Στον πανέμορφο όρμο Υστερνίων, όπου κάποτε άραζαν πλοία με εμπορεύματα από τον Πειραιά, βρίσκεται το Θαλασσάκι της Αντωνίας Ζάρπα και του Άρη Τάτση.
Ζευγάρι στη ζωή και συνέταιροι στην οικογενειακή αυτή επιχείρηση, δημιούργησαν ένα εστιατόριο που, στα 24 χρόνια λειτουργίας του, έχει αφήσει δυνατό αποτύπωμα στη γαστρονομική σκηνή της Τήνου. «Η θεία Βαγγελιώ ήταν αυτή που άνοιξε το μαγαζί το 1954. Το είχε ονομάσει Νέον. Τάιζε όλο τον κόσμο με τις ανεμότρατες. Ήταν καφενείο, παντοπωλείο, ταχυδρομείο – ένα πραγματικό κέντρο της περιοχής», μου λέει η Αντωνία. Εκείνη και ο σύζυγός της το ανέλαβαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και το μετέτρεψαν σε ένα κομψό παραθαλάσσιο εστιατόριο με παραδοσιακά στοιχεία.
Χτισμένο σε μια προβλήτα πάνω στο κύμα, μοιάζει με καράβι που έχει ρίξει άγκυρα στο αγαπημένο του λιμάνι, χαρίζοντας πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τα πορφυρένια χρώματα της δύσης. Η Αντωνία βαστά το πηδάλιο της κουζίνας και προσφέρει στους επισκέπτες νοστιμιές-κομψοτεχνήματα με γεύσεις και αρώματα Τήνου, χωρίς όμως να λείπουν και αυθεντικές συνταγές από την υπόλοιπη Ελλάδα, δοσμένες με φινετσάτες δημιουργικές πινελιές.
Για την ταλαντούχα σεφ, αδιαπραγμάτευτη είναι η άριστη, ντόπια πρώτη ύλη. «Τα ποιοτικά υλικά είναι ο πυλώνας του εστιατορίου μας. Συνεχίζω να προμηθεύομαι μυρωδικά από τον κήπο μου και λαχανικά από το μποστάνι που έχω φτιάξει», μου λέει η ίδια. Η Αντωνία διατηρεί, επίσης, στενή συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και προμηθευτές για τις υπόλοιπες ανάγκες της κουζίνας. «Ζω στο νησί και θέλω να στηρίζω τον τόπο και τους ανθρώπους του», τονίσει, προς τιμής της, συχνά η ίδια.
Το μενού στο Θαλασσάκι δίνει έμφαση στο ψάρι, χωρίς όμως να λείπουν και τρεις αξιόλογες επιλογές για κρέας – το λεμονάτο μοσχαράκι, τα σουτζουκάκια και το σιγοψημένο κατσικάκι. Στα αξιομνημόνευτα πιάτα που δοκίμασα αυτό το καλοκαίρι βρίσκονταν και το ψητό ανθότυρο Τήνου με ζεστό ψωμί, ελαιόλαδο και ψητά φρούτα, τα φασόλια της γης με ψητά λαχανικά και μυρωδικά από τον κήπο της Αντωνίας, το αλαφρόπαστο φαγκρί με κρέμα τραχανά και σπασμένο σιτάρι, η ταραμοσαλάτα με πολύχρωμα ραπανάκια, πράσινη ντομάτα και βρώσιμα λουλούδια, η ρεγγοσαλάτα με λεπτές, τραγανισμένες φέτες ψωμιού, ξερό κρεμμύδι και ντοματίνια, το σαλάχι σαβόρι στολισμένο με ελιές, καπαρόφυλλα και ραντισμένο με ελαιόλαδο, το ριζότο με ζαφορά (σαφρόν), μαϊντανό, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού και οι μικρές πέννες με αυγοτάραχο, κρεμμύδι, άνηθο και τρίμμα αυγοτάραχου.
Μια εκλεκτή λίστα με ετικέτες από τον αμπελώνα της Τήνου και της υπόλοιπης Ελλάδας συνοδεύει όμορφα το γεύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εστιατόριο έχει αποσύρει τα αναψυκτικά και σερβίρει σπιτικούς χυμούς από φρούτα εποχής που φτιάχνουν οι ίδιοι.
Η Αντωνία θέλησε να δώσει στο εστιατόριο «όνομα που να δείχνει ένα προορισμό. Να σε προσκαλεί να πας». Έτσι το ονόμασε «Το Θαλασσάκι». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σαγηνευτική θέα, το χαλαρό περιβάλλον και το πεντανόστιμο φαγητό συνθέτουν μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόσκληση σε γεύμα στην οποία κανείς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να αντισταθεί.
Όρμος Υστερνίων, Τήνος, τηλ. 22830 31366
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα
Και εάν περιδιαβαίνετε στα σοκάκια της Τήνου, μπορείτε να επισκεφτείτε για απολαυστικό πρωινό και καφέ τον γαστροκαφενέ Aganta.