνέο είναι ο χώρος που συναντιούνται η τέχνη της ζυθοποιίας, η μάθηση, η ψυχαγωγία και η δημιουργικότητα. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από τους ανθρώπους μας και υλοποιήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ξέρουμε πολύ καλά, την μπίρα» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ζωούλλης Μηνά.
Το χρονικό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μέσα από σεμινάρια και γευσιγνωσίες
Στο Αθηνέο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες. «Ευχαρίστως να φιλοξενήσουμε τις καθημερινές τους φοιτητές των ΤΕΙ Οινολογίας» συμπληρώνει ο Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής επικοινωνίας & εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το χρονικό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεδιπλώνεται σε μια πλευρά στον τοίχο του νέου πολύ-λειτουργικού χώρου από το 1963 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Εκεί φιγουράρουν σε προθήκες και τα ποτήρια 15 εικαστικών της έκθεσης «Ένα ποτήρι για το Αθηνέο» στο πλαίσιο της παρουσίασης μικρών περιοδικών εκθέσεων. Απέναντι στην πληθωρική μπάρα ντυμένη με ξύλο και τη φωτεινή επιγραφή «Βeer Βar» θα κάνεις στάση για να γευθείς την μπύρα Αθηνέο #1, μια χρυσοκίτρινη ελαφριά lager με αρώματα μελιού και κόλιανδρου. Και ενώ θα ρουφάς άπληστα την μπύρα σου το βλέμμα σου θα αιχμαλωτίσει η οθόνη της τηλεόρασης που προβάλλει σκηνές από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με την μπύρα να πρωταγωνιστεί. Ενδιαφέρουσες είναι και οι παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις της Heineken και της Αmstel.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ζωούλλης Μηνά και ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής επικοινωνίας & εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Από τα καζάνια του Αθηνέο θα βγαίνουν απαστερίωτες μπίρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που θα παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων. Θα είναι διαθέσιμες κυρίως σε βαρέλι 20 λίτρων σε περιορισμένη και επιλεγμένη διανομή και θα παράγονται χειροποίητα, χωρίς αυτοματοποίηση στη διαδικασία ζυθοποίησης. Στο Αθηνέο υπόσχονται ότι κάθε εποχή θα έχει τη μπίρα της, αφού θα παράγονται εκεί τέσσερις διαφορετικές γεύσεις μπίρας το χρόνο, ταιριάζοντας ουσιαστικά μια νέα γεύση σε κάθε εποχή: Άνοιξη και Καλοκαίρι ανοιχτόχρωμες, φρουτώδεις, δροσερές. Φθινόπωρο και Χειμώνας σκουρόχρωμες και έντονα αρωματικές. Η πρώτη μπίρα, Αθηνέο #1 που έχει παραχθεί από τους μικροζυθοποιούς του Αθηνέο είναι ιδιαίτερα αρωματική. Πρόκειται για μια γνήσια Lager στα συστατικά της οποίας κυριαρχούν το μέλι και ο κόλιανδρος. Έχει 5% αλκοόλ, θολό χρυσοκίτρινο χρώμα, ιδιαίτερο άρωμα με νότες μελιού και βοτάνων, γεύση ελαφριά και γλυκόπικρη, φρουτώδης με οινώδεις νότες. Η μπύρα Αθηνέο #1 υπάρχει σε κάποια επιλεγμένα αθηναϊκά μπαρ που δεν ξεπερνούν τα είκοσι, ώστε να αξιολογηθεί από τους καταναλωτές και στο μέλλον ανάλογα με τη αποδοχή του κόσμου είναι πιθανό να εμφιαλωθεί.
info
Το Αθηνέο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102. Τον Ιούνιο ο χώρος θα είναι ανοιχτός στο κοινό κάθε Σάββατο 13.00-20.00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα: www.athineo.gr και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr