Όσο περνούν οι μέρες του Σεπτεμβρίου και «ανοίγει» η σεζόν για τον χώρο της εστίασης, τόσο φτάνουν στα αυτιά μας ειδήσεις για νέα μαγαζιά που πρόκειται να ανοίξουν. Και δεν είναι λίγα, πιστέψτε με.

Κάποια φιλοδοξούν να ανοίξουν στις αρχές του άλλου μήνα, όπως για παράδειγμα το Αορίτης. Πρόκειται για το νέο κρητικό εστιατόριο, αυτή τη φορά, του Σήφη Μανουσέλη, γνωστός μας από το Tsiftis Gastrokoutouki, που θα βρίσκεται και αυτό στα Ιλίσια, λίγα μόλις μέτρα μακριά. Τι θα μας σερβίρει; Μα φυσικά όλα τα καλά της κρητικής κουζίνας. Από πιλάφι, αντικριστό, χοχλιούς με ξινόχοντρο μέχρι τσιγαριαστό κατσίκι και άλλα. Θα πίνουμε μόνο αμπελώνα από το νησί και εμφιαλωμένες τσικουδιές.

Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Την ίδια περίοδο περιμένουμε να ξεκινήσει και ο Άνταμ Κοντοβάς το μπιστρό Ex Machina, στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στην οδό Εμπεδοκλέους. Μην περιμένετε ότι θα κάνει τα γνωστά του ασιατικά fusión, αλλά θα βάλει την ελληνική κουζίνα στο επίκεντρο και να την παρουσιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο και νόστιμο τρόπο.

Στο Κεραμεικό, περιμένουμε το Ortsag, το νέο street food φιλοσοφίας μαγαζί του Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Θα είναι self service και ο κατάλογος του θα έχει τέσσερα διαφορετικά μπέργκερ (ένα με ξεψαχνισμένο κρέας, ένα με μπιφτέκι, ένα με ψάρι κι ένα ακόμα με θαλασσινά) καθώς και κάποια ακόμα πιάτα στα οποία θα αξιοποιούνται υλικά που περισσεύουν από το κοντινό CTC.

Ένας ακόμα μισελενάτος μάγειρας από φέτος κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα στο Κολωνάκι (στη συμβολή της Πλουτάρχου με την Καρνεάδου). Μιλάω για τον σεφ του Pelagos, Luca Piscazzi, ο οποίος θα επιμελείται την κουζίνα του νέου Gorlomi, ένα ιταλικό εστιατόριο με έμφαση στο ψάρι και στα θαλασσινά.

Φωτογραφία: William Faithful

Για το αδερφάκι του Basegrill στη Γλυφάδα, σας τα είπα την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνο όμως που δεν σας είπα είναι ένα άλλο κρεάταδικο στα Ιλίσια, πίσω από το παλιό Hilton. Ο λόγος για το το ΟΧ, ένα εστιατόριο που θα πατάει στην φιλοσοφία της ελληνικής ψησταριάς. Την κουζίνα του έχει αναλάβει ο Μιχάλης Νουρλόγλου και θα παίζει με τις ψησταριές και τις φωτιές. Μεγάλη βάση έχουν ρίξει στην επιλογή των κρεάτων καθώς θα συνεργάζονται με μικρές επιλεγμένες ελληνικές φάρμες.

Στις γλυκές αφίξεις έκτος από το ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο The Zillers Pastry bar, άνοιξε πρόσφατα στο Σύνταγμα το Pavlov. Είναι το αδερφάκι (ναι και άλλο αδερφάκι) του γνωστού ζαχαροπλαστείου της Νέας Ερυθραίας Pavlov Lab. Η διαφορά τους είναι ότι έκτος από τα φανταστικά γλυκά που φτιάχνει ο Αλέξανδρος Παυλώβ με την ομάδα του, θα βρείτε και αλμυρά σάντουιτς αλλά και ποιοτικό καφέ – συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters.

Τέλος, έχω και ένα wine bar. Πίσω από το Oh! Dio, όπως ονομάζεται, που άνοιξε στην οδό Αδριανού, βρίσκονται η γνωστή και αεικίνητη Φωτεινή Παντζιά και ο Άγγελος Δαμουλιάνος της διαδικτυακής κάβας botilia.gr. Το όνομά του κάνει ένα λογοπαίγνιο με την λέξη «ωδείο», μιας και στεγάζεται στο διατηρητέο νεοκλασικό του Ωδείου Αthenaeum-Μαρία Κάλλας. Η λίστα κρασιών αντλεί κατά κύριο λόγο από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και διεθνείς ετικέτες, με το σύστημα Coravin να σας επιτρέπει να δοκιμάσετε πολλά κρασιά με το ποτήρι.