Πέρα από τα στενά όρια της πολύβουης πρωτεύουσας, οι κοντινοί προορισμοί στην Αττική προσφέρουν εναλλακτικές εμπειρίες στη φύση, προσανατολισμένες στην ποιοτική τροφή, στην εντοπιότητα και την εποχικότητα. Απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μονοήμερη εκδρομή και αναζήτηση γευστικών εμπειριών σε επισκέψιμους ελαιώνες, λαχανόκηπους, φάρμες και γιούρτες. Ανακαλύψαμε ένα farm-to-table δείπνο σε αγρόκτημα, ελαιοποίηση σε ελαιώνες, γευσιγνωσία μελιού, σεμινάρια αγροδιατροφής και κηπουρικής και άλλα πολλά, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Κτήμα Αρίστη
Κρυμμένη όαση
βιοκαλλιέργειας στο Χαλάνδρι Για να φτάσετε στο Κτήμα Αρίστη χρειάζεστε μόλις 6 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό μετρό Αγίας Παρασκευής ή άλλα τόσα από τον σταθμό του Χαλανδρίου. Πρόκειτια για ένα ειδικά διαμορφωμένο κτήμα όπου φιλοξενούνται βιολογικές και παραδοσιακές καλλιέργειες με εποχικά λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά. Ο κήπος προσφέρεται για περπάτημα, μελέτη και άπλετο παιχνίδι σε επαφή με τη φύση. Διαθέτει πισίνα περιορισμένων θέσεων και μικρό παντοπωλείο με καφέ, παραδοσιακά προϊόντα και προϊόντα από τις δικές του καλλιέργειες. Ανά τακτά διαστήματα οργανώνονται βιωματικά εργαστήρια κηπουρικής και άλλες εκδηλώσεις, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί summer camp.
www.ktimaaristi.com

From A To Bee
Μελισσοκομική εμπειρία στην Παλλήνη
Δεκαέξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, κοντα στον σταθμό του μετρό Παλλήνη, μέσα σε έναν ελαιώνα και περιτριγυρισμένο από αμπελώνες βρίσκεται το μελισσοκομείο της ομάδας From A to Bee. Μια ομάδα πλήρως καταρτισμένων ανθρώπων επιδιώκει να επηρεάσει την περιβαλλοντική συνείδηση, προωθώντας την ελληνική μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή μέσα από βιωματικά εργαστήρια γεύσης και εξερεύνησης. Σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 75΄οι επισκέπτες γνωρίζουν τα πολύτιμα προϊόντα της κυψέλης, τη σημασία των μελισσών στην επικονίαση και τη διαδικασία συγκομιδής του μελιού και στη συνέχεια μαθαίνουν τον τρόπο αναγνώρισης των βασικών τύπων μελιού και μυούνται στα μυστικά της γευσιγνωσίας δοκιμάζοντας δείγματα αγνού ελληνικού μελιού. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται με ραντεβού.
www.fromatobee.gr

Πολυαγρόκτημα Διαμάντι
Λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά
Μόλις 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, κοντά στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα, λειτουργεί από το 1985 το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι, ένα από τα πρώτα οικολογικά αγροκτήματα που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Παράγει σχεδόν όλων των ειδών τα οπωροκηπευτικά, πυρηνόκαρπα φρούτα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά. Παράλληλα, εκτρέφει τα δικά του ζώα από τα οποία παράγει φέτα, κατσικίσιο τυρί, ανθότυρο, κρέμα μέχρι και frozen yogurt, όλα με φρέσκο, αρμεγμένο γάλα. Το αγρόκτημα είναι επισκέψιμο και δέχεται παρέες, οργανωμένα γκρουπ και σχολεία, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο λειτουργεί και το πωλητήριο.
www.facebook.com/Oikologiko. Agroktima.Diamanti

Περιβόλι της Βάρης
Λαχανικά και team building
Το Περιβόλι της Βάρης απέχει σχεδόν 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι ο ιδανικός προορισμός για απόδραση και χαλάρωση μέσα στη φύση. Διαθέτει μποστάνια με βιολογικής καλλιέργειας λαχανικά και κότες. Το εστιατόριο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για farm-to-table μαγειρική παραδοσιακών γεύσεων. Με τη συμβολή έμπειρων παραγωγών οργανώνονται γευσιγνωσίες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου καθώς και μελιού. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες λειτουργεί το μίνι ελαιοτριβείο και είναι στη διάθεση κάθε Αθηναίου έστω και αν έχει μια μικρή ελιά στον κήπο του. Στα highlights ξεχωρίσει το yurt (μογγολική σκηνή) εμβαδού 66 τ.μ., με κουζίνα και business center, για team building εμπειρίες.
www.perivolivari.gr

Πύργος Βασιλίσσης
Περίπατος στον κήπο της βιοποικιλότητας
To κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης γεννήθηκε από το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για τη δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής εγκατάστασης, στην οποία θα δοκιμάζονται καινούριες παραγωγικές μέθοδοι για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας. Τα αμπέλια ήταν μια από τις πρώτες καλλιέργειες του κτήματος. Για τη διαμόρφωση του πρώτου αμπελώνα των 180 στρεμμάτων προσελήφθησαν έμπειροι αμπελουργοί από τα Μέγαρα. Ο χαρακτήρας του πρότυπου κέντρου γεωργίας που είχε δώσει η εμπνεύστρια του κτήματος εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Για οργανωμένες ξεναγήσεις απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα
www.organizationearth.org

