Ως ανήσυχο πνεύμα, αλλά και ως αληθινός καλοφαγάς, ο Βασίλης Ακρίβος θέλησε εξαρχής να στήσει κάτι διαφορετικό. Μετά από όλη αυτή την εισαγόμενη κουλτούρα κρέατος, η επιλογή της επιστροφής σε μια καθ’ ημάς κρεοφαγία, η οποία βασίζεται κυρίως στο αρνί και στο πρόβατο (παϊδάκι και μπούτι, αλλά και στο σιτεμένο πρόβατο), καθώς και στα εντόσθια, ισοδυναμεί, προφανώς με «εξωτισμό».

GIDI2

Μπαίνοντας στην ταβέρνα από την τεράστια αυλή, παρατηρώ στα αριστερά το φωτισμένο πόστο του κρεοπώλη και ψήστη, Γιάννη Κουστένη, όπου δεσπόζει το κούτσουρο κοπής κρεάτων. Γύρω του τα λουκάνικα που κρέμονται σε αρμαθιές από τα τσιγκέλια και διάφορες γιγάντιες μπριζόλες ορίζουν τον χώρο ως χασάπικο. Στο βάθος, τα ψυγεία του σιτέματος, όπου ωριμάζουν διάφορα κομμάτια από ντόπια και γαλλικά μοσχάρια, προσδιορίζουν την κατεύθυνση, ενώ παραδίπλα τους οι σχάρες και οι ψησταριές παραπέμπουν μεν σε μια παλιομοδίτικη χασαποταβέρνα, αλλά ταυτόχρονα θυμίζουν σκηνή θεάτρου, όπου το κρέας αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιο αρχετυπικό δείπνο.

Στον κατάλογό του ανακαλύπτουμε πόδι σούπα (λευκή και κόκκινη), μπιφτέκι (από φρέσκο μοσχαρίσιο και σιτεμένο κιμά), μέχρι χειροποίητα λουκάνικα (μοσχαρίσια ή χοιρινά), χοιρινή μπριζόλα λαιμού και χοιρινό κοντοσούβλι (λαιμού), και φυσικά ελληνικές σπαλομπιζόλες, φιλέτο εγχώριας μοσχίδας, αλλά και ένα ελληνο -αναθρεμμένο χοιρινό iberico- ελευθέρας βοσκής. Το σύνολο συμπληρώνει ο τραχανάς, οι γκόγκλιες (ή τζόλια) που έβρασαν σε ζωμό προβατίνας και ήρθαν πασπαλισμένες με μυζήθρα, οι εξαιρετικά τηγανισμένες πατάτες, μια μαλακιά, βουτυράτη φέτα, τα σωστά βρασμένα χόρτα.

GIDI1

Τα πιάτα που κατατάσσω στα δικά μου «οπωσδήποτε» -όποτε τα βρείτε- είναι: Η τηγανητή, αρνίσια συκωταριά με τα γλυκάδια της, παρότι αυτή τη φορά, δεν μου τύχανε γλυκάδια, ούτε κι η σάλτσα που δημιουργείται από τις «καραμέλες» στο τηγάνι και η ρίγανη είχε «μελώσει», όπως την προηγούμενη. Αν εσείς είστε πιο τυχεροί, δοκιμάστε το γαρδουμπάκι, με τα δυσεύρετα γλυκάδια τυλιγμένα με έντερα και σερβιρισμένα πάνω σε πίτα, ένα πιάτο που την τελευταία φορά, τουλάχιστον, που επισκέφθηκα το Γίδι, δεν ευτύχησα να δοκιμάσω πάλι.

info
Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828848.
Κόστος: €15-25 / άτομο, χωρίς κρασί.