Ταξιδέψαμε στη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, και συγκεντρώσαμε για εσάς 15 αγαπημένες ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό μαγειρεμένο από εκλεκτή πρώτη ύλη από τη γη της ελιάς.
Παρακάτω οι ταβέρνες που σας προτείνουμε:
Ελιές
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Σταύρος, γιος της Λέλας, της σπιτονοικοκυράς του Πάτρικ Λι Φέρμορ και ιδιοκτήτριας της πιο γνωστής ταβέρνας της περιοχής με το όνομά της, δημιούργησε τον δικό του χώρο μέσα σε έναν ελαιώνα, πλάι στη θάλασσα. Η πετρόχτιστη ταβέρνα απλώνει τη βεράντα της μέσα στον ελαιώνα, όπου βρίσκονται και πολλά από τα τραπέζια, μέσα στη σκιά. Στο πλάι του η σύζυγός του, υπεύθυνη για τα μαγειρέματα, με πολύ καλό χέρι και γνώση της τοπικής κουζίνας.
Σερβίρει: Κλασικά ελληνικά ορεκτικά του καλοκαιριού, εξαίσια λαδερά της εποχής, φασολάκια, μελιτζάνες και μπάμιες, αλλά και παστίτσιο και μουσακάς. Ζητήστε σουτζουκάκια με πατάτες τηγανητές, μελωμένο μπριάμ, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, σπιτικές αλοιφές, φάβα με κάππαρη και χόρτα βραστά. Ν.Δ.
Τιμή: €-€€
Καρδαμύλη, Μεσσηνία, τηλ. 27210 73140
Κοκότας
Είδος: τοπική τσακώνικη κουζίνα
Ιστορία: Η ταβέρνα ανήκει στην οικογένεια του Γιάννη Κυρίου που τη δουλεύει μαζί με τη γυναίκα του Μεταξία και την κόρη τους Μαρία. Λειτουργεί από το 1970, όταν δεν υπήρχε ακόμα ηλεκτρικό και αμαξιτός δρόμος, που ήρθαν στο χωριό το 1990. Είναι ίσως η μοναδική ταβέρνα που σερβίρει αυθεντική τσακώνικη κουζίνα.
Σερβίρει: Κατσίκι ή αρνί με λεμονάτες πατάτες που ψήνει ο κ. Γιάννης στον ένα ξυλόφουρνο, ζυμωτό ψωμί η κυρία Μεταξία στον άλλο. Χοιρινό στη γάστρα, ψημένο στη στόφα. «Σαβόρι» -έτσι λένε οι Τσάκωνες το τουρλού με γλιστρίδα, κορφές βλίτων και στίφνου με φρέσκο δυόσμο, μελιτζάνες με τραχανά και ντομάτα, γλυκό τραχανά σαν πηχτό χυλό (οι Τσάκωνες φτιάχνουν μόνο γλυκό τραχανά). Δικά τους αμνοερίφια, κοκόρια, χοιρινά, κατσικίσιο τουλουμοτύρι, τραχανά με κατσικίσιο γάλα και σιτάρι ολικής άλεσης και χυλοπίτες. A.TΖ.
Τιμή: €€
Βασκίνα, Κυνουρία, Αρκαδία, τηλ. 27570 31287, 6982 992593
Η ταβέρνα της Μαριβόν
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Σε ένα άγνωστο για πολλούς χωριό της Ερμιονίδας, μια Γαλλίδα, η Μαριβόν, μαζί με τον Έλληνα άνδρα της, Γιώργο, έστησαν μια όμορφη ταβέρνα που σερβίρει κυρίως κρέατα και ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που όμως έχουν γαλλικές επιρροές.
