Το εστιατόριο που δίδαξε στους Αθηναίους την upscale ασιατική κουζίνα, πριν 30 χρόνια με αφετηρία το 1993, τώρα στη νέα του θέση στην Ξενοκράτους, ενσωματώνει στο μενού του το διεθνές γαστρονομικό trend «Ιtameshi» δηλαδή το μιξάρισμα της Ιταλικής και της Ιαπωνικής κουζίνας (Itameshi =ιταλικό φαγητό στα γιαπωνέζικα). Παράλληλα ανανεώνει την γκάμα των κλασικών γιαπωνέζικων σπεσιαλιτέ και περιλαμβάνει μια συναρπαστική συλλογή από εκλεκτά Sake στη wine list. Υπεύθυνος για το μιξάρισμα των γεύσεων Ιταλίας -Ιαπωνίας και την γαστρονομική ανανέωση του μαγαζιού με το ρομαντικό όνομα -Κiku σημαίνει χρυσάνθεμο-, ο εμπειρότατος σεφ Sergei Osipov.

Ξεκινήσαμε με το γεύμα μας με τα προκλητικά Spicy edamame με butter sauce και kimchi από τα ωραιότερα της πόλης. Το ταρτάρ από φρέσκο κιτρινόπτερο τόνο Αλοννήσου πάνω σε ρύζι με γαρνιτούρα από τραγανό φύκι nori και χαβιάρι osetra σας καλεί σε ένα διαδραστικό παιχνίδι αφού φορμάρετε οι ίδιοι το έδεσμα: παίρνετε με το κουτάλι το ρύζι, ακουμπάτε πάνω το ταρτάρ τόνου και τυλίγετε σε ρολάκι με το φύκι. Fancy & tasty.

Μια εξαιρετική επιλογή από την κατηγορία των sashimi -nigiri είναι το μαγιάτικο σασίμι «Hamachi» με βινεγκρέτ ρυζιού, σως yuzu -σόγια, τοματίνια τσέρι και σέλινο. Η σάρκα του ψαριού λιώνει στο στόμα, οι εξωτικές σάλτσες με την όξινη –umami ψυχή, ισορροπούν όμορφα με το μεσογειακό δίδυμο -τοματίνια -σέλινο. Για τους οπαδούς των nigiri, η τριλογία Nigiri λαβράκι -σολομός -chu toro (τόνος κοιλιά) είναι μια ικανοποιητική επιλογή.

Φτάνοντας στην πράσινη σαλάτα με βασιλικό καβούρι, αβοκάντο αγγούρι και wafu dressing (με σουσάμι, σόγια, λάιμ) παίρνετε μια αναγκαία φρέσκια γαστρονομική ανάσα για να συνεχίσετε με ενδιαφέροντα ρολάκια: Ρολάκια Suzuki με λαβράκι και ρολάκια με γαρίδες και χτένια inside out με σος από yuzu και σόγια.

Πολύ δυνατό πιάτο γεμάτο εντάσεις γεύσεις οι Gyozas με γαρίδες και καπνιστή πανσέτα και σος από yuzu, σόγια και σκόρδο (άριστα μαγειρεμένες οι ζουμερές γαρίδες) και εντελώς ξεχωριστό το πιάτο Τwo way prawns. Από τη μια οι γαρίδες γίνονται tempura πανάλαφρη και δαντελωτή και από την άλλη γίνονται σωτέ με σάρκα σαν απολαυστικό αφρό. Η κρεμώδης πικάντικη σος wasabi είναι έκρηξη φρεσκάδας. Από τα πιο ωραία πιάτα.

Σε άλλο ύφος τα Τacos με Wagyu Kagoshima A5 Plus και Oyster sauce. Εκπληκτικά νόστιμο το κρέας, πολύ δυνατή η σος -μένει στον ουρανίσκο καθενός, να κρίνει αν έπρεπε να υποχωρήσει η ένταση της σος προς όφελος του κρέατος.

Σε αυτό το σημείο, η διαδοχή των πιάτων άφησε στην άκρη την ασιατική γευστική ψυχή για να περάσει σε δυτικές γαστρονομικές συγκινήσεις. Μπορεί να ακούγεται σοκαριστικό, αλλά στο ασιατικό Κiku θα ξετρελαθείτε με τα παϊδάκια στη σχάρα. Τρυφερά, ζουμερά, με ξεροψημένο λιπάκι κατά μήκος του οστού με ελαφρύ, ευπρόσδεκτο άρωμα καπνού. Μια πραγματική απόλαυση που δεν θα περίμενες να βρεις σε ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο.

