rethimno3

Έντεκα χρόνια πέρασαν από τότε που αποφάσισα να ζήσω για πάντα εδώ. Ακόμη γυρνώ με το κινητό στο χέρι, έτοιμο να φωτογραφίσει μία γωνιά που δεν έχω ξαναδεί, να συναντήσω ένα καινούργιο καφενεδάκι σ’ ένα από τα πολλά σκαρφαλωμένα χωριά του Ψηλορείτη μου. Και όμως πάντα κάτι βρίσκω, αιώνια τουρίστρια σε έναν τόπο που δεν γεννήθηκα αλλά που σίγουρα θέλω να γεράσω.

rethimno2

Το Ρέθυμνο είναι ότι έχει απομείνει από την αυθεντική Κρήτη, ιδιαίτερα η ενδοχώρα του, που εναλλάσσει σε μόνιμο σκηνικό τη γλύκα και την αγριάδα της: τα νότια παράλια του τόπου μου μαγικά, σαν καρτ ποστάλ ονειρεμένων διακοπών, τα φαράγγια και τα βουνά του σε αφήνουν άφωνο και οι γεύσεις και οι μυρωδιές του με έχουν κάνει σκλάβα τους για πάντα. Πάμε στους τόπους και στα μονοπάτια μου, θέλω να σας ταξιδέψω εκεί που ζω. Έχω τόσα πολλά στο μυαλό μου, αλλά θα αφήσω να ξεπηδήσουν οι σκέψεις της καρδιάς μου. Βάλτε τουριστικά σανδάλια, χωρίς λευκή κάλτσα και ακολουθήστε με…

Γενί Γκαβέ Φλουρής
Στο χωριό Γενί Γκαβέ (Δροσιά) υπάρχει η παράδοση του μωρογούρουνου στη σούβλα. Δαγκωνιά και χράτς. Ζουμερό, ντόπιο, καλοψημένο γουρουνόπουλο στη σούβλα, που δεν ξεπερνάει τα 10-12 κιλά. Νοστιμιά εξασφαλισμένη! Τα υπόλοιπα πιάτα, αγνά και προσεγμένα πλαισιώνουν με πολύ χάρη και αυθεντικότητα το λόγο που πήρατε τα βουνά. (τηλ. 28340 71202).

Εκεί λίγο πιο πάνω ζει και ο Πάτερ-Πορφύριος, σ’ ένα μοναστήρι που η θέα του, σου κόβει την ανάσα! Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε μοναχός, είναι ηγούμενος στο μοναστήρι Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού στη Χαλέπα όπου ζει ολομόναχος με συντροφιά τον Θεό. Να πάτε, είναι πολύ κοντά στην ταβέρνα και να του πείτε ότι σας στέλνει η Εύα, θα ζήσετε μία διαφορετική και εξωπραγματική εμπειρία.

byzari-3

Βυζάρι στου Παπαμανώλη
Η οικογένεια του Παπά-Μανώλη Σταρουλάκη σας υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο και μία αυλή με θέα την κορφή του Ψηλορείτη, που μπορώ να πω ότι θυμίζει την αυλή της γιαγιάς στο χωριό! Ψωμί προζυμένιο που η παπαδιά ετοιμάζει για τους εκλεκτούς όπως λέει καλεσμένους της, σκορδουλάκοι που μόνοι τους έχουν μαζέψει, ελιές δικές τους και μυζήθρα -ό,τι και να φας εκεί είναι δική τους παραγωγή. Τηγανίζουν τις πατάτες σε ξυλόσομπα και στη φωτιά προσθέτουν κουκουνάρια, θέλετε να σας πω και άλλα; Πρέπει να πάτε! (τηλ. 28330 41258).

