Σε μια εποχή που η ανάγκη της ελληνικής γαστρονομικής εξωστρέφειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, δυο νεαροί Αθηναίοι εμπλουτίζουν τη γαλλική γαστρονομική παλέτα με ελληνικά καλούδια από το «Kilikio», ένα ελληνικό μπακάλικο στο Παρίσι.

Stavros-Seretis_Kriton-Poulis
O Κρίτωνας Πουλής, και ο Σταύρος Σερέτης στο “Kilikio” τους

Σε ένα χώρο λιτό, με τοίχους επενδυμένους με ψηφιδωτά πλακάκια και ξύλινα δάπεδα, δύο παιδικοί φίλοι, ο Κρίτωνας Πουλής, σεφ και ο Σταύρος Σερέτης, ηθοποιός, άνοιξαν ένα μπακάλικο, στα μεταλλικά ράφια του οποίου φιγουράρουν νοστιμιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο λόγος για το «Kilikio», που ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της δυνατής προσπάθειας των δύο νέων να παρουσιάσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των προϊόντων της ελληνικής γης στην «καρδιά» της γαστρονομίας. «Η ιδέα ήταν του Κρίτωνα, ο οποίος εργαζόταν αρκετά χρόνια στο Παρίσι και είχε παρατηρήσει ότι η εικόνα που οι ντόπιοι είχαν για την ελληνική παραγωγή δεν ήταν αντίστοιχη της ελληνικής πραγματικότητας και αυτό ήθελε να προσπαθήσει να το αλλάξει. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αξιόλογη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, από την ποιότητα και την παραγωγή μέχρι την επιμέλεια της συσκευασίας », μάς λέει ο Σταύρος Σερέτης. «Η υποδοχή από το γαλλικό κοινό ήταν εξ’ αρχής πολύ θετική παρ’ όλο που υπήρχε μια προκατάληψη αναφορικά με τα ελληνικά προϊόντα, κάτι το οποίο άλλαζε όταν έβλεπαν την προσεγμένη εξωτερική εικόνα ενός προϊόντος η οποία προς έκπληξή τους ήταν ισοδύναμη με τη γεύση του. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι επισκέπτες θα ευχαριστηθούν αυτό που θα προμηθευτούν από εμάς γι’ αυτό και η γευστική δοκιμή προηγείται της αγοράς ενώ τους δίνουμε και σχετικές προτάσεις για το πώς θα απολαύσουν ιδανικά τα προϊόντα μας. Λειτουργώντας έτσι εξαλείψαμε αυτή την προκατάληψη και πλέον μάς εμπιστεύονται περισσότερο. Αυτό μάς χαροποιεί πολύ και μάς δικαιώνει», συμπληρώνει.

Credits-Jean-Claude-Amiel
Στα 3 περίπου χρόνια λειτουργίας του, το “Kilikio” κέρδισε το γαλλικό κοινό και συνεχίζει.

Στα ράφια του βρίσκεις όλα τα καλά ενός παντοπωλείου εκτός από ευπαθή προϊόντα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Αλλαντικά από την Κέρκυρα και την Κερκίνη, γιαούρτι, ανθότυρα και γαλομυζήθρες από την Κρήτη, μεγάλη γκάμα από μέλια και ελαιόλαδα από διαφορετικές ποικιλίες, αλείμματα, παξιμάδια και ντακάκια, βότανα, ρίγανη, κρίταμο, κάππαρη και καπππαρόφυλλα από τις Κυκλάδες, ελιές από την Καλαμάτα, καπνιστή πέστροφα Λακωνίας, σιφνέικη μανούρα, κρασιά, μπίρες, αποστάγματα κ.ά.

Φωτογραφίες: Jean – Claude Amiel, Persona Production

Δείτε επίσης
Γκουρμέ (Souvla)κι τρελαίνει το Σαν Φρανσίσκο

info

34 Rue Notre Dame de Nazareth, Παρίσι, Γαλλία, 0033-98333 8824