Σερβίρει: Η σούβλα και ο ξυλόφουρνος είναι οι δύο πρωταγωνιστές σε αυτό το μαγαζί με το ατμοσφαιρικό εσωτερικό και την όμορφη μεγάλη βεράντα. Το ψωμί, οι πίτες αλλά και οι κις ετοιμάζονται από τη Μαριβόν, ενώ τη σούβλα και τη σχάρα έχει αναλάβει ο Γιώργος. Αυτό το σκορδόψωμο με το κατσικίσιο τυρί που μοιάζει με focaccia δεν πρέπει να το χάσετε, αλλά ούτε και τη σούπα καρότου. Και για το τέλος, γλυκά με γαλλική υπογραφή: mousse au chocolat και ile flottante. Γ.Π.
Τιμή: €€-€€€
Ηλιόκαστρο, Ερμιονίδα, τηλ. 27540 91352
Ζέρζοβα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η Βαγγελιώ και ο Γιάννης Αγγελακόπουλος έχουν στήσει μια ταβέρνα από τις λίγες. Είναι κρυμμένη μέσα στα βουνά και οι στροφές που θα «φάτε» μέχρι να φτάσετε αξίζουν τον κόπο. Το ζευγάρι καλλιεργεί σχεδόν τα πάντα, εκτρέφει ζώα, τυροκομεί και συλλέγει όλα τα άγρια καλούδια που μπορεί να βγάλει ο τόπος τους.
Σερβίρει: Ας ξεκινήσουμε από το χειροποίητο ψωμί που φουρνίζεται στον ξυλόφουρνο. Εκεί μπαίνουν και οι πίτες που έχουν τραγανό φύλλο και υπέροχη γέμιση. Ο κοκκινιστός κόκορας με τις χειροποίητες χυλοπίτες, το αρνί λαδορίγανη, αλλά και το πρόβειο στη λαδόκολλα είναι από αυτά που δεν πρέπει να χάσετε. Για συμπλήρωμα πατάτες τηγανητές και στο τέλος οπωσδήποτε γαλακτομπούρεκο. Β.Δ.
Τιμή: €
Κοινότητα Μάρκου, Αρκαδία, τηλ. 6932 847358
Η ταβέρνα του Ντάγκλα
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Στο γραφικό λιμάνι της Κοιλάδας, μπροστά από τα αραγμένα καΐκια που φεύγουν κάθε πρωί για να οργώσουν τον κοντινό κόλπο, βρίσκεται μια ψαροταβέρνα που κάνει όλους τους διάσημους παραθεριστές της περιοχής αλλά και από τα γύρω νησιά να την επισκεφτούν. Μιλάμε για την Ταβέρνα του Ντάγκλα, έτσι όπως αποκαλούν τον ιδιοκτήτη της Τάκη Μπασιμακόπουλο.
Σερβίρει: Το φρέσκο ψάρι είναι ο πρωταγωνιστής, καθώς και οι νόστιμες ψαρόσουπες που ετοιμάζει ο ίδιος ο Τάκης. Αυτός μάλιστα αν δει ότι είστε αναποφάσιστοι θα σας πει και τι να παραγγείλετε. Φάβα, μελιτζανοσαλάτα, γίγαντες κοκκινιστοί, γαύρος ξιδάτος, ψευτοκεφτέδες δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι. Γ.Π.
Τιμή: €€
Παραλία Κοιλάδας, Αργολίδα, τηλ. 6979 032930
Στου Κώστα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Για να τη βρείτε θα χρειαστείτε τη βοήθεια του GPS ή κάποιου ντόπιου που τη γνωρίζει μια και ταμπέλα δεν διαθέτει, καθώς ο ιδιοκτήτης της Κώστας Βασιλειάδης δεν θέλει να βάλει. Είναι χωμένη στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στην περιοχή στ’ Αρμενικά, ανάμεσα σε μεγάλα μποστάνια.
Σερβίρει: Οι κολοκυθοκορφάδες με τα πολλά μυρωδικά είναι ένα από τα πιάτα-σουξέ της κυρίας Μαρίας Κάργα. Και δεν είναι το μόνο: ψευτομουσακάς με τοπικά χόρτα (αγγουρίτσα και σφελίτσι), ιμάμ με πιπεριές, καγιανάς με παστό ή με ντόπιο λουκάνικο ή βεργάδι στη γάστρα. Και για γλυκό, κουταλίδες, δίπλες δηλαδή, τηγανισμένες σε πρωτόλαδο. Β.Δ.
Τιμή: €
Θέση Μπουρνιάς, Καλαμάτα, τηλ. 27210 83957
Στου Δέκλερη
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Λειτουργώντας αρχικά ως κρεοπωλείο και έχοντας παππού έξω καρδιά και γιαγιά χρυσοχέρα, ο ψητός μεζές, το κρασί δικής τους παραγωγής, η πρέφα και ο δημοτικός τραγουδιστής Καρναβάς (για τους γνώστες) δεν άργησαν να έρθουν. Οι φίλοι και συγχωριανοί το έκαναν στέκι και ο κύκλος μεγάλωνε. Σήμερα, η τρίτη γενιά πλέον διατηρεί την οικογενειακή παράδοση στις συνταγές, την ποιότητα, μαζί και ζωντανές τις αναμνήσεις.
Σερβίρει: Αρνίσια ψητή συκωταριά, σπληνάντερο ή παϊδάκια προβατίνας και κόκορα. Προσθέστε γίδα τσιγαριστή, μια βλάχικη μακαρονάδα με λουκάνικο και σπιτικά στριφτάδια, και βάλτε στη μέση τη σπιτική κοπανιστή με βλάχικη φέτα Ζήρειας, το προζυμένιο τηγανόψωμο και έναν καγιανά με βούτυρο γάλακτος όλο άρωμα. Μη χάσετε το κοκκινιστό αρνάκι μπουρμπούλι με φέτα (τοπική συνταγή). Δ.Δ.
Τιμή: €€
Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, τηλ. 27430 91358
Λιόγερμα
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Στο χωριό Ελαία που δημιουργήθηκε το 1880 γύρω από το μικρό φυσικό λιμάνι, η οικογένεια του ιδιοκτήτη κ. Κυριακόγκωνα έχει μακρά ιστορία. Εκεί, στον χώρο της ψαροταβέρνας, ήταν η αποθήκη του παππού του, με εμπορεύματα που διακινούνταν από το λιμάνι που βρισκόταν ακριβώς μπροστά. Έτσι, όταν η απόφαση για αποκέντρωση πάρθηκε, αποφάσισαν με τη σύζυγό του να επιστρέψουν στα δικά του πάτρια και να στήσουν μια ψαροταβέρνα. Η ανακαίνιση του χώρου έγινε με μεγάλη προσοχή, το χωριό ολόκληρο μοιάζει με παλιά καρτ-ποστάλ.
Σερβίρει: Κυρίως ψάρι και θαλασσινά, πάντοτε φρέσκα. Συνεργάζονται με συγκεκριμένους ψαράδες, γι’ αυτό και έχουν πάντοτε σωστές προμήθειες. Πολύ καλό τηγάνι -το δοκιμάσαμε στα μπαρμπούνια-, σωστό ψήσιμο και καλά συνοδευτικά. Ν.Δ.
Τιμή: €€-€€€
Ελαία, Μονεμβασιά, Λακωνία, τηλ. 27320 57255
Κάβος 1964
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η γαστρονομική πορεία της ξεκίνησε το 1964, όταν ο Τάκης Βλάσσης σκέφτηκε να μετατρέψει το παραλιακό «θέρετρο» της οικογένειας σε χώρο φιλοξενίας της γεύσης. Την ιδέα υποστήριξαν θερμά η γυναίκα του, η κυρία Παγώνα, και ο πατέρας του Αναστάσιος, κι έτσι το πετρόχτιστο μονόχωρο μεταμορφώθηκε σε μια λιτή ψαροταβέρνα. Τη σκυτάλη του Κάβου παρέλαβε το 1997 ο γιος του κυρίου Τάκη, Τάσος.
