Γνωστή για τις μεγάλες, καταπράσινες πλατείες της, η Ηλιούπολη δίνει πολλούς παραπάνω λόγους για να την επισκεφτούμε όχι μόνο τη μέρα αλλά και τη νύχτα: Για νόστιμη πίτσα με ιταλικό ταπεραμέντο, φρέσκες μπίρες με άποψη και κλασικά κοκτέιλ με παρεϊστικη διάθεση. Αυτά είναι μερικά από τα νέα, ενδιαφέροντα στέκια της που δίνουν αναγεννητική πνοή στην περιοχή και βάζουν, πια, την Ηλιούπολη, ξεκάθαρα, εντός πιάτσας.

Ραντάρ
Κεφάτο, νεανικό, με προσεγμένο bar food (από hot dog μέχρι και tacos) που τη μέρα μοσχοβολά φρεσκοαλεσμένο καφέ (έρχεται από τους Cafeistas) και τη νύχτα σερβίρει στην πολυάσχολη μπάρα του δροσερά mojito και καλοφτιαγμένα Mai Tai. Και όλα αυτά υπό τους ήχους βινιλίων (εδώ παίζουν αποκλειστικά και μόνο βινίλιο) που προσδίδουν στην ατμόσφαιρα χαλαρό και παρεϊστικο χαρακτήρα.
Ο χώρος λιτός, με βιομηχανικό ύφος στο design και στοιχεία που μαρτυρούν ότι εκεί κάποτε υπήρξε ένα ξυλουργείο. Σημείο αναφορά στη διακόσμηση η αγιογραφία του μουσικούπου δίνει άλλωστε και το στίγμα ότι εδώ η μουσική είναι μία υπόθεση που την παίρνουν στα σοβαρά. Άλλωστε το ύφος της αλλάζει από μέρα σε μέρα, κινούμενο από τη μία, σε funky και Indian επιλογές και από την άλλη σε πιο beat ρυθμούς και rock μονοπάτια.
Τις Κυριακές ερχόμαστε από νωρίς για να πιάσουμε θέση κάτω από τη ριγέ τέντα του και να απολαύσουμε το brunch του, με vegan croissant φιστίκι-σοκολάτα από τους Holly Llama, χειροποίητο carrot cake, bagel με ιταλική μορταδέλα, pastrami bun αλλά και με specialty καφέδες και detox ροφήματα.
Κοτζιά 22, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9949678

Mario e Luigi – The Eatalians
Αυθεντική ιταλική πίτσα και pasta σε ένα ρομαντικό στέκι με προσεγμένο ντεκόρ σε δροσερά παστέλ και γήινα χρώματα και σε μία από τις πιο ήσυχες γωνιές της Ηλιούπολης.
Με όνομα εμπνευσμένο από τους Ιταλούς «μάστορες» της Nintendo, το Mario e Luigi – The Eatalians, βάζει σε γαστρονομικές περιπέτειες τους φίλους της ιταλικής κουζίνας και γίνεται σημείο συνάντησης όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και εκείνων που έχουν ακούσει για τις made in Italy νοστιμιές του και έρχονται από τα πέριξ.

Τι θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, στο Mario e Luigi ; Θα ξεκινήσουμε με Sicilian Polpette, τα Σικελιανά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και με μία Burrata Panzanella (τοματίνια, πιπεριά, κρεμμύδι τουρσί, κάπαρη και ρίγανη), θα συνεχίζουμε με τις πίτσες του στον ξυλόφουρνο (με μία κλασική Margherita στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και μοτσαρέλα burrata ή με μία Lolita με μορταδέλα, φιστίκι Αιγίνης, μοτσαρέλα Fior Di Latte, burrata, τυρί ρικότα και πέστο βασιλικού), τα φρέσκα ζυμαρικά του (όπως τα Galilea Tortelli με κόκορα, κρέμα καπνιστού πράσου και πατάτας στον ξυλόφουρνο και κουκουνάρι), ενώ θα κλείσουμε γλυκά με μία κλασική Tiramisu ή με μία αφράτη Torte Limone.

Καθώς περιμένουμε την παραγγελία μας χαζεύουμε τις λεπτομέρειες του χώρου: Τους περασμένους σαν γιρλάντες, φωτοσωλήνες στην οροφή, τις καμπυλόγραμμε ντιζαϊνατες πολυθρόνες, το περίτεχνο μωσαϊκό στους τοίχους, το μότο του “take it cheesy” πάνω στον μπρούντζινο ξυλόφουρνο. Το βλέμμα μας, ωστόσο, κολλά λίγο παραπάνω στη δράση που εκτυλίσσεται πίσω από τη γυάλινη τζαμαρία όπου με μαεστρία η άνθρωποι του Mario e Luigi επιμελούνται, μπροστά μας, κυριολεκτικά από την αρχή, τη φρέσκια pasta.
Φροντίζουμε να έχουμε ήδη κάνει κράτηση πριν το επισκεφτούμε, καθώς ακόμα και τις καθημερινές παραμένει από νωρίς το απόγευμα, σχεδόν, πάντα γεμάτο. Τα Σαββατοκύριακα μας υποδέχεται από το μεσημέρι κρατώντας την κουζίνα του ανοιχτή μέχρι τα μεσάνυχτα.
Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9957953

Paragon Brewery & Taproom
Φρέσκες μπύρες από την παραγωγή στην κατανάλωση. Mικροζυθοποιείο που σερβίρει νόστιμη craft μπίρα σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που παράγεται.
Το Paragon Brewery & Taproom στεγάζεται σε έναν μεγαλεπήβολο, πρώην βιομηχανικό χώρο (υπήρξε σιδεράδικο), σε ένα στενό, συνοικιακό δρομάκι της Ηλιούπολης που χρειάζεται λίγη προσπάθεια από αυτούς που δε κατοικούν εκεί ή δε ξέρουν καλά την περιοχή, για να το βρουν.
Πίσω από τη μεγάλη, ξύλινη και πάντα δραστήρια μπάρα του εμφανίζονται σε περίοπτη θέση, με μοναδικό διαχωριστικό τις μεγάλες γυάλινες τζαμαρίες, τα καζάνια του και ο χώρος παραγωγής. Είναι σχεδόν τόσο μεγάλος, άλλωστε, όσο και η μινιμαλ, τσιμεντένια σάλα που σερβίρονται στη φιλοσοφία του self service, οι μπύρες του.
Πριν αποφασίσουμε για την μπίρα που μας ταιριάζει πλησιάζουμε στο μπαρ και είτε διαβάζουμε αναλυτικά όλες τις προτάσεις του Paragon (κρέμονται σε ξύλινα ταμπελάκια κατά μήκος της μπάρας) είτε συμβουλευόμαστε τον bartender. Δοκιμάζουμε τη νέα τους συνταγή, την Pitchfork Belgian Saison (6,8% vol.) που πρόκειται για έναν 4πλο συνδυασμό βυνών με ελαφριές νότες μπανάνας, μπαχαρικών και πορτοκαλιού και αν πεινάμε δεν διστάζουμε να παραγγείλουμε και κάτι απ’ έξω, καθώς το Paragon μας επιτρέπει να φέρνουμε in house το φαγητό (ή το delivery) της επιλογής μας!
Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, τηλ. 6981947030