Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και παρόλο που πέφτει Σάββατο δεν χάνουμε την ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση στη ρομαντική Μονεμβασιά και το πανέμορφο αρχοντικό Kinsterna.
Σε πολύ μικρή απόσταση από τον διάσημο “Βράχο της Μονεμβασιάς” και τα βυζαντινά καλντερίμια το boutique ξενοδοχείο Kinsterna αποτελεί από μόνο του έναν μοναδικό προορισμό. Πρόκειται για ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λατινική λέξη «Cisterna», που σημαίνει στέρνα, καθώς το αρχοντικό χτίστηκε γύρω από μια στέρνα, γι’ αυτό και θα δείτε παντού να αναβλύζουν νερά.
Πραγματικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, το Kinsterna διατηρεί μέχρι σήμερα ζωντανά τα βυζαντινά, ενετικά και οθωμανικά χαρακτηριστικά του. Ο πέτρινος ξυλόφουρνος, το αμυντικό κανόνι, ένα κελί φυλακής που έχει μετατραπεί σε μια μοναδική σουίτα, ακόμα και οι δραστηριότητες, που οργανώνονται στο πανέμορφο αρχοντικό, αναβιώνουν το έντονο παρελθόν του.
Τέτοια εποχή κάθε χρόνο γίνεται η παραγωγή τσίπουρου και ελαιολάδου στο παλαιό πέτρινο ιπποκίνητο λιοτρίβι του αρχοντικού, διαδικασίες που είναι ανοιχτές στους επισκέπτες και αξίζει να βιώσετε. Οι διαδικασίες αυτές πλαισιώνονται πάντοτε και από γευσιγνωσίες (ελαιόλαδου και τσίπουρου φυσικά) αλλά και από άλλες μικρές εκπλήξεις, όπως το ψήσιμο χωριάτικου ψωμιού στον πέτρινο ξυλόφουρνο.
Το ταξίδι στο χρόνο περιλαμβάνει ακόμα και την παρασκευή σαπουνιού με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα από τους κήπους του αρχοντικού, αλλά και ιδιωτικές ξεναγήσεις στους χώρους του, από την πλούσια βιβλιοθήκη και το ατμοσφαιρικό κελάρι, μέχρι το υφαντήριο και το παλαιοπωλείo με τα μοναδικά κομμάτια που είναι και προς πώληση. Στο Κinsterna θα περπατήσετε σε κατάφυτα μονοπάτια, θα επισκεφτείτε το στάβλο με τα ζώα και το μοναδικό δεντρόσπιτο, που λατρεύουν τα παιδιά και αν θέλετε θα κάνετε ποδηλατάδα στα κτήματα. Κοινώς, δεν θα βαρεθείτε ποτέ…
Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται, όμως και στα πιάτα του Chef de cuisine Γιώργου Χάψα και του Sous chef Θοδωρή Γκλιάτη, που εμπνέονται από την ελληνική – μεσογειακή κουζίνα και βασίζονται στα προϊόντα που ευδοκιμούν στο μποστάνι του αρχοντικού. Σημειώστε μάλιστα ότι από φέτος το Kinsterna έχει και τη γαστρονομική επιμέλεια του Απόστολου Τραστέλη (Σπονδή, Hytra κλπ). Πριν φύγετε επισκεφτείτε τη boutique του ξενοδοχείου και αγοράστε κρασί από τα κτήματα, λάδι, σπιτικές μαρμελάδες και άλλα νόστιμα καλούδια.
Το καλύτερο όμως το κρατήσαμε για το τέλος. Εάν κάνετε κράτηση δύο διανυκτερεύσεων την περίοδο 26-30/10, θα σας κάνουν δώρο μια επιπλέον διανυκτέρευση εντελώς δωρεάν!
info
Kinsterna Hotel, Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, τηλ. 27320 66300, www.kinsternahotel.gr