Σερβίρει: Με τη θάλασσα μπροστά στα πόδια σου, θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι που ψήνεται στη σχάρα με μνημειώδη μαεστρία, μακαρονάδα με οστρακοειδή που δύσκολα ξεχνάς, χειροποίητη ταραμοσαλάτα, φρεσκομαριναρισμένος γαύρος, χταποδάκι βραστό και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Δεν θες κάτι άλλο… Δ.Δ.
Τιμή: €€€
Κάβος Ισθμίας, Κορινθία, τηλ. 27410 37906
Ο Μαλεάτης Απόλλων
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στην κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού Κοσμάς, κάτω από τον πλάτανο, απλώνει τα τραπέζια της αυτή η παλιά ταβέρνα.
Σερβίρει: Μπορεί η βραστή γίδα να είναι το σήμα κατατεθέν της, ωστόσο το ίδιο νόστιμα είναι το λουκάνικο αλλά και το λεμονάτο. Πολύ ωραίες είναι και οι τοπικές χορτόπιτες, οι λεγόμενες «πιταρούδες», αλλά και η φανταστική, πληθωρική ομελέτα. Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσετε είναι το σανό, ένα ιδιαίτερα γευστικό χόρτο της περιοχής, το οποίο, αφού το μαζέψουν και το αποξηράνουν, το σερβίρουν βρασμένο. Τέλος, αν σας αρέσουν τα τυριά, ζητήστε οπωσδήποτε την κεφαλογραβιέρα, τη μυζήθρα και το τουλουμοτύρι που φτιάχνουν. Β.Δ.
Τιμή: €
Κοσμάς, Αρκαδία, τηλ. 27570 31494
Αντώνης
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε να λειτουργεί ως ουζερί το 1994, όμως 20 χρόνια μετά ο ιδιοκτήτης της Αντώνης μαζί με τη γυναίκα του Χρυσούλα αποφασίζουν να το μετατρέψουν σε ταβέρνα που δίνει βάρος στο ψάρι. Βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα.
Σερβίρει: Το μενού της περιλαμβάνει ολόφρεσκα ψάρια (συνεργάζονται με ψαράδες της περιοχής), εκλεκτά θαλασσινά, κρεατικά και μαγειρευτά φτιαγμένα με μεράκι από τη μητέρα της Χρυσούλας, την κυρία Μαρία. Τα μακαρόνια με χταπόδι, ο κόκορας με μακαρόνια, όπως και ο μουσακάς είναι πιάτα που κλέβουν την προσοχή. Βέβαια υπάρχουν και πολλές «μοντερνιές» όπως ριζότι και αλλά τέτοια. Γ.Π.
Τιμή: €€
Ελαφόνησος, Λακωνία, τηλ. 27340 61006
Μητρόπολη
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο γιος Γιώργος άφησε τη Nοσηλευτική, σπούδασε Mαγειρική, γύρισε στο Λεωνίδιο και μαζί με τη μητέρα του Μαρία άνοιξαν το εν λόγω μαγαζί.
Σερβίρει: Η τσακώνικη μελιτζάνα έχει την τιμητική της καθώς δεν λείπει σχεδόν από κανένα μαγειρευτό. Ιμάμ, μουσακάς, κατσικάκι με μελιτζάνα, αλλά και μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, παπουτσάκια, αρνάκι στη λαδόκολλα και μελιτζανοσαλάτα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που μπορείτε να βρείτε. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το περιβόητο πιτούδι της Μαρίας, πίτα με χόρτα ψημένη στη σχάρα. Β.Δ.
