Το Eat, Pray, Love είναι μια ταινία που αποτυπώνει την αναζήτηση της χαράς μέσα από το φαγητό, την πνευματικότητα και την αγάπη. Βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Elizabeth Gilbert, η ταινία με πρωταγωνίστρια τη Julia Roberts, μάς ταξιδεύει στην Ιταλία, την Ινδία και το Μπαλί. Ανάμεσα στις τρεις χώρες, η Ιταλία ξεχωρίζει για τη γευστική της κληρονομιά και τη φιλοσοφία του Dolce far Niente, τη γλυκιά τέχνη του να μην κάνεις τίποτα, αλλά να απολαμβάνεις τη στιγμή.

Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το βιβλίο το είχα μονίμως στην τσάντα μου και το έπαιρνα παντού ώστε να μπορώ να το διαβάζω λίγο λίγο στα ταξίδια. Το έχω διαβάσει δύο φορές και το έχω κάνει δώρο σε φίλους που ξέρω ότι το εκτιμούν. Παρακολούθησα την ταινία όταν ήταν στα φόρτε της και πρόσφατα την ξαναείδα στο Netflix. έτσι, αυτή τη φορά σκέφτηκα να γράψω λίγα λόγια για την σπουδαία τέχνη της απόλαυσης.

Η τέχνη της απόλαυσης μέσα από τον ιταλικό τρόπο ζωής

Το Eat, Pray, Love της Elizabeth Gilbert είναι ένα αυτοβιογραφικό ταξιδιωτικό αφήγημα που πραγματεύεται την προσωπική αναζήτηση της ηρωίδας για το νόημα της ζωής, την ψυχική ισορροπία και την έννοια της απόλαυσης. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2010, με τη Julia Roberts σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έγινε αμέσως θέμα συζήτησης σε όσους αναζητούν την ομορφιά στη ζωή, γενικότερα. Η ιστορία μάς ταξιδεύει στην Ιταλία, την Ινδία και το Μπαλί, ωστόσο το μέρος που αφορά στην Ιταλία είναι εκείνο που περιγράφει την όρεξη, τις γεύσεις και τη φιλοσοφία του Dolce far Niente.

Τι σημαίνει Dolce far Niente;

Η έννοια του Dolce far Niente είναι μία φιλοσοφική αναζήτηση που θέτει σε αμφισβήτηση την ποιότητα ζωής του σύγχρονου τρόπου ζωής με το ανεξέλεγκτο στρες και επαναπροσδιορίζει την αξία της χαλάρωσης και της απόλαυσης μέσω του φαγητού χωρίς ενοχές. Άλλωστε το φαγητό πλέον στον δυτικό κόσμο δεν είναι μία ανάγκη ζωτικής σημασίας, αντίθετα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι μία αξέχαστη εμπειρία ζωής.

Η ιταλική φράση Dolce far Niente μεταφράζεται ως «η γλυκιά τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» και για να μην το παρεξηγήσετε, στην Ιταλία, αυτή η νοοτροπία δεν αφορά τους τεμπέληδες αλλά την απόλυτη απόλαυση της στιγμής, χωρίς βιασύνη. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι όταν η Julia Roberts κάθεται σε ένα κουρείο και ένας πελάτης της εξηγεί πως οι Αμερικανοί δεν ξέρουν να χαλαρώνουν. «Έχετε μια κουλτούρα που βασίζεται στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής. Πρέπει πάντα να νιώθετε ότι έχετε κερδίσει μια απόλαυση. Δουλεύετε όλη την ημέρα, γυρνάτε σπίτι και κάθεστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση», της λέει ένας Ιταλός φίλος της. «Εδώ, εμείς απολαμβάνουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η γενέτειρα του κινήματος Slow Food, το οποίο ξεκίνησε ως αντίδραση στην κυριαρχία του fast food και προωθεί την απόλαυση του φαγητού χωρίς βιασύνη, την παράδοση και την ποιότητα των υλικών. Στην ταινία Eat, pray, love η η Julia Roberts δοκιμάζει pasta all’Amatriciana σε μια παραδοσιακή τρατορία, απολαμβάνει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και διασκεδάζει με gelato στην Piazza Navona.

Είστε έτοιμοι να δούμε μαζί τις συνταγές; Σταματήστε ό,τι κάνετε και πάμε να τις απολαύσουμε μαζί.

Αματριτσιάνα

Σε μια από τις πιο γοητευτικές σκηνές, η Julia Roberts απολαμβάνει με λάγνο ύφος ένα πιάτο ζυμαρικών με πλούσια κόκκινη σάλτσα, πανσέτα και πεκορίνο. Μαγειρέψτε την κι εσείς και με ευχαριστείτε αργότερα.

