Η τριλογία της ταινίας «Ο Νονός» είναι γνωστή για πολλές σκηνές, ωστόσο σε ό,τι αφορά το φαγητό, η ιταλική συνταγή Sunday gravy, ξεχωρίζει. Πρόκειται για μία διάσημη ιταλική σάλτσα, που συνηθίζεται στο κυριακάτικο τραπέζι. Το πιάτο αποτελείται από μία κόκκινη σάλτσα με κεφτεδάκια και ιταλικά λουκάνικα και συνοδεύεται με spaghetti.  Στην ταινία, η συνταγή της οικογένειας Corleone συμβολίζει την παράδοση, την οικογένεια και τη σημασία που έχει η προστασία των οικογενειακών κειμηλίων, αφού η συνταγή θεωρείται μυστικό των Corleone.

Στην πρώτη ταινία ο Clemenza περιγράφει το πιάτο, χωρίς να αναφέρει τις ακριβείς δοσολογίες της κόκκινης σάλτσας. Τα συστατικά και οι δοσολογίες, όμως, μπορούν να κατανοηθούν εύκολα αν παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία που ακολουθεί ο ηθοποιός. Πριν εξηγήσει, ο Clemenza στον Michael πως να φτιάξει τη συνταγή, τον βλέπουμε να βάζει 2 κουτιά τριμμένη ντομάτα και πελτέ ντομάτας σε μία κατσαρόλα. Στο «The Godfather», προστίθενται όλα τα υλικά μαζί και το γεύμα σερβίρεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σάλτσα χρειάζετια να σιγοβράσει και όταν είναι σχεδόν έτοιμη να προσθέσουμε μαγειρεμένα τα κρεατικά. Αν αυτά είναι ήδη ψημένα και προστεθούν, όταν η σάλτσα δεν είναι έτοιμη, είναι πολύ πιθανό να στεγνώσουν. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη σημασία που έχει η προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζάχαρης στη σάλτσα, αφού και στην ταινία αναφέρονται αυτές οι δύο προσθήκες ως «μικρά μυστικά».

Ακολουθεί η αυθεντική συνταγή της σάλτσας Sunday gravy.

Υλικά
2 κουτιά φρέσκια τριμμένη ντομάτα
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 λουκάνικα, ψημένα και κομμένα
300 γρ. κεφτεδάκια, ψημένα
2 κεφάλια σκόρδο, ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζανιού κόκκινο κρασί
Ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρασί και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Έπειτα, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 20 λεπτά. Σερβίρουμε με σπαγγέτι.