Σίγουρα γνωρίζετε τις μεξικάνικες tortillas αλλά και τις κολομβιανές arepas. Παραδοσιακές πίτες και οι δύο που φτιάχνονται από καλαμπόκι και γεμίζονται με ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι pupusas που κρατάνε από το Ελ Σαλβαδόρ και είναι λιγότερο γνωστές. Και αυτές φτιάχνονται από καλαμπόκι– το αγαπούν πολύ εκεί στη Λατινική Αμερική– και μερικές φορές από ρύζι. Γεμίζονται συνήθως με τυρί, φασόλια, κομμάτια χοιρινό (chicharon όπως το αποκαλούν) ή κολοκύθα. Συνοδεύονται με μια σάλτσα από ντομάτα μαζί με ζωμό από λαχανικά, η οποία είναι από ελαφρώς έως πολύ καυτερή. Οι pupusas είναι πολύ αφράτες και μαλακές, έχουν έντονη τη μυρωδιά και τη γεύση του καλαμποκιού και είναι πολύ γευστικές.
Αυτό το πολύ χαρακτηριστικό και δημοφιλές πιάτο του Ελ Σαλβαδόρ το συνάντησα στο μενού του This is Loco στο Κουκάκι. Βλέπετε ο σεφ που έχουν στην κουζίνα, ο Ηλίας Καρακατσάνης, έχει λατινοαμερικάνικες ρίζες – είναι από την Ονδούρα – και στο μενού του έχει εντάξει με ωραίο τρόπο πολλά πιάτα από τη Λατινική Αμερική. Έτσι στην πρόσφατή μου επίσκεψη για brunch δοκίμασα τις pupusas. Τις γεμίζει με χοιρινή πανσέτα και μοτσαρέλα ενώ η σάλτσα που φτιάχνει ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή, δηλαδή ντομάτα και διάφορα λαχανικά, είναι όμορφα καυτερή και άκρως γευστική. Από πάνω βάζει λάχανο τουρσί με λάιμ για να δώσει μια οξύτητα στο πιάτο. Η πίτα (pupusa) μοσχομυρίζει καλαμπόκι και έχει αφράτη αίσθηση και υφή.
Το λάθος που έκανα είναι ότι την μοιράστηκα με την παρέα μου, ενώ κανονικά θα έπρεπε να την είχα παραγγείλει μόνο για τον εαυτό μου. Βέβαια έτσι έμεινε και χώρος για το pastel de elote, ένα γλυκό κέικ από καλαμπόκι που φτιάχνουν στο Μεξικό και είναι σκέτη νοστιμιά. Σας το προτείνω και αυτό ανεπιφύλακτα.
Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ.: 210 9245 654