Τα resort και τα learjets είναι προνόμια… μικρομεσαίων billionaires. Oι υπερ-πάμπλουτοι του πλανήτη όμως, ορίζουν τη νέα πολυτέλεια ως συνδυασμό της extreme εμπειρίας με τη luxurious απομόνωση.
«Η κόλαση είναι οι άλλοι», πίστευε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και ο zillionaire αυτού του κόσμου βρίσκει καταφύγιο μέσα σε μουσεία, κάστρα, παλάτια, ακόμη και στην κορυφή της Παταγονίας, μακριά από όλους έχοντας κλειστό το κινητό.
Ακραίοι προορισμοί με υψηλότατο επίπεδο άνεσης είναι η νέα τάση διακοπών για τους πάμπλουτους, που μπορεί να δειπνήσουν μπροστά στον πίνακα της Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου, να ταΐσουν αυτοκρατορικούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική, να νοικιάσουν δέκα παλάτια για ισάριθμα πάρτυ γενεθλίων μέσα σ’ ένα βράδυ, ενώ για τον σκοπό αυτό υπάρχουν και εξειδικευμένα γραφεία ταξιδίων που καλούνται να κάνουν πραγματικότητα την πιο ακραία τους επιθυμία.
«Η εποχή μας αναζητά την πολυτέλεια, και πολυτέλεια για τους πελάτες μας είναι η απομόνωση και το εξατομικευμένο ταξίδι εμπειριών», δηλώνει στο «Tatler» η Εμιλι Φιτζρόι, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου που εξειδικεύεται σε luxury διακοπές στην Ιταλία. «Πλέον οι πελάτες είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν περισσότερα από ποτέ προκειμένου να κάνουν κάτι διαφορετικό και μετά να διηγηθούν αυτή την εμπειρία τους στον κύκλο τους. Αυτό πολλές φορές είναι και επίδειξη δύναμης, που οδηγεί σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη εξτραβαγκάντσα, ποιος θα υπερτονίσει την οικονομική του ισχύ με τις πιο αντισυμβατικές διακοπές», καταλήγει.
Κάπως έτσι, εκεί που άλλοτε θεωρούνταν extreme το να δαπανήσει κάποιος 100.000 δολάρια σε μία εβδομάδα, τώρα μπορεί να δώσει 400.000 για μία ημέρα, αρκεί να εξασφαλίσει το ιδιαίτερο και μοναδικό. Μια custom made εμπειρία, όπως το να κλείσει το Μουσείο του Βατικανού για ιδιωτική περιήγηση, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για δείπνο με την αγαπημένη του υπό το φως των κεριών ή το Μουσείο του Λούβρου για γύρισμα βιντεοκλίπ, όπως έκαναν πρόσφατα το power couple, Beyonce και Jay Z. «Οσο πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του προσώπου που το αιτείται», αναφέρει ο Τζόναθαν Τάουσεντ Ρόουζ ενός επίσης εξειδικευμένου γραφείου custom made ταξιδίων.
«Τη μια μέρα ο πελάτης μπορεί να θέλει να δειπνήσει κάτω από τη Μόνα Λίζα και αμέσως μετά να αναχωρήσουν για την Αλάσκα ώστε να ψαρέψουν σολομό στις πιο άγριες περιοχές της ή να κολυμπήσουν με τις θαλάσσιες χελώνες στο Βόρνεο. Κάποιοι επιλέγουν να οδηγήσουν ένα αγωνιστικό της Formula 1 στο Μπαχρέιν, να δειπνήσουν στην έρημο και μετά να κατευθυνθούν στον Αμαζόνιο με το ιδιωτικό τους τζετ για μια περιπέτεια στα νερά του, έχοντας πάντα μαζί τους τον προσωπικό τους σεφ!