Αμέσως μετά, πίτσα. Η Ιtameshi στιγμή του μενού έρχεται με την Πίτσα Rucola με χειμωνιάτικη τρούφα, μοτσαρέλα και ρόκα. Άλλη μια γαστρονομική έκπληξη. Λεπτή υπέροχη τραγανή ζύμη ζωντανά τα λαχανικά, ελαφρύ το άρωμα της τρούφας σε λεπτότατα φετάκια, ίσα ίσα που χαϊδεύει του ρουθούνια. Η ιταλική κουζίνα είχε δηλώσει την παρουσία της στις μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, καθώς τότε εισήλθε στην αγορά της Ιαπωνίας το σπαγγέτι και δημιουργήθηκε το γαστρονομικό κίνημα Yōshoku που ενσωμάτωνε δυτικά πιάτα στη γιαπωνέζικη κουζίνα.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε πάντως από Ιταλοαμερικανούς που έφτασαν στην Ιαπωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τα πολλά ιταλικά εστιατόρια που ιδρύθηκαν με τους Ιάπωνες σεφ να γοητεύονται από τα υλικά και τις τεχνικές της ιταλικής κουζίνας. Όταν το 1990 έσκασε η ασιατική οικονομική φούσκα (θυμόσαστε ίσως τις τίγρεις της Ασίας) οι Ιάπωνες βρήκαν στην ιταλική κουζίνα μια πιο οικονομική και ταυτόχρονα γοητευτική -εξωτική λύση του dining out. Σήμερα το γαστρονομικό είδος Itameshi έχει διεθνή εξάπλωση και αναγνώριση και στο Κiku θα κάνετε τη γνωριμία του σε ένα πολύ γοητευτικό περιβάλλον.

Το μαύρο χρώμα που κυριαρχεί στη σάλα και το μπαρ «φωτίζεται» από ένα καταπληκτικό ολόχρυσο φεγγάρι (ή ήλιο;) στο βάθος της αίθουσας όπου βρίσκεται κατά την άποψή μας και το πιο προνομιακό τραπέζι. Σε αυτό το σημείο της σάλας όλα είναι μαύρα οι καναπέδες, τα τραπέζια οι καρέκλες. Στην άλλη μεριά της αίθουσας με τα ψηλά παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο, κυριαρχεί το γκρενά στα τραπεζοκαθίσματα και ένα άκρως εντυπωσιακό μοντέρνο φωτιστικό οροφής με τεράστιες ροζ -μοβ ιριδίζουσες γυάλινες «φούσκες» του Tom Dixon (η διακόσμηση είναι της Σίσσυς Φειδά). Από το παλιό αρχοντικό, σε πλήρη αντίστιξη με την goth αισθητική ένα τμήμα της ζωγραφισμένης οροφής διατηρεί την λεπταίσθητη χαριτωμένη αισθητική του.

Τόσο στο τραπέζι όσο και στο μπαρ εκτός από τα εκλεκτά premium σάκε, θα δοκιμάσετε tailor made cocktails από τον bartender Νίκο Γκογκίδη και εκλεκτούς οίνους από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και αν θέλετε, θα φάτε. Ο αισθησιασμός του χώρου, που ξεκινάει από τις dark χρωματικές επιλογές της σάλας στο ισόγειο του όμορφου νεοκλασικού, συνεχίζεται στο σούπερ μπιτάτο μπαρ με Dj sets και στον πολυτελή prive χώρο Casa Chic στον όροφο για εκδηλώσεις και γεύματα, με soft sexy undertones στη διακόσμηση. Η λουλουδάτη ταπετσαρία στον τοίχο της παλιάς ξύλινης σκάλας σε moody χρώματα σε βάζει στο κλίμα από το πρώτο σκαλοπάτι. Η θεατράλε ατμόσφαιρα, ντύνεται ηχητικά με εκπληκτικές έθνικ/alternative μουσικές από την Dj Λίλα.

info
Ξενοκράτους 21, Κολωνάκι, τηλ: 210 3647033

Το άρθρο της εβδομάδας