Μέχρι σήμερα το πιο περίεργο που υπήρχε σε μποστάνι ήταν τα λαχανικά σε γλάστρα, στα μπαλκόνια σπιτιών στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, οι Ιταλοί το πάνε ένα βήμα παραπέρα και παράγουν λαχανικά στο βυθό της θάλασσας!
Όχι, δεν πρόκειται για φύκια αλλά για κανονικά λαχανικά και μυρωδικά ή αλλιώς βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια και κολοκυθάκια, τα οποία μεγαλώνουν σε ένα υποθαλάσσιο μποστάνι, που μοιάζει με διάφανη σφαίρα και βρίσκεται σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων. Μάλιστα, φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αυτή η καλλιέργεια, αλλά η τέταρτη σεζόν!
Δημιουργός αυτού του λαχανόκηπου, που βρίσκεται στη δυτική Λιγουρία, είναι ο Τζιάνι Φοντανέζι σύμφωνα με τον οποίο η ακτή Νόλι, όπου έχει το μποστάνι του, δεν είναι ιδανική μόνο για κολύμπι αλλά και για υποθαλάσσια παραγωγή κάθε είδους λαχανικών. “Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό”, λέει ο ίδιος.
Όσο για το πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καλλιέργειας στη θάλασσα, ο Τζιάνι εξηγεί: “Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Όλα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά”. Για το πότισμα πάλι -μιας και το θαλασσινό νερό δεν ενδείκνυται- χρησιμοποιεί γλυκό νερό από την οροφή του θόλου.
Και αφού κατάφερε τον πρώτο του στόχο -να καλλιεργήσει με επιτυχία λαχανικά για 4 συνεχόμενες σεζόν-, τώρα σκέφτεται να προχωρήσει και στην καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων και φυτών. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς που μελέτησαν τον υποβρύχιο λαχανόκηπο του, μπορεί τα φυτά να μην αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα, δίνοντας ελπίδες επιτυχίας. Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην τροφοδοσία του πλανήτη, λέει ο Τζιάνι και προσθέτει ότι “πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα”.