Οι άνθρωποι παραγγέλνουν τα όνειρά τους σ’ εμάς. Μπορεί να θέλουν να μείνουν σε επτά διαφορετικά resorts στις Αλπεις μέσα σε επτά ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούμε να ικανοποιούμε κάθε τους απαίτηση, είτε θέλουν να νοικιάσουν ένα κάστρο στη Σκωτία ή στην Ιρλανδία και το πάρτυ μόνο για ένα βράδυ να κοστίσει 100.000 λίρες, είτε επιθυμούν οικογενειακές διακοπές αλλά να είναι απομονωμένοι και αποκομμένοι από τους πάντες. Ειδικά οι Αμερικανοί πελάτες, που έχουν όλο κι όλο δύο εβδομάδες διακοπές, είναι οι πιο απαιτητικοί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι της μόδας οι διακοπές όπου συμμετέχουν πολλά μέλη, πολλές γενιές μιας οικογένειας. Συνήθως τα οργανώνει και τα πληρώνει ο γηραιότερος, και γι’ αυτού του είδους τις διακοπές τα χρήματα είναι το λιγότερο που τους απασχολούν», εξηγεί ο Τζόναθαν Τάουσεντ Ρόουζ, ο οποίος αναφέρεται και σε οικοδεσπότες που έχουν γράψει ιστορία με τη γενναιοδωρία τους: «Ενα ζευγάρι λόρδων είχε προσκαλέσει 180 φίλους του για να γιορτάσουν τα 70ά γενέθλιά τους, σ’ ένα τετραήμερο ταξίδι στην Ινδία. Εστειλαν ιδιωτικά learjets για να παραλάβουν τον καθέναν από τους καλεσμένους από τη χώρα του και να τον μεταφέρουν στην Ινδία. Τους φιλοξένησαν σε πεντάστερα ξενοδοχεία, φροντίζοντας μάλιστα να καλύψουν και το κομμάτι των φιλοδωρημάτων για το προσωπικό των ξενοδοχείων, προκειμένου οι καλεσμένοι τους να μην αγχωθούν για κάτι τέτοιο! Οι ίδιοι άνθρωποι φιλοξενούν κάθε χρόνο φίλους τους στα Μπαρμπέιντος, εννοείται με τα πάντα καλυμμένα. Εξαιρετικός οικοδεσπότης επίσης είναι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος φιλοξένησε στο νησί του (Necker island) τους Ομπάμα, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί κόσμο στο σκάφος του ή στο νησί του όπου η διαμονή για μία βραδιά μπορεί να κοστίζει και 58.000 δολάρια»!
Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν όχι να μείνουν σε κάποιο ιδιωτικό νησί, αλλά και να νοικιάσουν ένα σκάφος, όπως το ιδιαίτερο γιοτ «Talitha»της οικογένειας Γκετί, με τιμή ενοικίασης τις 100.000 δολάρια. Ακόμη, η Ελίζαμπεθ Μέρντοχ νοίκιασε έναν στόλο από γιοτ γύρω από το νησί Παναρέα για τους 60 καλεσμένους για το πάρτυ των γενεθλίων της. Νέα τάση είναι και οι ιδιαίτερες κρουαζιέρες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Πρόσφατα η ιταλική εταιρεία Silversea ανακοίνωσε την πρώτη κρουαζιέρα με κόστος 1 εκατ. δολάρια που θα πραγματοποιηθεί το 2020. Όσοι προλάβουν να κλείσουν θέση θα απολαύσουν ένα ταξίδι 167 ημερών σε 107 προορισμούς σε 30 χώρες. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει, μεταξύ άλλων, εκδρομή με φουσκωτά στους παγετώνες, συνάντηση και παιχνίδια με αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, γεύμα στο μέρος όπου ζουν πολικές αρκούδες, δείπνο τριών πιάτων στο πλοίο ενώ στις καμπίνες θα υπάρχει για καθέναν προσωπικός μπάτλερ.
Οι αποδράσεις της Abercrombie & Kent περιλαμβάνουν καουμπόικες διακοπές σε ράντζο και προβολή ταινιών του Τζον Γουέιν σε υπαίθριες οθόνες, ενώ γίνονται μαθήματα πώς να περνάς το λάσο στο κοπάδι ή πώς να κλέβεις ένα κοπάδι βοοειδών. Ολα αυτά αντί 115.000 λιρών για μια τετραμελή οικογένεια για τέσσερα βράδια. Αν πάλι κάποιος θέλει να νοικιάσει τη βίλα Mystique του Τόμι Χίλφιγκερ, θα επιβαρυνθεί με 70.000 επιπλέον την εβδομάδα.
Οι πιο εξτραβαγκάντσα στιγμές των πρακτόρων τέτοιου τύπου διακοπών ήταν όταν ένας ζάπλουτος πελάτης οργάνωσε 10 πάρτυ σε ισάριθμα παλάτια της Ινδίας για τα γενέθλιά του, έχοντας 100 καλεσμένους και ξοδεύοντας 2,2 εκατ. δολάρια, ενώ άλλος zillionaire απαίτησε να του διοργανώσουν διετή εορτασμό γενεθλίων σε διάφορα μέρη του κόσμου!
Οι περισσότεροι, πάντως, ζητούν απομόνωση στην Παταγονία, έχουν κλειστά τα κινητά τους ή συνδυάζουν διακοπές σε ζεστό και παγωμένο μέρος, δηλαδή δύο νύχτες διαμονής στο ηλιόλουστο Κέιπ Τάουν και μετά αναχώρηση για Ανταρκτική όπου μένουν στο δικό τους θερμαινόμενο pod μέσα σε μια αποικία 6.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Ένα τέτοιο πακέτο κοστίζει για 9 βραδιές 138.000 δολάρια.
Πιο decent είναι η διαμονή στην ιδιωτική κατοικία του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Γίρι Σμεκ στο Velaa Private Island στις Μαλδίβες, καθώς διαθέτει και ιδιωτικό υποβρύχιο για όσους γοητεύονται από το μυστήριο του βυθού – αρκεί να πληρώσουν 182.000 δολάρια για 7 ημέρες.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.