Το comfort food είναι το φαγητό που μας κάνει να νιώθουμε οικεία και μας δημιουργεί νοσταλγία. Δεν έχει σκοπό να μας εκπλήξει ή να μας εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του αλλά να βγάλει νοστιμιά αναδεικνύοντας, με φροντίδα, την καλή πρώτη ύλη. Έτσι φαίνεται να το έχει στο μυαλό της η σεφ Μαρίνα Χρονά η οποία πριν λίγους μήνες άνοιξε Το Ρίνι, ένα μπιστρό που βρίσκεται στο όμορφο και ήσυχο στενό της οδού Ρεθύμνου πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η Μαρίνα Χρονά σπούδασε στη Le Cordon Bleu του Παρισιού, εργάστηκε στα αστεράτα του Σαν Σεμπαστιάν και της Στοκχόλμης, στο αθηναϊκό Botrini’s, διαγωνίστηκε ακόμα και στα τηλεοπτικά Hell’s Kitchen και Top Chef μαζεύοντας πολλές και διαφορικές εμπειρίες. Πάντα όμως είχε στόχο να ανοίξει κάποια στιγμή το δικό της μαγαζί. Ως Κυψελλιώτισσα στήριξε την περιοχή της και έκανε την αρχή με το Santo Belto στην Αγίας Ζώνης όπου ξεχώρισε για το ελληνικό brunch και όχι μόνο. Τώρα, πιστή στην αγάπη της για το κέντρο, επέλεξε μια περιοχή, wannabe πιάτσα, που έχει κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη
Ο χώρος είναι μικρός, ψηλοτάβανος και πολύ φωτεινός κι αυτό του χαρίζει ωραία ενέργεια. Μοιάζει περισσότερο με μια ευρύχωρη ανοιχτή κουζίνα ενός μεγάλου σπιτιού που μοσχοβολάει συνεχώς. Λιτά διακοσμημένος, με vintage παρκέ, κάδρα με πολύχρωμα σκίτσα, και άνετες 70s καρέκλες, χωράει γύρω στα 15 άτομα. Μπροστά στις μεγάλες τζαμαρίες που ανοιγοκλείνουν έχει ένα ξύλινο πάσο που βολεύει περισσότερο τα πρωινά για καφέ, brunch και χάζεμα στην περατζάδα ενώ στο πλάι-πίσω στη μίνι αυλή, τα λευκά μεταλλικά τραπέζια με τις ασορτί καρέκλες τους και οι πρασινάδες των γύρω πολυκατοικιών στήνουν ένα ρομαντικό καταφύγιο στην καρδιά της πόλης, ό,τι πρέπει για βραδιές με γλυκό καιρό.
Βρεθήκαμε εκεί ένα ήπια χειμωνιάτικο βράδυ Τετάρτης. Το Ρίνι ήταν γεμάτο και αυτό έδινε ακόμα περισσότερη ζωντάνια και στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό χώρο του ενώ η κουζίνα δούλευε ασταμάτητα, με ακρίβεια ρολογιού. Έτσι είναι καθημερινά όπως μάθαμε στην πορεία γι αυτό και δεν κλείνει καμία μέρα. Σε αυτό συμβάλει βέβαια η αυξημένη κίνηση της περιοχής αλλά και οι γνώριμες γεύσεις του.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη
Η Μαρίνα έχει αδυναμία στα υλικά της κάθε εποχής, στα προϊόντα μικρών παραγωγών και στις ελληνικές τοπικές κουζίνες: «Μου αρέσει να ψωνίζω από τη γειτονιά, ο μανάβης και ο κρεοπώλης μου είναι εδώ δίπλα. Θέλουμε να τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν κι εκείνοι αντίστοιχα, είναι μια σχέση αλληλένδετη, αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μπαίνουν στη διαδικασία να ψάχνονται περισσότερο και μας έχουν στο νου τους κάθε φορά που βρίσκουν κάτι καλό ή κάτι πιο σπάνιο-περίεργο, όπως π.χ. άγρια μανιτάρια, γιατί ξέρουν ότι θα το εκτιμήσουμε, θα το χρειαστούμε και θα το πάρουμε επιτόπου». Πέρα από τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, τα διαλεχτά κρέατα και τα ψάρια, μπουράτα Κερκίνης από τον Μπέκα, αρσενικό Μπαμπούνη, γραβιέρα Σύρου και γίγαντες Πρεσπών είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που χρησιμοποιεί. Και το καλύτερο; Προμηθεύεται ψωμί από τον θρυλικό Ρεμούνδο.
Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς
Τα πιάτα είναι γνώριμα, προσιτά και ισορροπημένα ενώ οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές. Στο ψητό λάχανο με βινεγκρέτ ταχίνι, φουντούκι, σταφίδες, ξινόμυλο και τριμμένη φοκάτσια η αψάδα του σκόρδου και η διακριτικότητα του ροζ πιπεριού δίνουν ωραία ένταση, οι γήινες γεύσεις και τα τραγανά στοιχεία πρωταγωνιστούν ενώ η γλύκα με την οξύτητα παίζουν στα ίσια. Το βίγκαν φρικασέ άγριων μανιταριών με σταμναγκάθι και μυρωδικά που αντί για αβγολέμονο δένεται με πουρέ σελινόριζας είναι τόσο πλήρες σε γεύση και υφή που δεν υπολείπεται σε τίποτα του «κανονικού».
Όσο για τις πατάτες γιαχνί με λουκάνικο μαύρου χοίρου και τυροκαυτερή είναι μια περίπτωση που ξυπνά αναμνήσεις κάθε είδους και προσφέρεται για απανωτές βούτες αφού συνδυάζει τη βαθιά γεύση του μελωμένου σπιτικού κοκκινιστού με τη σπιρτάδα μερακλίδικων μεζέδων. Το μαλακό κατσικάκι με χυλωμένο κουσκούς και αρσενικό Νάξου και το ραγού κόκορα με μεγάλα κοχύλια και γραβιέρα Σύρου αποδεικνύουν ότι το σιγανό μαγείρεμα είναι η μεγάλη βιρτουοζιτέ της κουζίνας αυτού εδώ του μαγαζιού.
Φωτογραφία: www.instagram.com/torini_athens/
Η πανακότα τριαντάφυλλο με φιστίκι Αιγίνης είναι φίνα αρωματική και ευχάριστα δροσερή. Ωστόσο, το γλυκό που παίρνει άριστα είναι το layer cake. Ζουμερή ζύμη, δουλεμένη με κακάο και αβοκάντο, στρώσεις βελούδινης σοκολατένιας βουτυρόκρεμας με πλούσια γεύση αληθινής κουβερτούρας και από πάνω ελάχιστο ανθό αλατιού για τη γευστική απογείωση. Η καλύτερη αφορμή για να επανέλθουμε και να δοκιμάσουμε και το brunch λίαν συντόμως.
Info
Ρεθύμνου 8, Αθήνα, τηλ.: 210 8836 781
Τιμή: 20-25 ευρώ, χωρίς κρασί
Κεντρική φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη