Ζέστη, ζέστη, ζέστη. Αυτό γίνεται εκεί έξω αυτή την εβδομάδα. Ευτυχώς που σιγά σιγά η πόλη αρχίζει να αδειάζει και η κίνηση τουλάχιστον έχει περιοριστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αφίξεις – έχουμε πει ότι αυτές δεν σταματούν ποτέ.

Μια από τις πιο πρόσφατες είναι Το Ρίνι (Ρεθύμνου 8, Αθήνα, τηλ. 2108836781) που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί η Μαρίνα Χρονά (ίσως να την γνωρίζετε από το κυψελιώτικο Santo Belto) άνοιξε μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Τσιλίδη, ένα μικρό all day μαγαζί όπου οι δυο τους μαγειρεύουν σαν το σπίτι τους. Δίνουν βάση στους Έλληνες μικρούς παραγωγούς και τα φρέσκα υλικά. Και επειδή είναι all day, σερβίρει και brunch και φυσικά ποιοτικό καφέ από το The Underdog στο Θησείο.


Και μιας και αναφέρθηκα στο The Underdog να σας πω ότι εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά από τα χέρια του Τάσου Δεληχρήστου πριν από 7 περίπου χρόνια τον δροσερό espresso tonic. Έναν άκρως καλοκαιρινό ρόφημα που παντρεύει τον στιβαρό χαρακτήρα ενός espresso με τον παιχνιδιάρικο προφίλ ενός tonic. Προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες, όμως έχει γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα στην άλλη όχθη του Αντλαντικού, στην Αμερική. Είναι ένας καφές που φτιάχνεται εύκολα, είναι απολαυστικός και σας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείτε με τα πολλά και διαφορετικά tonic που κυκλοφορούν στην αγορά. Προσωπικά, τον απολαμβάνω μετά το φαγητό ή νωρίς το απόγευμα όταν ο οργανισμός ζητά κάτι δροσερό και ενέργεια.


Επιστροφή στα νέα λανσαρίσματα. Στο Geco, το εστιατόριο του επιβλητικά πράσινου ξενοδοχείου Gatsby (Λέκκα 14, Αθήνα, τηλ.: 2103216001), την επιμέλεια του μενού έχουν αναλάβει η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, οι οποίοι επιστρέφουν μετά από το κλείσιμο του Funky Gourmet. Τα πιάτα που φτιάχνουν εδώ, αντικατοπτρίζουν την πληθωρική και ιδιαίτερη προσωπικότητα των δύο σεφ, και έχουν ένα κοινό παρανομαστή: τη νοστιμιά. Από την άλλη, είναι και η ατμοσφαιρική στοά που έχει ντυθεί με πολλά φυτά και από μόνη της τράβα την προσοχή να την επισκεφτείτε.


Photo Credits: Kynthia Kindeli

Στα νέα της εβδομάδας είναι και το καινούργιο street food μαγαζί που ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και θα βρίσκεται απέναντι από το CTC, στον Κεραμεικό. Η φιλοσοφία του θα είναι ότι θα σερβίρει πιάτα τα οποία θα φτιάχνονται από πρώτες ύλες οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν στην κουζίνα του γκουρμέ εστιατορίου. Θα μπορείτε είτε να καθίσετε για να τα απολαύσετε, είτε να τα πάρετε για το σπίτι. Σύμφωνα με τον ίδιο το σεφ, το νέο του αυτό εγχείρημα θα είναι έτοιμο γύρω στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Εκτός των τειχών τώρα, βρέθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης τις προάλλες. Επισκέφτηκα ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια που άνοιξε ξανά, σε νέα διεύθυνση. Πρόκειται για το The Walls (Κοσμά Ζώτου 6, Ηράκλειο, Κρήτης, τηλ. 2810344348). Ο Μάνος Μανιαδάκης, chef και ιδιοκτήτης, σερβίρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού με ωμές παρασκευές -αχ αυτό το ταρτάρ του με την γλυκοπατάτα- αλλά και πιάτα με ντόπιες αναφορές, όπως εκείνο το πληθωρικά χορταστικό αρνίσιο κότσι με πιλάφι, στακοβούτυρο και μυζήθρα. Στη σύντομη αυτή εξόρμησή μου, επισκέφτηκα και στο καινούργιο εστιατόριο Thymises που βρίσκεται στο επίσης νέο ξενοδοχείο Pnoe (Παραλία Καρτερού, Ηράκλειο, τηλ. 2810000990). Στην ουσία είναι το πρώτο αδερφάκι του γνωστού εστιατορίου Πεσκέσι. Η ομάδα του Παναγιώτη Μαγκανά (ιδιοκτήτης) στηρίζεται στην παραδοσιακή, τοπική κουζίνα και με τις πρώτες ύλες που οι περισσότερες έρχονται από την φάρμα που διαθέτουν λίγο πιο έξω από το Ηράκλειο, δημιουργούν νόστιμα, βαριά πιάτα που δύσκολα ξεχνά κανείς την γεύση τους.