Τι θα χρειαστείτε από υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι Νο6 ή μπουκατίνι
200 γρ. πανσέτα ή γκουαντσιάλε, κομμένη σε κυβάκια
1 κονσέρβα ντομάτες, ιδανικά San Marzano – θα την βρείτε σε ιταλικά καταστήματα delicatessen
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. Pecorino Romano τριμμένο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – ιδανικά κορωνέικη ποικιλία
Πιπέρι και αλάτι κατά βούληση
φύλλα φρέσκου βασιλικού

Πώς θα την φτιάξετε
Σε ένα μεγάλο και ρηχό τηγάνι. Καβουρδίζετε ελαφρά την πανσέτα ή το γκουαντσιάλε μέχρι να ροδίσει, αφαιρείτε τα ψημένα κομμάτια -αφήστε τα σε ένα βαθύ μπολ ώστε να διατηρούνται ζεστά, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέστε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αν δεν έχει αρκετό λίπος στο τηγάνι. Προσθέτετε το περιεχόμενο της κονσέρβας με την ντομάτα και αφήστε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να κατεβάσει τα υγρά έως ότου ετοιμαστούν τα ζυμαρικά. Στο διπλανό μάτι, σε μία κατσαρόλα, βράζετε τα ζυμαρικά σε νερό με αρκετό αλάτι. Στη μέση του χρόνου που βρασίματος (δείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία) μεταφέρετε τα ζυμαρικά με μία τσιμπίδα στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά και συμπληρώνετε διαδοχικά με νερό από την κατσαρόλα έως ότου γίνουν τα ζυμαρικά al dente.

Margherita Pizza από τη Νάπολη

Η σκηνή στην L’Antica Pizzeria da Michele στη Νάπολη είναι από τις πιο εμβληματικές, καθώς η ηρωίδα λέει την επική ατάκα: “I’m having a relationship with my pizza” σε μετάφραση: έχω ερωτική σχέση με την πίτσα μου. Η αλήθεια είναι ότι για να προσεγγίσετε την απόλυτη ναπολιτάνικη πίτσα θα χρειαστείτε ζύμη ωρίμανσης με αρκετή υγρασία κι έναν καλά πυρωμένο ξυλόφουρνο, αλλά περί ορέξεως μια χαρά είναι και η ηλεκτρική κουζίνα. Προσωπικά, έχω κάνει άπειρες δοκιμές για να πετύχω το ψήσιμο αυτής της ζύμης και έχω καταλήξει ότι ο φούρνος πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά πυρωμένος και η λαμαρίνα που θα ακουμπήσει το ζυμάρι να είναι επίσης καυτή. Είναι αρκετά ζόρικη η διαχείριση τόσο υψηλών θερμοκρασιών και απαιτεί μεγάλη προσοχή και οπωσδήποτε να φοράτε γάντια, όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να θωρακιστεί αμέσως το ζυμάρι και να μην γίνει μία μάζα κολλημένη πάνω στη λαμαρίνα.

Όσον αφορά στα υλικά, εδώ είναι τα απαραίτητα:
500 γρ. αλεύρι τύπου 00
325 ml νερό
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
10 γρ. αλάτι
200 γρ. ντομάτες San Marzano (και οι κονσέρβες με ελληνικά τσέρι μια χαρά νόστιμες είναι)
150 γρ. μοτσαρέλα (αναζητήστε την ελληνική γιατί αξίζει να τους στηρίξουμε)
Φρέσκος βασιλικός
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Gelato στην Piazza Navona
Ίσως η πιο αστεία σκηνή της ταινίας – μάλλον γι΄αυτό επιλέχθηκε και στην αφίσα της ταινίας. Η Julia Roberts απολαμβάνει ένα αυθεντικό gelato καθισμένη σε ένα παγκάκι της Piazza Navona, δίπλα σε δύο καλόγριες που επίσης απολαμβάνουν το gelato τους. Πώς θα προσεγγίσουμε όμως τη συνταγή; Τα υλικά είναι εύκολα όμως η εκτέλεση είναι λίγο ζόρικη γιατί θέλει είτε παγωτομηχανή είτε συχνή ανάδευση όσο παγώνει το μείγμα στην κατάψυξη,

Το σημαντικό είναι να παστεριωθούν οι κρόκοι. Έχουμε μια καλή συνταγή για να μάθετε πώς να φτιάχνετε Παρφέ βανίλια με καραμέλα και αμύγδαλα

Και το τελευταίο πιάτο με έμπνευση από τη σκηνή Eat, Pray, Love που η Julia Roberts βράζει και καθαρίζει αυγά, συμπληρώνει ένα πιάτο με σπαράγγια, προσούτο και τοματίνια και μετά ξαπλώνει στο πάτωμα λέγοντας την διάσημη ατάκα: Dolce far niente. Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης, ας τον λέμε Cucina Caruso έχει γράψει μία νόστιμη συνταγή για Αυγά τηγανητά με σπαράγγια

Για πείτε; Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κι εμείς αυτό το ιταλικό μυστικό της ευτυχίας;