Πρότυπο Ελαιουργείο της Οικογένειας Κώνστα
Γευσιγνωσία ελαιολάδου στα Καλύβια
Στη θέση Σαλίμι στα Καλύβια Αττικής, 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα, βρίσκεται το Πρότυπο Ελαιουργείο της οικογένειας Κώνστα, στο οποίο καλλιεργούνται κάποιες από τις καλύτερες ποικιλίες ελαιόδεντρων της Ελλάδας, όπως η Αθηνοελιά, το Μανάκι (Κοθρέικο), η Μεγαρίτικη, η Κλωνάρα και η Θρουμποελιά. Η λειτουργία του ελαιοτριβείου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1969. Από τότε έως και σήμερα παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Το ελαιοτριβείο είναι επισκέψιμο και παρέχει οργανωμένες γευσιγνωσίες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με την καθοδήγηση του ειδικού Γιάννη Καρβέλα.
www.konstasoliveoil.gr

Φάρμα Στρατή
Ξενάγηση στη φάρμα
Σε μόλις 52 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, στη θέση Κοτρώνι στον Αυλώνα, λειτουργεί μια ξεχωριστή φάρμα. Εκεί τα γαϊδουράκια με τις οικογένειές τους ζουν σε ήσυχο περιβάλλον, σε μια έκταση 6 στρεμμάτων που αποτελείται από 10 κλειστούς, ξεχωριστούς στάβλους. Τα ζώα αρμέγονται σε ειδικό αρμεκτήριο, αυστηρά με ειδική χειρονακτική διαδικασία και το γάλα παστεριώνεται και εμφιαλώνεται. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στη φάρμα, να δουν από κοντά τη διαδικασία και να δοκιμάσουν όλα τα προϊόντα (γάλα, παγωτό, κουλουράκια) που παράγει η Φάρμα Στρατή. Η ξενάγηση γίνεται μόνο με ραντεβού.
www.galaonou.gr

 

The Margi Farm
Farm-to-Fork, στη φάρμα του Margi
Βόλτες στη φάρμα, μαθήματα μαγειρικής, ξενάγηση στον λαχανόκηπο και πριβέ γεύμα σε ένα καταφύγιο κρυμμένο στην πιο εκλεπτυσμένη περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τη Βουλιαγμένη. Το The Margi Farm λειτουργεί σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, περιτριγυρισμένη από αμπελώνες και ελαιώνες. Το μποστάνι σε καθημερινή βάση παράγει προϊόντα για τα γεύματα των επισκεπτών που μαγειρεύονται σε μενού ειδικά σχεδιασμένο από τον σεφ της φάρμας. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κρασί από τα Μεσόγεια, τσίπουρο, κατσικίσιο τυρί, λαχανικά και φρούτα εποχής και φρέσκα αυγά από τις κότες της φάρμας είναι μόνο μερικά από τα δώρα της φύσης που νοστιμεύουν το τραπέζι. Οι επισκέψεις προγραμματίζονται κατόπιν συμφωνίας.
www.margifarm.gr

Κτήμα Οινότρια Γη
Αυθεντικό βαλσαμικό, μουσείο οίνου και γευσιγνωσίες
Στο Καπανδρίτι, 39 χιλιόμετρα από το κέντρο της αθήνας, βρίσκεται το κτήμα οινότρια γη. αποτελείται από ένα μικρής κλίμακας σύγχρονο οινοποιείο που αξιοποιεί την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων και διαθέτει μουσείο οίνου. Η περιήγηση διαρκεί 45΄- 60’ σε έναν χώρο που εκτείνεται σε 1.500 τ.μ. και δύο επίπεδα, με δυνατότητα ξενάγησης. Στο 1ο επίπεδο του μουσείου, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, παρουσιάζεται όλη η διαδικασία παραγωγής βαλσαμικού ξιδιού, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Mόντενα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα ξίδια στα διάφορα στάδια παλαίωσης και να ανακαλύψουν τις ξεχωριστές γεύσεις και τα αρώματα. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.
www.domaine-lazaridi.gr

Farma Μoo
Απόδραση στη Farma Μoo, στο Δάσος της Ραπεντώσας
Στην κοιλάδα της Ντάριζας, 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο ποτάμι και ανάμεσα στις πλαγιές της Πεντέλης, σε μια έκταση 40.000 τ.μ. βρίσκεται η Farma Moo. Μια φάρμα σχεδιασμένη για οικογενειακή χαλάρωση με καφέ, φαγητό και πολλές δραστηριότητες κυρίως για παιδιά. Τις καθημερινές η Farma Moo οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με θεματικές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν μέλι, φρέσκα αυγά και λαχανικά εποχής, όλα δικής τους παραγωγής. Στα highlights σημειώνεται η δυνατότητα ενοικίασης λαχανόκηπου για όσους θέλουν να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά.
www.facebook.com/farmamoo

Φωτογραφία ανοίγματος: The Margi Farm