Τρώμε με το στόμα ή με το μυαλό; Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι ένας κύβος – gadget θα σας επέτρεπε να τρώτε τα πάντα χωρίς θερμίδες; Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η νέα τεχνολογία e-Taste που έρχεται να αλλάξει ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη γεύση, φέρνοντας τα πάνω – κάτω στη γαστρονομία. Φανταστείτε να δοκιμάζετε ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό χωρίς θερμίδες, να γεύεστε ένα sushi roll σε ένα εστιατόριο στο Τόκιο χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας ή να συμμετέχετε σε μια γευσιγνωσία κρασιού από το κινητό σας. Όχι, δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η εικονική γευστική εμπειρία είναι προ των πυλών.

Τι είναι το e-Taste και πώς λειτουργεί;

Το e-Taste είναι μια καινοτόμα συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν γεύσεις μέσω ηλεκτρονικών ερεθισμάτων, χωρίς να καταναλώνουν πραγματικό φαγητό. Αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και βασίζεται σε μια σειρά χημικών και ηλεκτρικών σημάτων που μιμούνται τη γεύση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα gadget που μοιάζει με μικρό κύβο, οι διαστάσεις του οποίου είναι περίπου 15mm. Αυτός ο κύβος περιέχει μικροσκοπικούς και επαφορτιζόμενους, χημικούς αισθητήρες και ασύρματους διανομείς που εντοπίζουν και μεταδίδουν βασικά δεδομένα γεύσης εξ αποστάσεως σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Το e-Taste είναι στερεωμένο σε μια λεπτή πλαστική λωρίδα που τοποθετείται στα δόντια, με τον κύβο να κρέμεται απ’ έξω. Όταν οι αισθητήρες του κύβου ανιχνεύουν ένα αντικείμενο φαγητού στο εικονικό περιβάλλον, το e-Taste απελευθερώνει χημικές ουσίες που προσομοιώνουν τις πέντε διαφορετικές γεύσεις. Έτσι, Οι χρήστες μπορούν να βιώσουν τις πέντε κατηγορίες γεύσεων, δηλαδή γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και ουμάμι λαμβάνοντας ερεθίσματα στη γλώσσα τους, οπότε και δημιουργείται η αίσθηση της γεύσης, χωρίς φυσική κατανάλωση τροφής.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν γεύσεις όπως λεμονάδα, κέικ, τηγανητό αυγό και καφέ με ακρίβεια έως και 87%. Όχι κι άσχημα για ένα «ηλεκτρονικό πιρούνι».

Τι σημαίνει αυτό για τη γαστρονομία;

Η μαγειρική, η εστίαση και η εμπειρία της γεύσης δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες. Αν το e-Taste εξελιχθεί, μπορεί να αλλάξει τα πάντα, από τον τρόπο που απολαμβάνουμε ένα γεύμα μέχρι τον τρόπο που λειτουργούν τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ.

Έρχεται η εποχή του Fine dining 2.0, που σημαίνει πως στο (άμεσο) μέλλον οι σεφ θα μπορούν να δημιουργούν γεύσεις που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, δίνοντας μια εντελώς νέα διάσταση στα «συμβατικά» μενού γευσιγνωσίας. Θα καθόμαστε σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι μας και θα μπορούμε να γευτούμε ένα αέρινο «πιάτο» με γεύση από καπνιστό λουκάνικο και mousse μάνγκο. Με το e-Taste, όλα (θα) είναι δυνατά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εικονική γεύση θα μας διευκολύνει και στις online αγορές, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν γιατί σας φαίνεται νόστιμο. Με το e-Taste, θα μπορούμε να δοκιμάζουμε ένα νέο κρασί ή μια σοκολάτα πριν αποφασίσουμε να προβούμε στην αγορά από το e-shop.

Πέρα όμως από την εμπειρία της γαστρονομίας, η πραγματική επανάσταση θα βρει την εφαρμογή της στην υγεία καθώς, η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη ή/ και υπέρταση προκειμένου να απολαμβάνουν γεύσεις χωρίς ζάχαρη ή αλάτι και χωρίς θερμίδες, μειώνοντας την ανάγκη για ανθυγιεινά πρόσθετα.

Θα το δοκιμάζατε;

Το e-Taste βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και έχει αρκετό δρόμο μπροστά του, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εδώ, θα τεθεί το μεγάλο ερώτημα: Θέλουμε να ζήσουμε αυτή την γευστική εμπειρία χωρίς το φαγητό; Ή μήπως η εμπειρία του φαγητού θα επιμείνει στην απόλαυση όλων των αισθήσεων αλλά και την σύνδεση με τους φίλους ή την οικογένεια;

Δείτε πώς θα λειτουργεί