το-παρελθον

Ρακάδικο-Καφενείο Το Παρελθόν
Στο κέντρο της παλιάς πόλης, ένα ρακάδικο μου έχει κλέψει την καρδιά. Ο Τάκης, ο ιδιοκτήτης του «άγριο νιάτο». Καλή ρακή ωραίος μεζές και στους τοίχους κολλάζ χιλιάδων φωτογραφιών από τα 70’s-80’s, στο πικ-απ παίζει από Χαρούλα ως Led Zeppelin και από Τσιτσάνη έως Πανούση. Το mood του καφενείου όπως και του ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι η ψυχή, δεν περιγράφεται με λόγια, πρέπει να το ζήσετε για να το καταλάβετε. Τρία τραπέζια όλα κι όλα, αλλά όπως λέει κι ο Τάκης χίλιοι καλοί χωράνε!

poliou-house-museum-013

Το Σπίτι του Πολιού
Ένα σπίτι με μεγάλη ιστορία στο Αστέρι Ρεθύμνου. Ο Γιώργος Πολιουδάκης έχει μαζέψει κομμάτι-κομμάτι, με σεβασμό και αγάπη στην παράδοση, αντικείμενα που εκθέτει σε αυτόν το χώρο μοναδικής αξίας. Το Παραδοσιακό Κρητικό σπίτι των προηγούμενων χρόνων, αυτό θα συναντήσετε σε όλο του το μεγαλείο και λέω μεγαλείο γιατί ήταν σπίτι αγάδικο (εύπορης οικογένειας), το οποίο έχει μετατρέψει σε Λαογραφικό Μουσείο. Μια δροσερή αυλή με μουριές και παχύ ίσκιο, πουλάκια να κελαηδούν παντού και οι κρητικές νοστιμιές να δίνουν και να παίρνουν. Τροφοσυλλέκτης ο Γιώργης, όλο και κάποιο εξαιρετικό μεζέ θα σας έχει για έκπληξη. Στην κουζίνα η γυναίκα του σπουδαία νοικοκυρά θα σας πάρει τα μυαλά με τις παραδοσιακές συνταγές της. Να του ζητήσετε να σας πει την ιστορία για το λικέρ «Νέκταρ» που φτιάχνει! (www.poliouhouse.com)

αγια-φωτιά-1

Αγία Φωτιά
Η Αγία Φωτεινή στο Λιβυκό Πέλαγος είναι μία ταβέρνα για ψαράκι, καλαμαράκι, τηγανητή πατάτα και χωριάτικη σαλάτα με μπόλικη φέτα, ρίγανη από τα γύρω όρη και Κρητικό ελαιόλαδο για τις βούτες! Σας έφτιαξα εικόνα; Σας ξύπνησα το καλοκαιράκι μέσα σας; Α, ξέχασα να σας πω τα ψάρια ολόφρεσκα και αλάτι από τα χείλη σας γιατί πριν θα κάνετε σίγουρα μια βουτιά, μη σας πω και δυο! Με το που φτάνω παραγγέλνω τα πρώτα ουζάκια με το ανάλογο μεζεδάκι, κάνω τη βουτιά μου και εκεί όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θάλασσα, θαλασσινά, καλή παρέα και χαλάρωση! Το απόλυτο μέρος για να ξεκουραστείτε και να νιώσετε την Κρήτη και τη θάλασσα της να σας κάνουν μια μεγάλη αγκαλιά! Αν έχετε και μάσκα πιάνετε και 5 αχινούς για τον πρώτο γύρο!

argiroupoli

Πηγές Αργυρούπολης
Απ’ όλα έχει το Ρεθεμνάκι μου εδώ, όμως, μιλάμε για τον Νεραϊδότοπό του. Πλατάνια, τρεχούμενα νερά και λιμνούλες, μικροί καταρράκτες και η μυρωδιά του αντικριστού από τις ταβέρνες γύρω-γύρω να σας σπάει τα ρουθούνια! Αν πάτε βράδυ να πάρετε ζακέτα. Δροσιά και καλό φαγητό, μία όαση για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού στην Κρήτη.

Ηλιωμανώλης
Λίγο έξω από το φαράγγι του Κοτσυφού, με μερακλήδες ιδιοκτήτες και στην κουζίνα να χρησιμοποιούνται μόνο ντόπια υλικά. Το κρασί και η ρακί είναι δικής τους παραγωγής. Η Ηλιωμανώλαινα με τις κόρες στην κουζίνα μαγειρεύουν για εσάς και ο χώρος μυρίζει κουζίνα Κρητική, μυρίζει μάνα και γιαγιά! Μετά από τη βουτιά στα καταγάλανα νερά του Λυβικού, είναι η ιδανική περίπτωση για να χορτάσετε κρητικό σπιτικό φαγάκι! (τηλ. 28320 51053).

Ατσιπόπουλο «Τα Σουβλάκια»
Στην πλατεία του χωριού Ατσιπόπουλο, δίπλα στην εκκλησία, κάθε βράδυ μετά τις 19:00 στήνονται τα τραπέζια και οι ψησταριές παίρνουν φωτιά. Αν και το μαγαζί είναι φημισμένο για τα σουβλάκια του, θέλω να σας πληροφορήσω πως άλλο είναι το hit του! Πατάτες σφουγγάτο (ομελέτα). Πολύ κοντά στο Ρέθυμνο είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό Fast Foodάδικο. Τόσο παραδοσιακό που ο όρος που μόλις χρησιμοποίησα χάνει οποιαδήποτε αξία. Είναι τόσο ήρεμα που δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις! (τηλ. 28310 31305).

gidospito

Το γιδόσπιτο
Άλλο ένα καφενείο – ρακάδικο, αυτή τη φορά έξω από την πόλη στην εντυπωσιακή λίμνη του Φράγματος των Ποταμών. Μεζές ότι βγάλει το τσουκάλι, τυριά από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αμαρίου και το μπαλκόνι του καταπράσινο και ολάνθιστο περιμένει τον επισκέπτη να τον δροσίσει και να τον αγκαλιάσει μετά από την διαδρομή. Όπου και να πηγαίνετε θυμηθείτε να περάσετε από το γιδόσπιτο, γιατί όποιος έχει έρθει Ρέθυμνο και δεν έχει ανέβει στα χωριά του Αμαρίου πρέπει να ξανάρθει!

Angeli Gelato
Και για το τέλος σας άφησα το επιδόρπιο! Δύο αδέλφια επιστήμονες και οι δύο, τα παράτησαν όλα πήγαν στην Bologna σε πανεπιστήμιο παγωτού και το σπούδασαν. Δεν έχω φάει καλύτερο! Φρέσκο γάλα και γεύσεις τύπου ρακόμελο, μυζήθρα, μέλι-κανέλα, κρητική φράουλα, κρητική μπανάνα. Εμμονή με την Κρήτη και την πρώτη ύλη της, πιστοί στην εποχικότητα των προϊόντων, θα φας παγωτό σύκο όταν θα είναι η εποχή του, αγοράζουν κατσικίσιο γάλα από κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο, παίρνουν μέλι από τις χανιώτικες Μαδάρες και φράουλες από τη Μεσσαρά! Στη μεγάλη πόρτα του Ρεθύμνου, στην είσοδο, σας περιμένουν να δοκιμάσετε την Κρήτη σε παγωτό!

Ελπίζω να κατάφερα να σας ταξιδέψω στο Ρέθυμνο, μα πιο πολύ ελπίζω να σας έκανα να θέλετε να το επισκεφτείτε. Καλό καλοκαίρι!

DF1_0279_original

Λίγα λόγια για την Εύα
Η Εύα Παρακεντάκη έχοντας μεγαλώσει σε οικογένεια ζαχαροπλαστών, έχει βιώσει όλες εκείνες τις «μαγικές» στιγμές που συμβαίνουν στο εργαστήρι ενός ζαχαροπλαστείου – φούρνου μέχρι να φτάσει η γλυκιά απόλαυση στο πιάτο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος για να λατρέψει και η Εύα τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και να ασχοληθεί μέχρι σήμερα με τη μεγάλη της αγάπη. Δημιούργησε, λοιπόν, το δικό της foodblog (http://evaintasteland.com/), γιατί θέλησε να μοιραστεί τις συνταγές αλλά και τους πειραματισμούς της με τον κόσμο.

foto-mama-mia-2

Παράλληλα, από τις αρχές Μαΐου, μοιράζεται τα μυστικά και τις γνώσεις της στην κουζίνα και μέσω της νέας εκπομπής της “ Mama mia”, στη ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης.