Ανανεωμένη και, όπως πάντα, ευχάριστη ελκύει τους φίλους της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας.

Η νεαρή Τζουτζούκα του Αντώνη Λιώλη – μόλις 2 ετών – είναι ένα από τα αξιόλογα γαστρονομικά εγχειρήματα, που έχουν αναδείξει την περιοχή του Ρουφ σε must προορισμό για όσους αγαπούν το καλό φαγητό σε χαλαρό περιβάλλον. Ο Αντώνης, εκτός από ιδιοκτήτης, είναι και νονός του μαγαζιού, στο οποίο και έδωσε ένα όνομα, που του θυμίζει τη μητέρα του, την κυρία Φλωρένια, «ιδιαίτερα γλυκός άνθρωπος και δεινή μαγείρισσα, που περνούσε πολλές ώρες στην κουζίνα φτιάχνοντας καταπληκτικά φαγητά» όπως λέει ο ίδιος.

Σπίτι της καταπληκτικής Τζουτζούκας είναι το παλιό καφενείο και το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς τα οποία ενώθηκαν και ανακαινίσθηκαν. Η όψη του παλιού καφενείου έχει εσκεμμένα διατηρηθεί, δίνοντας στο μαγαζί έναν επιμελώς ατημέλητο χαρακτήρα και δημιουργώντας αυτόματα ένα έντονα οικείο συναίσθημα, που προτρέπει τους καλεσμένους της να γίνουν όλοι μια μεγάλη, κεφάτη παρέα. Μεγάλες τζαμαρίες αγκαλιάζουν τον χώρο και ελκυστικά φυτά διακοσμούν διακριτικά το μαγαζί, ενώ η ανοιχτή κουζίνα σκορπά ευωδιές και ενώνεται αρμονικά με το μπαρ, όπου πάνω του φιγουράρουν πολλών ειδών ποτά. Σιδερένια τραπέζια απλώνονται στον εσωτερικό, καθώς και τον εξωτερικό χώρο πάνω στο φαρδύ πεζοδρόμιο, όπου και περιστοιχίζονται από φυτά, δημιουργώντας την αίσθηση μιας οικογενειακής αυλής.

Με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της εστίασης (Circus, Blue Bamboo), ο Αντώνης προσφέρει στο καινούργιο του μαγαζί ελληνική κουζίνα με εξαιρετικές δημιουργικές και μεσογειακές νότες. Τον Ιούλιο, ο Γιάννης Μενεξής και ο Ιάσωνας Καρίπης ανέλαβαν καθήκοντα head chef και sous-chef αντίστοιχα. Διατήρησαν αγαπημένα πιάτα και πρόσθεσαν νέα που προσφέρουν εκπληκτικές γευστικές απολαύσεις. «Με γνώμονα τις δικές μας προτιμήσεις, αλλά και τις επιθυμίες των θαμώνων μας, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για εμάς, δουλεύουμε όλοι με πολύ ενέργεια και κέφι σαν ομάδα, στοχεύοντας στη συνεχή αναβάθμιση του μενού μας το οποίο βασίζεται πάντα σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες», τονίζει ο Αντώνης.

Στο μενού παραμένουν μερικά από τα δημοφιλή πιάτα της Τζουτζούκας, ανάμεσά τους και το οστό από μοσχαρίσιο πόδι, που ψήνεται στο φούρνο και τη σχάρα, παίρνοντας μια ελαφριά κρούστα, πασπαλίζεται με μπούκοβο, θυμάρι και τσίλι και σερβίρεται με φρυγανιστό προζυμένιο ψωμί, και τα τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, που σοτάρονται σε δυνατή φωτιά με μπαχαρικά, σιγομαγειρεύονται συνοδεία αρωματικών λαχανικών και σερβίρονται πάνω σε τραχανά Αράχωβας με πίκλα σέλερι. Ανανεωμένη εμφανίζεται η ταραμοσαλάτα -πλέον με γαύρο μαρινάτο και προπύρα Σπετσών- καθώς και η φάβα Σαντορίνης με ξιδάτο χταπόδι και chutney καραμελωμένου κρεμμυδιού. Στα νέα και ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα του μενού συμπεριλαμβάνεται και η δροσερή σαλάτα με ντοματίνια, ξινομυζήθρα Κρήτης, χώμα χαρουπιού με μυρωδικά και οξύμελο, το μαριναρισμένο σε λάιμ και πορτοκάλι λαυράκι, η παστή παλαμίδα με χόρτα εποχής, μαυρομάτικα φασόλια και σάλτσα εσπεριδοειδών, το κους κους «σαγανάκι» με σοταρισμένες με σκόρδο και ούζο γαρίδες και κρέμα κατσικίσιας φέτας, καθώς και η εξαίσια χοιρινή πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας, πράσο, ραπανάκι κονφί και σάλτσα σόγιας.

Το μενού θα συνεχίσει να ανανεώνεται με βάση την εποχικότητα και τις επιθυμίες των θαμώνων της Τζουτζούκας. Τα Σαββατοκύριακα κάνουν την εμφάνισή τους και πιάτα ημέρας που κατά κύριο λόγο «θα ήθελε κανείς να φάει στο σπίτι του τις Κυριακές», όπως λέει ο Γιάννης. Εμείς δοκιμάσαμε το εξαιρετικό και ελαφρώς καπνιστό με γλυκιές νότες γιουβέτσι με σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κιμά και τριμμένη ξινομυζήθρα. Νέες προσθήκες και στα επιδόρπια με την τιραμισού ελληνικού καφέ με μουστοκούλουρο να ξεχωρίζει. Κρασιά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, και signature κοκτέιλ, από τα οποία ξεχωρίζουν η Paloma και το καταπληκτικό Bloody Mary, συνοδεύουν όμορφα το γεύμα. Με άκρως νόστιμη κουζίνα, ανέμελη ατμόσφαιρα και ζεστή φιλοξενία, η Τζουτζούκα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης για καλό φαγητό και διασκέδαση.

info
Βασιλείου του Μεγάλου 32, Ρουφ, τηλ. 211 7156730, Instagram: tzoutzouka_rouf

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα