Τα τελευταία χρόνια το Τσερνόμπιλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τους κορυφαίους προορισμούς για τους τουρίστες που έλκονται από τα επικίνδυνα μέρη. Φαίνεται ότι το σκοτεινό παρελθόν του όμως, εμπνέει και τον χώρο των spirits.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι δημιουργήθηκε μία νέα βότκα που φτιάχνεται αποκλειστικά με σιτάρι και νερό από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Έχει μάλιστα και απολύτως ταιριαστό όνομα -Atomik. Σωστά διαβάσατε, η Atomik παρασκευάζεται αποκλειστικά με υλικά από τη ραδιενεργή ζώνη, ωστόσο έχει πάρει έγκριση ότι μπορεί να καταναλωθεί.

Δημιουργοί της είναι η «Chernobyl Spirit Company», μια κοινωνική επιχείρηση που στόχο έχει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιοχής και στην ενίσχυση της οικονομίας της. Γι αυτό και στο site τους δηλώνουν ότι το 75% των εσόδων που θα προκύψουν, όταν η βότκα κυκλοφορήσει στην αγορά, θα πηγαίνουν στην ενίσχυση των κοινοτήτων στην περιοχή του ατυχήματος, καθώς και στην προστασία της άγριας ζωής.

Η ομάδα της «Chernobyl Spirit Company» αποτελείται από ερευνητές από την Ουκρανία και το τη Μεγάλη Βρετανία, που μελετά τη μεταφορά ραδιενέργειας στις καλλιέργειες τόσο στην κύρια ζώνη αποκλεισμού όσο και στην περιοχή Narodychi εντός της ζώνης υποχρεωτικής επανεγκατάστασης, όπου η γη δεν μπορεί επίσημα να καλλιεργηθεί, αλλά οι άνθρωποι ακόμη ζουν εκεί. Η έρευνα τους λοιπόν, έδειξε ότι σε πολλές περιοχές η γη μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργηθούν σοδειές που είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Άλλωστε, επισημαίνουν ότι όπως κάθε χημικός γνωρίζει, η απόσταξη των ζυμωμένων σιτηρών αφήνει πολύ πιο βαριά στοιχεία στα απόβλητα προϊόντα, ώστε η αλκοόλη να είναι πιο ραδιενεργά «καθαρή» από τον αρχικό σπόρο. Με άλλα λόγια, ενώ καλλιέργησαν τα σιτηρά σε μια κοντινή φάρμα και πήραν νερό από ένα βαθύ πηγάδι κοντά στο Τσερνόμπιλ, η βότκα τους είναι ασφαλής καθώς κατά την απόσταξη αποβάλλεται κάθε ραδιενεργό στοιχείο που υπάρχει στις πρώτες ύλες.

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν αρκετά μπουκάλια, για να τα πωλούν online ή να τα διακινούν σε όλο τον κόσμο. Στόχος τους είναι φέτος να δημιουργήσουν περί τα 500 μπουκάλια που θα διατεθούν στους τουρίστες που πηγαίνουν στο Τσερνόμπιλ και μελλοντικά ελπίζουν η παραγωγή τους να ανέβει, για να μπορούν μέσω των εσόδων να κάνουν πραγματικότητα το στόχο τους για ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας.

info
www.atomikvodka.com