Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Αρκετοί από εμάς το απολαμβάνουμε και το χειμώνα. Όμως, το παγωτό το καλοκαίρι έχει άλλη γεύση, άλλη υφή και χαρίζει διαφορετική αίσθηση δροσιάς. Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά και εξερευνήσουμε τα παγωτατζίδικα του νησιού ή της πόλης, θα διαπιστώσουμε ότι οι επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα τα παγωτά που κάθε τους κουταλιά κρύβει γεύση Ελλάδας.

Αμυγδαλωτό
Το γλυκό των παιδικών μας αναμνήσεων και ένα εκ των σπουδαιότερων της ελληνικής ζαχαροπλαστικής είναι πλέον και γεύση παγωτού. Μία γεύση παγωτού δροσιστική και με καλοκαιρινό χαρακτήρα. Μία γεύση παγωτού, η οποία ενισχύεται με την παρουσία πρόσθετου αμυγδάλου – συνήθως από την περιοχή της Θεσσαλίας – ή ροδόνερου. Μία γεύση που φέρνει στον ουρανίσκο χαρά. Άλλωστε, σύμφωνα με την παράδοση, το αμυγδαλωτό είναι το γλυκό που συνοδεύει κάθε χαρμόσυνο γεγονός στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Μαστίχα
Το όνομα του μας ταξιδεύει στη Χίο. Η γεύση του σε καλοκαίρια ανέμελα, ξεκούραστα, δροσιστικά, αναζωογονητικά. Με ξεχωριστή υφή, μεστή γεύση και παραδοσιακό άρωμα. Η ιδιαίτερη μαστιχωτή του υφή οφείλεται στο χαλέπι. Στο νησί, θα βρείτε και ανθόνερο ανάμεσα στα συστατικά παρασκευής του. Για ακόμα πιο έντονη αίσθηση ελληνικότητας, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ή να απλώσετε μία μικρή κουταλιά στην επιφάνεια του. Όνειρο θερινής νυκτός.

Σύκο
Είναι στην εποχή του. Συνεπώς, και στην περίοδο που έχει την καλύτερη του γεύση. Το σύκο είναι από τα φρούτα που δίνουν γεύση στον Αύγουστο και το καλοκαίρι μας. Ένα φρούτο με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα – οι πρόγονοι μας αξιολογούσαν το σύκο ως ένα από τα τρία σπουδαιότερα φρούτα, ενώ το δέντρο του συνδεόταν με την λατρεία του Θεού Διονύσου και της θεάς Δήμητρας. Ένα φρούτο που αν δεν μας αρέσει σε σαλάτες μπορούμε να απολαύσουμε και σε μπάλα παγωτού. Εξάλλου, η σάρκα του είναι αρκετά ζουμερή και χορταστική. Η συνοδεία του με γλυκάνισο και μέλι προσθέτει πόντους ελληνικότητας στο παγωτό σύκο κάνοντας το ακόμα πιο απολαυστικό.

Λουκούμι τριαντάφυλλο
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε μέχρι τη Σύρο για να τα απολαύσουμε. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η έντονη γεύση και το μεθυστικό του άρωμα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μέσα από τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ή τον παραλλαγμένο του παγωτού. Η γεύση του αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο όταν μπλέκεται με μαεστρία με το λεπτό άρωμα του τριαντάφυλλου. Κάπως έτσι, δημιουργείται το παγωμένο επιδόρπιο που κάθε του κουταλιά γεννά νοσταλγία. Η γλυκιά αίσθηση και το ζεστό άρωμα του τριαντάφυλλου συνδυάζονται με την μεστή υφή του λουκουμιού σε μία μπάλα παγωτού γεμάτη ιστορία.

Φιστίκι
Από την Αίγινα βέβαια. Μπορεί οι ρίζες της συγκεκριμένης γεύσης να εντοπίζονται στην Ινδία του 16ου αιώνα, σύμφωνα με γραπτά που έχουν διασωθεί, όμως, η ελληνικότατη παραλλαγή με φιστίκι Αιγίνης είναι πραγματικά απολαυστική. Μία παραλλαγή από το νησί του Αργοσαρωνικού, το οποίο δίνει φιστικένια διάσταση σε κάθε γλυκό. Μία παραλλαγή που διεγείρει γλυκά τις παιδικές γαστρονομικές μας μνήμες και αποκτά ελληνική ταυτότητα.