Δύσκολο να πει κανείς ότι το είδος «καθαρόαιμο wine bar» ανθεί στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, περισσεύουν οι χώροι εστίασης με πλούσιες και ενημερωμένες λίστες κρασιών που αυτοχαρακτηρίζονται ως wine… κάτι. Το φαινόμενο αυτό ίσως να έχει την εξήγησή του στον πληθωρικό χαρακτήρα των κατοίκων της πόλης, που δύσκολα θα πιούν ένα κρασί σκέτο ή με κάποιο ελάχιστο συνοδευτικό.
Στο Souel Wine Concept Bar (Παύλου Μελά 16, τηλ.: 231 0262827), οι αδελφές Δούγια έστησαν πριν από 10 χρόνια τον δικό τους χώρο, αφιερωμένο κατ’ εξοχήν στο κρασί. Μικροσκοπικό και κουκλίστικο, φιλοξενεί στα ράφια του περίπου 250 ετικέτες, με έμφαση στον ελληνικό και ιδιαίτερα τον μακεδονικό αμπελώνα, ενώ δεν λείπουν και κάποιες «κοσμοπολίτικες» προτάσεις. Το Μέθη Bistro & Wine Bar (Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά, τηλ.: 2310 482401) είναι περισσότερο bistrot και λιγότερο wine bar, με πιάτα που δεν δυσκολεύονται να βρουν ταίρι ανάμεσα στις περισσότερες από 500 ετικέτες, από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα, από τις οποίες περίπου 20 προσφέρονται και σε ποτήρι.
Ο πεζόδρομος Αγίας Σοφίας & Γεωργίου Σταύρου 14 φιλοξενεί το Blé Vin (τηλ.: 2310 23120), μια μπουτίκ κρασιών, wine bar και prosciutteria. Λίστα με 400 ετικέτες από Έλληνες και ξένους οινοποιούς και δυνατότητα αγοράς για το σπίτι. Στην Παύλου Μελά 38 ο μικροσκοπικός χώρος του Wine Hideout (τηλ.: 2310 263527) διαθέτει 400 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα, ενώ περισσότερες από 100 σερβίρονται σε ποτήρι.
Από την οινική αυτή χαρτογράφηση δεν πρέπει να λείπουν το Franky’s Funky Wine Bar στη Διαμαντή Ολυμπίου 16 (τηλ.: 2310 525333), το Wine bistrot με 165 ετικέτες, πλούσιο μενού και live βραδιές με τζαζ μουσικές, καθώς επίσης και το Ef Pan Wines Deli and Spirits (Σαλαμίνος 10, τηλ.: 2310 552285) όπου θα απολαύσετε ισπανικά τάπας και κρασί σε ποτήρι μαζί με μια επιλογή 250 ετικετών, ελληνικών αλλά και από την Πορτογαλία και την Αργεντινή.