Στο ψυγείο κάθε Ισπανού πάντα υπάρχει μια ντοματόσουπα. Τα καλοκαίρια η δροσερή gazpacho και το χειμώνα η απολαυστική, πιο πηχτή salmorejo (σαλμορέχο). Η τελευταία είναι και η αγαπημένη μου. Ειδικά όταν είναι λίγο τσιμπημένη σε σκόρδο. Βασίζεται στη μίξη απλών υλικών: ντομάτες, ψωμί μπαγιάτικο, λάδι, ξίδι και σκόρδο.
Όλα αυτά μπαίνουν στο μπλέντερ και γίνονται μια όμορφη, βελούδινη, παχύρρευστη σούπα που σερβίρεται συνήθως με μικρά κομμάτια από jamón και τριμμένο αυγό. Μπορεί να σταθεί και μόνη της, αλλά είθισται να ανοίγει κάποιο γεύμα. Ακόμα έχω στη μνήμη μου εκείνη τη συγκλονιστική σούπα salmorejo που δοκίμασα στη Μαδρίτη την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί, στο εστιατόριο Casa Macareno. Το μυστικό τους είναι το ξίδι από το Jerez καθώς και ο τρόπος που το φτιάχνουν: ρίχνουν σιγά σιγά το μουλιασμένο ψωμί. Το σερβίρισμα τους κλασικό, jamón και αυγό.
Εδώ στην Αθήνα δεν θυμάμαι να το έχω δοκιμάσει σε κάποιο μαγαζί. Όλα αυτά μέχρι τις προάλλες που βρέθηκα στο καινούργιο El Bar de Paco Morales, το pop up project που φιλοξενείται στο επίσης ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο One & Only στη Γλυφάδα. Εκεί ο Ισπανός σεφ από την Κόρδοβα παρουσιάζει ένα μενού που βασίζεται πάνω στα διάσημα tapas και την κουζίνα του τόπου του. Ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν και η σούπα salmorejo που όμως την παρουσίασε με τον δικό του τρόπο: κάτω από μια γευστική πούδρα ντομάτας κρυβόταν η σούπα ενώ στο κέντρο της είχε αφρό από μοτσαρέλα που μέσα της έκρυβε μικροσκοπικά κυβάκια από το ίδιο το τυρί, ενώ διάσπαρτα σε όλο το πιάτο υπήρχαν καβουρδισμένα κουκουνάρια. Τη λάτρεψα από την πρώτη κουταλιά. Τόσο για την υπέροχη υφή της όσο και για την γεμάτη γεύση της. Και ας μου έλειπε το jamón.
Αν βρεθείτε, λοιπόν, στο El Bar του τριάστερου Paco Morales, μην ξεχάσετε να ζητήσετε την σούπα salmorejo καθώς και τις κροκέτες κοτόπουλου που συνοδεύονται από μια μαγιονέζα με ρας χανούτ (μείγμα μπαχαρικών από τη Βόρεια Αφρική).