Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μια γλυκιά παράδοση και πολλά, μα πάρα πολλά ζαχαροπλαστεία. Σε όποια γωνία και να κοιτάξεις υπάρχει και ένα σημείο με γλυκά. Τρίγωνα, εργολάβοι, γαλακτομπούρεκο, αρμενοβίλ, καζάν ντιπί και πολλά σιροπιαστά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γλυκίσματα που δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να τα δοκιμάσετε. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ με τις εμπειρίες της πόλης βρήκαμε όλα αυτά τα ιστορικά γλυκά που κουβαλούν μαζί τους αφηγήματα και ιστορίες ανθρώπων και πολιτισμών που τελικά, με την πάροδο των χρόνων, διαμόρφωσαν τη νόστιμη κουζίνα του Βορρά.
Στον Ήλιο (Αντιγονιδών 7, τηλ. 2310522114) που βρίσκεται στα Άνω Λαδάδικα, υπάρχει ένα από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία που λειτουργεί από το 1938. Εκεί, θα πάτε για τους φανταστικούς εργολάβους, αλλά και τα τρίγωνα που, εκτός από την κλασική κρέμα, κάποια γεμίζονται και με κρέμα αλμυρής καραμέλας. Για τρίγωνα επίσης παραδοσιακά θα πάτε στον Γ. Ελενίδη (Λεωφ. Κομνηνών 69, Πανόραμα, τηλ. 2310341531) για τα οποία μιλάει όλη η πόλη, αλλά και στη Δροσσά στη Θέρμη (Ταβάκη 24, τηλ. 2310466275) που έχουν αυτά τα ξεχωριστά με τη φοβερή κρέμα.
Στο ζαχαροπλαστείο Γεωργακούδας στην Καλαμαριά (Καπετάν Γκόνη 45, τηλ. 2314014828) θα πάτε για τα φοβερά σιροπιαστά βουτύρου και ειδικά για το κανταΐφι τριαντάφυλλο, τα τραγανά κουρκουμπίνια και το λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι, ενώ στη Νικηφόρου (Ελ. Βενιζέλου 54, τηλ. 2310243577) θα πάτε για το γαλακτομπούρεκο το οποίο το σιροπιάζουν δύο φορές.
Για παραδοσιακό αρμενοβίλ θα πάτε στον Μουρούζη (Μητροπόλεως 95, τηλ. 2310269712) και για πιο μοντέρνες εκδοχές στο Armenonville (Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310525112). Τέλος, για αφράτα ροδίνια, τα φοβερά απαλά αμυγδαλωτά που μυρίζουν ανθόνερο θα πάτε στο Ροδίνι (Π. Ιωακείμ 7, τηλ. 2310233365) όπου ο Ιορδάνης Τριανταφυλλίδης, ζαχαροπλάστης δεύτερης γενιάς, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Εκτός από τα κλασικά ετοιμάζουν και γεμιστά σε πολλές γεύσεις – δοκιμάστε εκείνη με το λεμόνι και το κάστανο. Στο μικρό εργαστήριο Oh la la (Φιλίππου 44, τηλ. 2310277199) η Σοφία Κουτσιάη παίζει με τη σοκολάτα και δημιουργεί μικρά, νόστιμα σοκολατάκια, τρουφάκια, αλλά και πλάκες σοκολάτας.