Τιμή: €
Λεωνίδιο, Αρκαδία, τηλ. 27570 29115
Η ταβέρνα της Ματούλας
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η Ματούλα Ρίτσου (της γνωστής οικογενείας) διατηρούσε ένα από τα πρώτα μαγέρικα της Μονεμβασιάς, με ιστορία πάνω από 70 χρόνια. Πλέον, αυτό έχει περάσει στα χέρια της κόρης της, Βενετίας, που μαζί με τον άνδρα της Γεράσιμο μετέφεραν την ταβέρνα σε έναν χώρο με το πλέον προνομιούχο, ευρύχωρο μπαλκόνι της Μονεμβασιάς, με υπέροχη θέα.
Σερβίρει: Τα μαγειρευτά κυριαρχούν στον κατάλογο χωρίς να λείπουν και τα ψάρια, όταν βέβαια ο καιρός το επιτρέπει. Προτείνουμε τον κόκορα με χυλοπίτες, το χοιρινό κρασάτο με πορτοκάλι, τα διάσημα σουτζουκάκια φούρνου, το αρνάκι με πατάτες και τα ντολμδάκια αυγολέμονο. Μην παραλείψετε τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες. Γ.Π.
Τιμή: €
Κάστρο Μονεμβασιάς, Λακωνία, τηλ. 27320 61660
Θίασος
Είδος: ουζερί – Ταβέρνα
Ιστορία: Θα το βρείτε στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, σε ένα κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα όπου στεγαζόταν ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της πόλης, το Καφενείο του Ταβλαρίδη (1914). Ο Κώστας και ο Βασίλης που πλέον έχουν αναλάβει, δίνουν βάση στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των υλικών, μέσα τον χειμώνα, ή στη δροσιά της πλατείας μόλις το επιτρέψει ο καιρός.
Σερβίρει: Μεζέδες και κυρίως πιάτα με βάση το κρέας ή το ψιλό ψαράκι. Η μεσσηνιακή γουρνοπούλα με την τραγανή της πέτσα είναι πιάτο-σύμβολο του μαγαζιού. Μεγάλη ποικιλία από φρέσκες σαλάτες εποχής, κολοκυθοανθοί με ρύζι, μελιτζάνες ρολό, σαρδέλες και γαύρος είναι οι καλύτεροι φίλοι για το ούζο, το τσίπουρο ή το ποτό που τραβάει η όρεξή σου. Δ.Δ.
Τιμή: €-€€
Υπαπαντής 7, Καλαμάτα, τηλ. 27210 88407
Βερσαλλίες
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Μικρό μαγαζί που πρωτάνοιξε το 2017 και στεγάζεται σε ένα πέτρινο ιστορικό κτίριο του 1922, στην παραλία της Καλαμάτας. Την ανοιχτή κουζίνα του όπως είχαν τα παλιά μαγέρικα και τα μαγειρευτά του τα χαίρεσαι με την ψυχή σου. Εκεί διαφεντεύουν ο Γιάννης Κούμανης και η γυναίκα του Μαρία. Κάρβουνο και τηγάνι, κατσαρόλα και ξυλόφουρνος.
Σερβίρει: Δοκιμάστε το ιμάμ μπαϊλντί με φέτα και βασιλικό, τα ψητά λαχανικά με ρεβίθια, τους γίγαντες λουκούμι στον ξυλόφουρνο, παπουτσάκια μελιτζάνας με μουνούχι Ταϋγέτου, παστίτσιο και μουσακά με βιολογικό κιμά και αγκινάρες Μικρομάνης. Αν επιθυμήσετε θαλασσινά, μην παραλείψετε το καλαμάρι στα κάρβουνα με βλίτα και ταραμά, και το γαριδάκι πασατέμπο με σπιτική μαγιονέζα και κάππαρη. Δ.Δ.
Τιμή: €-€€
Ευαγγελιστρίας 46, Μαρίνα Καλαμάτας, τηλ. 27210 81858
Τα κείμενα υπογράφουν: Νανά Δαρειώτη, Δώρα Δημήτρουλα, Βασίλης Δημαράς, Γιώργος Πίττας, Άρτεμις Τζίτζη- Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Περικλής Μεράκος
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€