Οι σπόροι chia είναι μία υπερτροφή που εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια στον δυτικό κόσμο και με τον ερχομό της αγαπήθηκε εύκολα και εντάχθηκε στην καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται δεν είναι κατάλληλoi για όλους. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και μέταλλα, αυτοί οι μικρoσκοπικοί σπόροι μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητες παρενέργειες όταν λαμβάνονται με λάθος τρόπο ή από λάθος άτομα.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και γιατί η μέτρηση είναι το πραγματικό μυστικό για να αποκομίσουμε τα οφέλη τους με ασφάλεια.

Γιατί οι σπόροι chia δεν είναι για όλους

Αν και οι σπόροι chia είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών, δεν είναι κατάλληλοι για όλους. Άτομα με εντερικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλεργίες σε σπόρους, νεφρικά προβλήματα ή άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Όσοι έχουν προβλήματα με το ευερέθιστο έντερο

Για όσους έχουν προβλήματα με την πέψη, οι σπόροι chia μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση πριν την βελτιώσουν. Όταν μουλιάσουν, διογκώνονται και απορροφούν σχεδόν 10 φορές το βάρος τους σε νερό. Για τα ευαίσθητα στομάχια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα ή ακόμα και κράμπες.

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσετε με μισό κουταλάκι του γλυκού για να δείτε πώς αντιδρά το έντερό σας. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή άλλες ευαισθησίες του εντέρου πρέπει πάντα να μουλιάζουν καλά τα σπόρια chia και να πίνουν αρκετό νερό για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία.

Όσοι έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση

Οι σπόροι chia είναι φυσικά πλούσιοι σε άλφα-λινολενικό οξύ και κάλιο, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αν και αυτό είναι εξαιρετικό για άτομα με υπέρταση, μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ίλιγγο ή ασυνήθιστη κόπωση σε αυτά τα άτομα.

Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή ασπιρίνη

Εάν κάποιος παίρνει βαρφαρίνη, ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, οι σπόροι chia μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι φίλοι του. Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης αραιώνουν το αίμα. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή μωλωπισμάτων. Οι γιατροί συνιστούν συχνά να περιορίζεται η πρόσληψη chia σε όχι περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα και να συμβουλεύεστε έναν γιατρό εάν παίρνετε φάρμακα.

Όσοι έχουν αλλεργία στα σπόρια

Εάν υπάρχει γνωστή αλλεργία στο σουσάμι, το λινάρι ή τους σπόρους μουστάρδας, η chia μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις. Η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα είναι σπάνια, αλλά πιθανή. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν κνησμό, εξανθήματα, πρήξιμο ή αναπνευστικά προβλήματα μετά την κατανάλωση. Όσοι έχουν αλλεργία στους σπόρους πρέπει είτε να αποφύγουν εντελώς την chia είτε να κάνουν τεστ αλλεργίας πριν την προσθέσουν στη διατροφή τους.

Άτομα με νεφρικά προβλήματα

Για όσους πάσχουν από νεφρική νόσο, η υψηλή περιεκτικότητα της τσία σε κάλιο και φώσφορο μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Overnight Oats: Οι πιο θρεπτικοί συνδυασμοί για το ταπεράκι του γραφείου

Big 9: Αυτά είναι τα τρόφιμα που προκαλούν τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες