Αυτή την εβδομάδα βρέθηκα στα Γιάννενα. Οι αθλητικές μου υποχρεώσεις -ετοιμάζομαι για τα 42 χλμ. του Μαραθωνίου της Αθήνας- με ανέβασαν μέχρι την όμορφη πόλη της Ηπείρου με τη γοητευτική λίμνη αλλά και την φανταστική μπουγάτσα του θρυλικού Σελέκτ (Αβέρωφ 2, τηλ. 2651071073) απέναντι από το παλιό ρολόι. Η συγκεκριμένη μπουγάτσα είναι από μόνη της ένας λόγος για να βρεθεί κανείς στα Γιάννενα και -πιστέψτε με- δεν λέω υπερβολές. Η κρέμα της είναι τόσο λαχταριστή, μυρίζει φρέσκο βούτυρο και το φύλλο της τραγανό και εξίσου βουτυράτο. Τη σερβίρουν με ένα ψωμάκι (μου είπαν ότι είναι μια παλιά συνήθεια όταν η μπουγάτσα δεν είχε φύλλο και ήταν μόνο κρέμα) που προσωπικά το αφήνω πάντα για να το φάω μετά, και με μπόλικη κανένα και άχνη ζάχαρη. Φυσικά, ποτέ δεν μένω στο ένα κομμάτι κι ας το μετανιώνω μετά, με την ενόχληση που μου προκαλεί στο στομάχι η κανέλα.
Επισκέφτηκα επίσης και το Μαγαζάκι που λέγαμε (Εθ. Αντιστάσεως 44, τηλ. 6948187769). Εκεί η Μαρία Κλήμη, μια πρώην φιλόλογος, που άφησε τις τάξεις και μπήκε στην κουζίνα την μεγάλη της αγάπη, αντλεί έμπνευση από τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και δημιουργεί νόστιμα πιάτα με μια πιο σύγχρονη ματιά. Συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και παίζει με την εποχικότητα. Ωραίες οι γεμιστές με λουκάνικο και κουκουνάρι, το παστίτσιο με τα μοσχαρίσια μάγουλα, τα μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια στο ωραία λεμονάτο αυγολέμονο καθώς και το σοκολατένιο γλυκό που το φτιάχνει με ελαιόλαδο.
Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσα να μην πάω και μια βόλτα από την παραδοσιακή ταβέρνα Χρύσανθος (Αμφιθέα, τηλ. 2651081892). Οι πίτες της Αριστέας Μηλιώτη είναι ξακουστές και φυσικά πεντανόστιμες. Συνήθως, στον κατάλογο έχει δύο – η μια είναι πρασόπιτα – τα Σαββατοκύριακα παραπάνω, αλλά καλό θα ήταν όταν πάρετε να κάνετε κράτηση για τραπέζι, να κάνετε και κράτηση για ένα κομμάτι πίτα. Όποια κι αν είναι αυτή. Τα κρέας που βάζουν στη σχάρα και στη φωτιά είναι κατεξοχήν ντόπια και ξέρουν να τα ψήνουν. Μην παραλείψετε να πάρετε και τα τηγανητά κολοκυθάκια, τα οποία είναι σκέτη γλυκά.
Για τους λάτρης του καφέ (σαν και μένα) στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει το Kofi Microroastery (Κατσιμήτρου 4, τηλ. 2651607219). Χωμένο μέσα στους πεζόδρομους της παλιάς πόλης, πιάνει μια ωραία γωνία και απλώνει τραπέζια έξω που γίνονται πραγματικά ανάρπαστα. Εκεί δοκίμασα έναν πολύ ενδιαφέρον καφέ από την Κόστα Ρίκα και έναν ακόμα από την Κολομβία αλλά και ένα πληθωρικό Croque Madame (σε τιμή που θα σας εκπλήξει) όπως και ένα carrot κέικ με γοητευτική υφή και λαχταριστή γεύση.
Και όλες αυτές τις μέρες που πέρασα στα Γιάννενα δεν μπορώ να μην σας αναφέρω την φανταστική φιλοξενεία που μου πρόσφεραν στο αν μην τι άλλο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Du Lac (K. Παπούλια & Ίκκου, τηλ. 2651059100). Ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη λίμνη και λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης. Με λίγα λόγια το κατάλληλο σημείο ώστε και να μπορείτε να χαλαρώσετε αλλά και να μην βρίσκεστε μακρία από όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που έχει να σας προσφέρει η πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Επιστροφή όμως στην Αθήνα με δύο νέες αφίξεις, αυτή τη φορά στην Κυψέλη που δείχνει να παίρνει τα πάνω της τελευταία. Το πρώτο είναι το Καφενείο Αλλιώς (Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, τηλ. 6955113063), ένα μοντέρνο καφενείο με νόστιμα και προσεγμένα πιάτα. Εκεί δοκίμασα μια πολύ ωραία φάβα με λουκάνικο, μια τυροκαυτερή – αληθινά καυτερή – μια σαλάτα με παντζάρια και κατσικίσιο τυρί από την Εύβοια και ένα «καλτ» σνίτσελ. Το δεύτερο είναι μια πιτσαρία που ακούει στο όνομα Lisa Athens (Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, τηλ. 6936772165). Έπεσα πάνω της κάνοντας μια βόλτα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος και από περιέργεια ζήτησα δύο pizze για το σπίτι. Ζήτησα την Lucifer με την ελαφρώς καυτερή n´duja καθώς και την κλασικά Margherita. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι το ίδιο να δοκιμάζει κανείς την pizza στο μέρος που την φτιάχνουν και στο σπίτι, όμως έχω να σας πω ότι άξιζαν τον κόπο. Για αυτό και θα επιστρέψω με περισσότερες λεπτομέρειες εντός των ημερών.
Τέλος, στα καλά και ενδιαφέροντα νέα της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση της συνεργασίας του Line με το Delta. Ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης θα ετοιμάσουν ένα ειδικό κοκτέιλ μενού που θα ταιριάζει στη φιλοσοφία του δυάστερου εστιατορίου και τα πιάτα του Θάνου Φέσκου και Γιώργο Παπαζαχαρία. Αυτό, λοιπόν, θα κινηθεί σε τρεις πυλώνες: Seasonal (εμπνευσμένα cocktails με εποχική πρώτη ύλη), Waste (cocktails με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή του food menu) και Pairing (cocktails με κοινό υλικό που ταιριάζουν γευστικά με το food menu).