Αν έχεις δει έστω και μία φορά το Survivor αποκλείεται να μην έχεις παρατηρήσει πως οι διαγωνιζόμενοι τρέφονται κατά το πλείστον με καρύδες. Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πώς και δεν βρίσκουν τίποτε άλλο εκεί για να φάνε: μια παπάγια ή έστω μερικά μούρα! Η αλήθεια είναι πως ο Άγιος Δομίνικος, όπου γυρίζεται το εν λόγω τηλεπαιχνίδι, παράγει μεγάλη ποικιλία φρούτων, ενώ η τοπική κουζίνα θα εντυπωσίαζε και τον πιο απαιτητικό.

survivor1

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να τα απολαύσουν οι ντόπιοι και οι διάφοροι ταξιδευτές και όχι οι παίκτες του Survivor, οι οποίοι είναι περιορισμένοι σε συγκεκριμένες παραλίες, μακριά από τον πολιτισμό. Είμαστε σίγουροι, ωστόσο, πως η παραγωγή και ο παρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης, έχουν απολαύσει πολλά από τα εκλεκτά εδέσματα του νησιού.

survivor

Ο Άγιος Δομίνικος συχνά αποκαλείται “ο σιτοβολώνας της Καραϊβικής”. Το αβοκάντο, η παπάγια, τα γκρέιπφρουτ, τα μάνγκο, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, τα μανταρίνια, το γκουάβα και τα φρούτα του πάθους είναι μόλις μερικά από τα φρούτα που παράγει ο τόπος. Στα νερά του ζει, επίσης, πλήθος ψαριών. Κάποια από αυτά είναι τοξικά και θανατηφόρα για τον άνθρωπο, ενώ πολλά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής των ντόπιων. Πιο συγκεκριμένα, στη θάλασσα του Άγιου Δομίνικου, μπορεί κανείς να βρει μεταξύ άλλων, τσιπούρες αλλά και διάφορα είδη τόνου, όπως ο κιτρινόπτερος και ο μαυρόπτερος.

dominicanrepublic1

Η τοπική κουζίνα βασίζεται στην μείξη κρέατος και λαχανικών με φρούτα, ενώ έντονες είναι και οι ισπανικές επιρροές. Το πρωινό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό στο νησί και συνήθως περιλαμβάνει ψάρι, τηγανίτες ή κουάκερ καλαμποκάλευρου με ζαχαρούχο γάλα και ζάχαρη. Τα καρότα, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα βότανα, όπως το θυμάρι, χρησιμοποιούνται συχνά στην μαγειρική. Δημοφιλή γεύματα αποτελούν το ρύζι με μπιζέλια, το κοτόπουλο στιφάδο, το στιφάδο με βόειο κρέας, τα τηγανητά και τα ψητά ψάρια και πολλά διαφορετικά είδη σούπας με ζωμό ψαριού, ντάμπλινγκς και καρότα.

survivor2

Το εθνικό πιάτο ονομάζεται “La Bandera” και είναι ένας συνδυασμός από κρέας, συνήθως κοτόπουλο, με λευκό ρύζι, λαχανικά, κόκκινα φασόλια και τηγανητές ντόπιες μπανάνες. Στα περισσότερα εστιατόρια θα βρει κανείς και το “Sancocho”, το οποίο είναι ένα βραστό με κομμάτια από χοιρινό και κοτόπουλο, μπανάνες, νεροκολοκύθα, yuca, όπου θυμίζει την γνωστή μας γλυκοπατάτα και baby καλαμπόκι και το οποίο σερβίρεται με ρύζι και αβοκάντο. Τα σνακ που προτιμούν οι ντόπιοι μας θυμίζουν μεξικάνικη κουζίνα. Μερικά από αυτά είναι τα chicharrones, δηλαδή φλοίδες χοιρινού, το chimichurri, όπου αποτελεί μια τοπική εκδοχή μπέργκερ, αλλά και το pollo frito, δηλαδή τηγανητό κοτόπουλο. Τις διάφορες τηγανητές λιχουδιές τις συνδυάζουν σχεδόν πάντα με ένα ποτήρι παγωμένης μπίρας Presidente ή με ένα αναψυκτικό Malta Morena, το οποίο μοιάζει με μπίρα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε μόνο οι διαγωνιζόμενοι περνάνε δύσκολα σε αυτό το νησί, ενώ οι ντόπιοι το γλεντάνε με μπίρες και κρεατικά!