Είναι καλοκαίρι και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Το Aperol Spritz έχει την τιμητική του. Το cocktail με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, το οποίο μας θυμίζει ηλιοβασίλεμα της Ιταλίας σε ποτήρι, αποτελείται από μόλις τρία υλικά. Aperol, Prosecco και σόδα. Όμως, παρόλο που είναι πολύ απλό στην παρασκευή του, εμείς οι λάτρεις του, μπορούμε να αντιληφθούμε όταν κάποιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

To Aperol Spritz δεν είναι ένα ακόμα trend
Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά cocktail παγκοσμίως και έχει μεγάλη ιστορία. Η ονομασία «Spritz» προέρχεται από την ονομασία spritzen∙ η οποία οφείλεται σε στρατιώτες από την Αυστροουγγαρία. Οι στρατιώτες αραίωναν με νερό τα δυνατά ιταλικά κρασιά ώστε να τα κάνουν πιο «ελαφριά».

Ακολουθεί η ιστορία των αδελφών Barbieri, οι οποίοι τον 20ο αιώνα δημιούργησαν το απεριτίφ Aperol. Ωστόσο, η δημοτικότητά του οφείλεται σε μία διαφήμιση στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Η διαφήμιση έδειχνε πώς να φτιάξεις το νέο αυτό cocktail με την ονομασία Aperol Spirtz και ήταν αρκετή ώστε η φήμη του να εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία, με τους ντόπιους να το φτιάχνουν τα καλοκαιρινά βράδια. Όμως, η πραγματική «έκρηξη» έρχεται στις αρχές της νέας χιλιετίας όταν η Campari έκανε ένα relaunching και πλέον κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε και πώς να το φτιάξετε
Το καλό με αυτό το cocktail είναι πως μπορείτε να βρείτε παντού τα υλικά. Χρειάζεστε ένα Aperol, σόδα και αφρώδες κρασί, κατά προτίμηση Prosecco.
Η πιο συχνή και η πιο εύκολη συνταγή είναι να θυμάστε τον κανόνα του 30-60-90, η οποία αναφέρει πως χρειάζεστε 30ml σόδα, 60 ml Aperol και 90ml Prosecco. Το ίδιο ισχύει για τον κανόνα 3-2-1, δηλαδή 3 μέρη Prosecco, 2 Aperol και 1 σόδα. Αν δεν το θέλετε τόσο γλυκό, τότε μπορείτε να βάλετε ισόποσα τα υλικά μέσα στο ποτήρι.

Αφού γεμίσετε τα 2/3 του ψηλού ποτηριού με πάγο τότε προσθέτετε το Aperol, τη σόδα και το κρασί. Αν θέλετε, μπορείτε να το γαρνίρετε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Οι παραλλαγές
 Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Prosecco με σαμπάνια και την απλή σόδα με μία που περιέχει ροζ γκρέιπφρουτ. Η γαρνιτούρα μπορεί να είναι και πράσινη ελιά. Ναι, καλά διαβάσετε. Με δεδομένο πως το Aperol μοιάζει πολύ με το Campari, η πράσινη ελιά του ταιριάζει πολύ.

Τα πιο συχνά λάθη
Αρχικά, να πούμε πως αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως υπάρχουν οδηγίες για την παρασκευή του Aperol Spritz στο πίσω μέρος του μπουκαλιού του διάσημου απεριτίφ.

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν πολλοί είναι πως βάζουν το κρασί πριν τη σόδα. Όμως, πρέπει πάντα να βάζετε πρώτα τη σόδα καθώς αυτό δεν είναι ένα cocktail που το ανακατεύετε σε κάποιο σέικερ. Έτσι, η σειρά που μπαίνουν τα υλικά στο ποτήρι έχει σημασία. Πρώτα θα γευτείτε το ανθρακικό και τη γεύση του κρασιού και στη συνέχεια το Aperol θα χτυπήσει τους γευστικούς σας κάλυκες.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με την επιλογή του κρασιού. Η συνταγή δεν θέλει οποιοδήποτε αφρώδες κρασί, αλλά ένα που είναι ξηρό. Για παράδειγμα, το Moscato d’ Asti έχει πιο γλυκιά γεύση και αυτό μπορεί να αλλοιώσει πολύ τη γεύση του cocktail.