Ταξιδέψαμε μέχρι τη Θεσσαλονίκη και απολαύσαμε τη Nikkei pop up experience δια χειρός Δημήτρη Κατριβέση, στο Cloud Bar, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Onoma.
Δεν ξέρω αν ήταν η ιδανική συγκυρία που έκανε έναν αρχαίο βασιλιά των Ίνκας και του θεού Ήλιου-Ίντι μαζί με έναν Ιάπωνα πρίγκιπα να έρθουν και να ευλογήσουν αυτά τα πιάτα που προσγειώνονταν άξαφνα μπροστά μου, γεμάτα από μνήμες των αξεπέραστων γεύσεων που εισήγαγαν οι Ιάπωνες μετανάστες που βρέθηκαν τον 19ο αιώνα στο Περού, αν ήταν τα μαγικά χέρια του σεφ Δημήτρη Κατριβέση που είναι ο ροκ σταρ της Nikkei κουζίνας στην Ελλάδα, οι υπέροχες μουσικές και η θέα, αλλά αυτή η βραδιά στην ταράτσα του ξενοδοχείου Όνομα στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί βαθιά στη μνήμη μου.
Το σύμπαν μερικές, σπάνιες φορές, μοιάζει να συνωμοτεί υπέρ σου και κάτι τέτοιο ένιωσα πίνοντας το δροσερό pisco sour που απολαμβάνουν κατά κόρον στο Περού και τη Χιλή -πολύ καλύτερο από αυτά που είχα δοκιμάσει στη Χιλή- ακούγοντας πολύ ωραίες μουσικές και δοκιμάζοντας μερικά από τα ανεπανάληπτα πιάτα του Κατριβέση, τα οποία συμπυκνώνουν πολλά χρόνια θητείας σε κορυφαίες κουζίνες όπως της θρυλικής ομάδας του El Bulli, ταξίδια στην Ιαπωνία και βαθιά μελέτης στην κουζίνα Nikkei για να φτάσουν σε αυτό το ανώτερο επίπεδο λεπτότητας και γευστικής ακρίβειας.
Αλλά σίγουρα ακόμα και αυτά τα ραφινάτα πιάτα ενός pop up nikkei μενού που λανσάρει το μοντέρνο ξενοδοχείο Onoma στο καλοκαιρινό του Cloud Bar δεν μπορούν να ευφράνουν επαρκώς την καρδιά, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Και εδώ το σκηνικό στην ταράτσα του ξενοδοχείου είναι αυτό που χρειάζεται ο περουβιανοιαπωνικός μινιμαλισμός και η κρυφή απλότητα για να λειτουργήσουν: η ταμπέλα με το νέον που αναβοσβήνει κάπου στο βάθος και τα πλοία που παραμένουν αρόδο στον Θερμαϊκό μοιάζουν να είναι το ιδανικό ταμπλό-βιβάν, βγαλμένο από έναν urban πίνακα που στολίζει μια ωραία αισθητική-γευστική εμπειρία, όπου ο εκάστοτε gourmant θα βρει εδώ αυτό που ζητάει, δηλαδή μια δροσερή ταράτσα και ωραίες nikkei γεύσεις- μια κουζίνα που, ούτως ή άλλως, μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Με άλλα λόγια, ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης σίγουρα δεν θα διαψευστεί αν αποφασίσει να περάσει εδώ μια πανηγυρική έξοδό του.
Η αλήθεια είναι πως μόνο το όνομα του Κατριβέση, του οποίου τα πιάτα από την εποχή που τα δοκίμασα στο Sea You, στο Sani Marina έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου, είναι ένας λόγος για να πάρεις το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη και να προσγειωθείς στην ταράτσα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου που ούτως ή άλλως τιμάει τη μοντέρνα αποστολή του και τον χαρακτήρα του.
Αλλά η τελετουργία ενός δείπνου, που ανταποκρίνεται στο πλήρες Nikkei μενού, προορισμένο να ικανοποιήσει διαφορετικές απαιτήσεις και γούστα, είναι πραγματικά μοναδική: τα sushi πιάτα και συγκεκριμένα ο γοητευτικός συνδυασμός των Beef tataki roll με Shrimp tempura με την προσθήκη εξωτικών υλικών όπως μάνγκο είναι όνειρο και αρκούντως spicy, όπως δηλαδή αρμόζει σε ένα περουβιανής αισθητικής μενού, και ίσως τα καλύτερα που θα έχεις ποτέ γευτεί στη συμπρωτεύουσα. Ωστόσο, τα πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις και αρκούν για να μετατρέπουν μια απλή έξοδο σε πανηγυρική συνθήκη είναι τα οστρακοειδή: επιβάλλεται να γευτεί κανείς τα oysters on the Rocks δηλαδή τα μεγάλα στρείδια με το περίφημο γάλα της τίγρης με το απαραίτητο και άκρως καλοκαιρινό άρωμα καρύδας σερβιρισμένα στον πάγο: coconut leche de Tigre με ντελικάτα γιαπωνέζικα ponzu «μαργαριτάρια» (Japanese mint ponzu pearls).
Το μαριναρισμένο στο ίδιο γάλα Ceviche -το κλασικό, δηλαδή, παραδοσιακό tiradito– με τα επιβεβλημένα λάιμ αρώματα αρώματα, τα aji peppers και τα κρεμμύδια, είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του Περού και ένας από τους λόγους που η τίγρη θα ορμήσει για να σου αρπάξει για πάντα την καρδιά. Μετά από αυτό αλλά και τα εξωτικά τάκος με ταρτάρ από τόνο, σουσάμι και τσίλι πιπεριά, δεν μπορώ να μη ζητήσω ένα άλλο πιο δροσερό κοκτέιλ από αυτά που αποθεώνουν το περουβιανό pairing της βραδιάς για να συνεχίσω με κάποια εναλλακτικά τάκος όπως αυτά με ταρτάρ τόνου, σουσάμι και τσίλι πιπεριά. Αλλά ακόμα και αν δεν σου αρέσουν οι ωμές περουβιανές γεύσεις, τα οστρακοειδή και τα σούσι, εδώ έχεις την εναλλακτική των πιο απίθανων bao buns που έχεις δοκιμάσει ποτέ: τα τηγανητά Cha siu bao lomo saltado είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που σχεδόν ξεχνάς το εξαίσιο περιεχόμενο που είναι η γέμιση με πανσέτα, ανάμεικτη με την κλασική, καντονέζικη hoisin sauce και ξηρούς καρπούς. Για τους πιο μινιμαλιστές και εραστές της κρεατοφαγίας υπάρχουν, επίσης, τα πεντανόστιμα σουβλάκια κοτόπουλο με την απαραίτητη περουβιανή σάλτσα, συνοδευόμενα με ρύζι ατμού.
Αλλά η ευτυχία δεν ολοκληρώνεται, αν δεν δοκιμάσεις το κατάλληλο επιδόρπιο, ειδικά αυτό το πεντανόστιμο σοκολατένιο κέικ με 100% περουβιανό κακάο που συνοδεύεται από παγωτό κανέλας. Αν είσαι λάτρης των λευκών γλυκών, όπως εγώ, τότε σε περιμένει το θεϊκό tres leches επιδόρπιο, φτιαγμένο από γάλα κατσίκας, burned παγωτό μελιού και jelly αγαύης. Είναι αυτό που λέμε «άντε γεια» -και λίγα λέω.
Κατά τα άλλα, δηλώνω ευθαρσώς ότι η Θεσσαλονίκη δεν μου φάνηκε ποτέ πιο κοντά στο Περού και ο Θερμαϊκός πιο κοντά στη Λίμα. Χάρη στον Κατριβέση, αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούν όλοι να απολαμβάνουν την κουζίνα που καθιέρωσε ο Γκαστόν Αθούριο σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια από τις πιο ωραίες ταράτσες της Θεσσαλονίκης.